/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Mi lesz veled, Szingapúr?

A szingapúri lóversenyzés, amely a sport jelenleg is gazdag és erős bázisa a Távol-Keleten, 2024 októberében megdöbbentő és hirtelen véget érhet, miután a helyi kormány hétfőn bejelentette, hogy visszaveszi a lóversenypálya területét felújítás céljából, ami feltehetőleg a sportág végét jelenti a miniállamban. A Singapore Turf Club közleménye így szól: „A kormány ma bejelentette, hogy Kranjiban mintegy 120 hektárnyi területet, amelyen a szingapúri lóversenypálya található, 2027-ben visszaadnak átépítésre. A Singapore Turf Club 2027 márciusáig bezárja létesítményét. A Singapore Turf Club 2024. október 5-én tartja utolsó versenynapját, amelyen a 100. Grand Singapore Gold Cup is szerepel.”
Úgy tűnik, hogy a kormány átépíti a területet a szűkös területtel bíró Szingapúrban lakásfelújítás, valamint szabadidős és rekreációs célokra.

A Turf Club 1842-es alapítása óta, több mint 180 éve rendeznek versenyeket Szingapúrban, összesen három helyszínen. A sportág azonban az elmúlt években jelentős vagyoncsökkenést szenvedett el. A Covid-19 utáni korszakban felerősödött látogatottság csökkenése, a zuhanó fogadási forgalom pedig azt eredményezte, hogy 2014-től 2018-ig, négy év leforgása alatt a versenydíjak megcsappantak, a lóállomány pedig a negyedével csökkent.

Szintén drámaian csökkent a nemzetközileg elismert Black-type versenyek száma, a 2020-as 24-ről a jelenlegi versenyszezonban mindössze 8-at tartanak, ezek közül a májusban megrendezett Group 3-as Kranji Mile volt az egyik legfontosabb.

A Turf Club elnöke, Niam Chiang Meng így nyilatkozott: „Szomorúak vagyunk a kormány azon döntése miatt, hogy bezárásra kényszeríti a Turf Club-ot. Ugyanakkor megértjük Szingapúr földterület-szükségleteit, beleértve a lakhatást és az egyéb lehetséges felhasználásokat, mint például a szabadidő és a rekreáció. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a Club a szokásos módon működjön egészen az utolsó versenynapig. Ezzel párhuzamosan, az érdekelt felekkel együttműködve biztosítjuk a helyi lóversenyek zökkenőmentes kivezetését, és megtesszük a szükséges előkészületeket annak érdekében, hogy a terület 2027 márciusáig átadásra kerüljön a kormánynak.”

Kranjiban, ahol 2000 óta rendeznek versenyeket, egy 30 000 fős lelátó, valamint kiterjedt verseny- és tréninglétesítmények találhatók.
A Turf Club elnöke és vezérigazgatója, Irene MK Lim asszony elmondta, hogy a Klub „fokozatosan” beszünteti működését.
„A Singapore Turf Club rendkívül büszke arra, hogy közel két évszázada a lóversenyek otthona volt. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a nemzet történelmének ez a szakasza méltó módon érjen véget, ez megfelel minden érintettünknek, beleértve az alkalmazottakat, a zsokékat, a versenyló-tulajdonosokat, idomárokat, a lovas közösséget és a területünket megtisztelő lovakat” – mondta. “Reméljük, hogy maradandó benyomást hagyhatunk, amelyre Szingapúr és a világ szeretettel és büszkén emlékezik majd!”

Forrás és kép: racingpost.com

SHARE THIS