/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Royal Ascot, második nap – 2023 (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Paddington

Dübörög az Királyi Míting, kedden hét futamban avattak győztest. Egy szavunk sem lehet, születtek meglepetések, és a favoritok is jól szaladtak. A Queen Anne Stakesben (Group 1, 1600 m) Triple Time (33/1), a Coventry Stakesben (Group 2, 1200 m), River Tiber (11/8), a King’s Stand Stakesben (Group 1, 1000 m) Bradsell (14/1), a St. James’s Palace Stakesben (Group 1, 1600 m) Paddington (11/5), a szabadfelállítású hendikepnek kiírt Ascot Stakesben (II. o., 4000 m) Ahorsewithnoname (7/1), a Wolferton Stakesben (Listed, 2000 m) Royal Champion (16/1), végül a Copper Horse Handicapben (II. o., 2800 m) Vauban (Evens, azaz 1/1) győzedelmeskedett.

Mária királyné – a magyar szál

Az alábbiakban a kedden lefutott Queen Mary Stakes történetét és eredményeit ismertetjük. Azért pont ezt a nagydíjat választottuk, mert a brit uralkodócsalád Mária királynén (Queen Mary) keresztül áll vérségi kapcsolatban Magyarországgal. Egy kis családtörténet következik, fontosak a részletek, de megpróbáljuk egyszerűen előadni közlendőnket.

Mária királyné, leánykori nevén Tecki Viktória Mária Auguszta Lujza Olga Paulina Klaudia Ágnes hercegnő Tecki Ferenc (ejtsd tekk) herceg és Cambridge-i Mária Adelaida hercegnő gyermekeként jött világra a londoni Kensington-palotában 1867 májusában (innen eredt beceneve May, azaz május). Nem kell sokat kutatnunk a családfát, mert hamar kiderül, hogy apja Ferenc herceg félig magyar, hiszen kisrédei Rhédey Klaudia Zsuzsanna grófnő és Württenbergi Sándor herceg nászából született a Verőce vármegyei Eszéken (ma Osijek, Horvátország) 1837-ben.

Rhédey Klaudia grófnő

A szülők az arisztokrácia körében ritka szerelemházasságot kötöttek, miután egy bécsi sétalovaglás alkalmával első látásra egymásba szerettek. Nem ment azonban simán minden, mert Klaudia apja, hallani sem akart olyan vőről, aki nem tud magyarul. Nyelvünk elsajátítása öt évig tartott Sándor hercegnek, de nem adta fel, és Rhédey László gróf végül rábólintott a frigyre. Nem élhettek azonban sokáig boldogan, mert az éppen várandós Klaudia grófnő egy lovasbalesetben életét vesztette 1841-ben. Egész pontosan az történt, hogy a férjét akarta meglátogatni a mai Szlovénia területén, a Dráva partján fekvő Ptujban, de lovaskocsija felborult, és erős ütés érte a hasát. A vesztét az okozta, hogy lóháton folytatta az útját, belső vérzést kapott, és néhány nap múlva belehalt sérülésébe. A fiatal Ferenc a Szász-Koburg-Gothai rokonok, így Albert herceg (Viktória királynő férje) révén Nagy-Britanniába került, ahol később feleségül vette III. György unokáját, Mária Adelaidát, akitől négy gyermeke született, köztük a nagydíj névadója, Mária hercegnő.

Albert Viktor herceg

A Teck családot annyira befogadta az udvar, hogy Máriának a walesi herceg fiát, a trón jövőbeni várományosát Albert Viktort, a későbbi VII. Eduárd fiát (Viktória unokáját) nézték ki. Mindenki a leendő ifjú pár jövőjét tervezte, amikor Albert Viktor váratlanul meghalt influenzában. Halála köré sokan legendákat szőttek, összeesküvést és mérgezést sejtettek a háttérben, de ezt sohasem bizonyították. Mint ahogy azt sem, hogy egyesek Albert Viktort tartják a Hasfelmetsző Jacknek, aki 1888-ban négy korosodó prostituálttal és egy fiatal nővel végzett kegyetlenül a londoni Whitechapel nyomornegyedben. Az elhunyt herceg helyére öccse, a későbbi V. György lépett, és végül ő vette feleségül Máriát, aki hat gyermekkel ajándékozta meg. Köztük volt két uralkodó, a trónról szerelme kedvéért lemondó VIII. Eduárd, és VI. György, a dadogós és gátlásos Bertie, II. Erzsébet apja, III. Károly nagyapja.

György és Mária Indiában

Károly szépnagyanyja révén tehát 1/32 részben magyar, ami nem sok, de elég jelentősnek számít a Magyarország és Anglia közötti távolságot, az arisztokrácia szigorú házasodási szabályait és a történelem vargabetűit tekintve. Akárhogy is nézzük, nagyon jól cseng, és valóban meseszerű, hogy egy erdélyi grófnő unokája nemcsak a brit trónt foglalhatta el férje mellett, hanem egyben India császárnéja is lett.

Végül megjegyezzük, hogy Hannoveri-dinasztiához tartozó Viktória királynő férje, Albert révén a családnév Szász-Koburg-Gothaira változott a királynő halála után. V. György azért változtatta meg a nevet Windsorra az I. világháború alatt, mert túl németesen csengett. Ezt tényleg tagadhatatlan.

Battenberg másnéven Mountbatten – Fülöp herceg címere

Ma is Windsornak hívjuk a dinasztiát annak ellenére, hogy II. Erzsébet férje, Fülöp herceg családneve Battenberg volt. Ez is elég németesen hangzott a nagy háború idején, így egyszerű tükörfordítás révén angolosítottak Mountbattenre, de ettől még nem sikerült elérni, hogy a Battenbergek dinasztiát alapítsanak. Érdekesség, hogy a mostanában megosztó szerepet vállaló Henrik herceg (Prince Harry) gyermekeinek Mountbatten-Windsor a vezetékneve.

A Mária Királynő Nagydíjat (Queen Mary Stakes) 1921-ben alapították, tehát egyidős a Magyar Derbyvel. A kétéves kancák 1000 méteres versenyének első győztese az ír tenyésztésű Wild Mint volt, tavaly Dramatised érte el elsőként a célvonalat. Az egyik legemlékezetesebb nyerő a kilenc futásából nyolcat megnyerő Sun Chariot volt, VI. György lova, aki elhódtotta a Kanca Hármas Koronát (1000 Guineas, Oaks, St. Leger) is.

Sun Chariot

A legtöbb győzelmet zsokéként Sir Gordon Richards aratta (Supervisor – 1932, Maureen – 1933, Caretta – 1934, Snowberry – 1939, Apparition – 1946). Az idomárok közül a szintén a régmúltban tevékenykedő Fred Darling vihette haza a legtöbb trófeát (Margeritta – 1924, Supervisor – 1932, Maureen – 1933, Caretta – 1934, Snowberry – 1939, Sun Chariot – 1941), Apparition – 1946. Látszik, hogy Sir Gordon és Darling remek párost alkottak.

Crimson Advocate

Idén huszonhat telivér állt starthoz a Queen Mary Stakesben, és mindenki hó elején Notthinghamben debütáló Beautiful Dimaond sikerére számított, ám az amerikai tréningből érkező, amerikai tenyésztésű és csupán 9/1-es kvótával jegyzett, májusban még Floridában sikeresen futó Crimson Advocate (2021 sk, Niquist – Citizen Advocate, Proud Citizen) bizonyult a leggyorsabbnak a Purto Rico-i származású veterán zsoké John Velasquez kezében. Az izgalmas futamban mindössze orrhosszal marad el mögötte Relief Rally, a favorit harmadik helyen végzett.

Az alábbi linkre kattintva a futam megtekinthető:

SHARE THIS