/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Végre telivérek a telivérek!

Érdekes és egyben meglepő sajtóközleményt juttatott el hozzánk a European and Mediterranean Horseracing Federationtől (EMHF – Európai és Mediterrán Lóverseny Szövetség). A 2024-ben rendezendő párizsi olimpián a sporttörténelem során először hivatalosan jelölik, ha valamely lovasszámban (díjlovaglás, díjugratás és militári) az induló egyed angol telivér fajtájú. Az eddigi ötkarikás játékokon a telivéreket ismeretlen származásúként tüntették fel.

A megállapodás azután született, hogy az EMHF, a World Breeding Federation for Sports Horses (WBFSH – Sportló Tenyésztő Világszövetség), a Federation Equestre Internationale (FEI – Nemzetközi Lovas Szövetség) és az International Stud Book Committee (ISBC – Nemzetközi Méneskönyv Bizottság) megegyezett, a FEI versenyein ezentúl külön feltüntetik a telivéreket. Ennek eddig az volt az akadálya, hogy a WBFSH csak azokat a fajtákat tüntette fel, amelyeket az olimpiai számokra tenyésztettek.

A döntést üdvözölte Dr. Paull Khan, az EMHF főtitkára, a Steering Group of the International Forum for the Aftercare of Racehorses (kb. a Versenylovak Utóéletét Figyelő Nemzetközi Tanács – IFAR). – Világszerte támogatják a versenypályákról lekerült telivérek lovas sportágakban történő hasznosítását. A mostani gesztus felhívja a figyelmet, hogy a visszavonult versenylovak remek eredményeket érnek el a lovassportok területén is. A telivérfuttatóknak ezúton is figyelmükbe ajánljuk ezt a lehetőséget.

Nadine Brandtner, a WBFSH főigazgatója szerint: – Szervezetünk elismeri, hogy a telivérek kiemelkedő hatást gyakoroltak sok fajtára. Kétségtelen, hogy ezzel egy régi adósságot törlesztettünk. Úgy érezzük, ezzel a rendelkezéssel növeljük a lóversenyzés társadalmi elfogadottságát. Meggyőződésem, hogy a sportágakon átívelő összefogása mindannyiunk érdeke a lovasvilág.

A FEI részéről Francisco Lima igazgatósági tag támogatásáról biztosította a feleket.

Simon Cooper, ISBC alelnöke hozzátette: – Nemzetközi Méneskönyv Bizottság örömmel fogadja a kezdeményezést, és hálás a megállapodásban résztvevő nemzetközi szervezetek támogatásáért. A telivérek számtalan alkalommal bizonyították, hogy atletikusságuk, intelligenciájuk és alkalmazkodó-képességük kitűnően alkalmassá teszi őket, hogy a versenyüzemből kikerülve eredményesen szolgálják a társsportágakat. Bizottságunk hatvannyolc önálló méneskönyve a szervezetek rendelkezésére áll annak érdekében, hogy az angol telivérek új lehetőségeket kapjanak versenykarrierjük befejezése után.

Az EMHF huszonhat tagállam versenyüzemeit foglalja magába a Federation of Horseracing Authorities (IFHA – Nemzetközi Lóvereny Szövetség) regionális szervezeteként. Feladata a tagok közötti információ és tapasztalatcsere, és a versenyüzemek képviselete az Európai Unió illetékes szervei előtt.

SHARE THIS