/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Ki nyeri a 2000 Guineas-t? (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Május 6-án futják a brit verseny kalendárium első klasszikusát, a 2000 Guineas Stakest Newmarketben. Alábbiakban az elmúlt évek trendjei alapján próbáljuk megfejteni, ki lehet a nyerő.

Poetic Flare

Rating
Klasszis kell a 2000 Guineas megnyeréséhez. Az elmúlt tíz évben nyolc nyerőnek volt 110 vagy afeletti ratingje. Csupán a 109-es számmal rendelkező Night Of Thunder és Poetic Flare lóg ki a sorból, de ők sem nagyon. Idén hat telivér áll 115-ön vagy magasabban, így kijelenthetjük, hogy aki kétévesen nem tartozott az elithez, ne nagyon reménykedjen. A favorit Auguste Rodin, Little Big Bear, Chaldean, Royal Scotsman, Silver Knott és Noble Style nagyon erősnek tűnik.

Kameko

Forma
Az elmúlt tíz évben hét nyerő állt veretlenül vagy csak egy rosszabb eredménnyel starthoz. A legutóbbi kivétel a 2019. évi győztes Kameko, aki négy futásából kétszer volt második (egyszer orrhosszal, egyszer nyakhosszal). Kilenc győztes nyert Group-versenyt kétévesen, hat nyert Group 1-et. Éppen ezért vannak gondban a Royal Scotsman rajongók, aki hatból négyszer nem jött ki a lépés. Indestructible is kilóg a sorból, hiszen kétévesen háromszor nem ért célba elsőként, és Group besorolású nagydíjat sem nyert.

Night Of Thunder

Erőnlét
Furcsa, de nem annyira fontos mint gondolnánk, hogy legyen egy jó verseny a ló lábában a nagy megmérettetést megelőzően. 2013 óta csupán két nyerő futott a klasszikus előtt háromévesen (Night Of Thunder, Poetic Flare – az előbbi második lett, az utóbbi nyert). A Craven Stakes számít sokak szemében a 2000 Guineas előfutamának, de az utóbbi tíz évben az összes nyerő leszerepelt a klasszikusban, igaz Master Of The Seas (2021) és Native Trail (2022) remek versenyben másodikak lettek. Ez alapján áll jelenleg csupán 20/1-en a Cravent nyerő Indestructible. Az sem elhanyagolandó körülmény, hogy Aidan O’Brien idomítottjai négyszer voltak sikeresek az elmúlt nyolc 2000 Guineas-ből, így nem csoda, hogy August Rodin (13/8) és Little Big Bear (11/2) jelenleg a piacvezetők.

Island Sands

Táv
Általában azok a lovak indulnak több eséllyel, akiknek kétévesen feküdt a mérföldes táv vagy az 1400 méter. A kétéves sprintersztárok e tekintetben alulmaradnak. Az elmúlt nyolc nyerő középtávú sikerrel a lábában nyerte a klasszikust. A legutolsó nyerő Island Sands, aki meg sem próbálkozott kétévesen a hosszabb távval 1999-ben aratott győzelmet. Little Big Bear, Sakheer (8/1) és a veretlen Noble Style (20/1) is sprint távokról lép feljebb, meglátjuk milyen eredménnyel.

Minden ló a gépben! Figyelem! Start!

Startbox
Az elmúlt tíz évben a kilences startboksztól lejjebb nyertek a lovak, de ezt inkább csak a számokban hívő játékosok tartják számon. A startgépet a pálya közepén helyezik el a rendezők, és a versenyt egyenes pályán futják. Érdekesség, hogy Cambridgeshire grófságból indul a mezőny és Suffolkban ér célba.

O’Brien mester nem mester korában

Tipp
Egyelőre az Aidan O’Brien idomításában álló Auguste Rodinnek álla zászló, sőt, sokan Hármas Korona esélyest látnak benne. A 118-as rating és a mérföldes Futurity Stakes (Group 1) megnyerése azt mutatja, hogy papíron verhetetlen. O’Brien mester ezzel tizenegyedik 2000 Guineas győzelmét aratná, és saját rekordját javítaná meg, ő ugyanis minden idők legeredményesebb idomárja a newmarketi klasszikus tekintetében. Ne hagyjuk figyelmen kívül Chaldeant (13/2) sem, akiről ugyan két hete leesett Frankie Dettori a startnál, de nyert előtte Group 1, Group 2 és Group 3 szinten is (!) 1400 méterre. Aki a champion zsokét játszaná, a futtató champion Godolphin királykék dresszét viselő William Buickra tegyepénzét Silver Knott (12/1) nyergében. A champion idomárt is ebben a társaságban kell keresni, Charlie Appleby az említett Silver Knottot és Noble Style-t küldi csatába.

Frankel

Meglepő, de a Dalham Hall Studban 350 ezer fontért (149.1 millió forint) fedező tavalyi apamén champion Dubawitól egyetlen ivadék sem fut, és a második helyezett Frankeltől is csak egy (Chaldean). Deep Impact (Auguste Rodin), No Nay Never (Little Big Bear), Gleneagles (Royal Scotsman), Zoffany (Sakheer), Lope De Vega (Silver Knott), Kodiac (Indestructible, Hi Royal), Kingman (Noble Style), Ulysses (Holloway Boy), Roaring Lion (Dubai Mile), Dark Angel (Charin), Night Of Thunder (Flight Plan), Camacho (Galeron) árfolyama emelkedhet, ha ivadékaik jól szerepelnek. A káprázatos apamén sztárparádéból Deep Impact (Satsuki Sho, 2005), Lope De Vega (Poule d’Essai des Poulains, 2010), Frankel (2000 Guineas, 2011), Night Of Thunder (2000 Guineas, 2014) és Gleneagles (2000 Guineas, 2015) nyert ugyanebben a nagydíjban, vagy ennek megfelelő klasszikusban (igaz, a Satsuki Sho csupán 2000 méteres). Hadd férjen még ide Kingman neve is, aki csupán fél hosszal kapott ki Night Of Thundertől 2014-ben.

Az alábbi linkre kattintva Frankel emlékezetes győzelme látható:

SHARE THIS