3 győzelem, 3 metódus, 3 tréner – Interjú Pekker Györggyel

Emlékezetes napot zárhattál az utolsó ügető versenynapon, július 1-jén, hiszen előbb Bugatti SS húzta be a Pannónia Díjat, majd Devoted aratott fölényes győzelmet a 109. Magyar Ügetőderby-ben és a hab a tortán, hogy az utolsó futamot is a saját tenyésztésű és tulajdonú ügetőd, El Diablo tudta megnyerni. Hogy érzed, minek köszönhető ez az egyedülálló nap?

Már hosszú évek óta a minőségi tenyésztésre törekszünk, folyamatosan változtattunk, újítottunk és véleményem szerint ennek gyümölcse, most érett be. Több, az általam tenyésztett, de esetleg már nem a tulajdonomban lévő ügető teljesítménye is igazolja a nemzetközi mének iránti érdeklődésünket,  gondolok itt az S.J.’s Photo, Panne de Moteur, From Above, Zola Boko és Maharajah apaságú ügetőkre.

 

3 győzelem, 3 különböző metódus és 3 tréner. A véletlennek köszönhető vagy tudatos a koncepciód, hogy különböző trénereknél készülnek az ügetőid?

Ez egy jó kérdés. A válasz pedig, hogy tudatos. Mind a hárman más jellegű felkészítést alkalmaznak, és a lovak stílusa, adottságai, temperamentuma határozza meg, hogy melyik idomárhoz kerülnek. A német tréner, Robert Gramüller tekintetében, a kiemelkedő nemzetközi eredményekre és rekordokra számítok, amelyek közül, az utóbbit Bugatti SS “hozta is” múlthéten, a Badener Meile-ben, hiszen megjavította 1.12,7-re minden idők leggyorsabb magyar tenyésztésű ügetője által futott időt.

A Badener Meile-ben szerzett második helyével futotta meg Bugatti SS (6) , minden idők leggyorsabb magyar tenyésztésű ügető által futott idejét

 

Hosszú tulajdonosi pályafutást tudhatsz magad mögött, ami természetesen rengeted tapasztalat szerzéssel párosult. Tulajdonosi és futtatói szemmel, melyek azok a dolgok, amikben különböznek egymástól a trénereid?

A két magyar idomár tekintetében, mind Csordás Emil, mind pedig Juhász Balázs más jellegű képzésben részesült, viszont mindkettőjüknek van nemzetközi tapasztalata, ami szintén eltérő és más típusú. Csakúgy, mint a stílusuk és az idomítási módszereik. A német trénert, Robert Gramüllert és fiát Marcus-t, Fábián Imrén keresztül ismertük meg, aki már közel 20 éve Németországban dolgozik, és Second/Másodtrénerré nőtte ki magát ez idő alatt. Marcus egy fiatal, feltörekvő szakember, aki az édesapja nyomdokaiba lépve, megszállott módon szenteli az életét a lovaknak.

Marcus Gramüller 2021-ben aratott már győzelmet a Kincsem Parkban is, Zoom Photo kocsijában, a Csató Gyula Emlékversenyben

 

El Diablo nyerte az idei Derby nap utolsó futamát, a Tippmix – Bisbac Dániel Emlékversenyt Juhász Balázzsal

 


Sok nagydíj trófeáját sikerült már az évek során megszerezned, mint tulajdonos, de mégis melyik az, amelyik a szívednek a legkedvesebb, illetve van-e olyan korábbi vagy jelenlegi lovad, akinek az eredményére szívesen tekintesz vissza?

Az eddigi legemlékezetesebb talán, a pandémia közepén futott, 2020-as évben lévő Marschall József Emlékverseny volt, amelyet Victory Knick-nek sikerült behúznia német hajtójával, Thorsten Tietz-cel. Azonban a külföldi versenyeket illetően Bugatti SS futásai alkalmával van legjobban görcsben a gyomrom. Versenykarrier tekintetében a saját fedezőménünk, Milliondollar Lux a kiemeltek nagy részét már magáénak tudhatja, illetve természetesen Devoted sikerének is hasonlóképpen örülünk.

Milliondollar Lux volt 2017-ben, a Lovasélet Sprinter Kupa győztese Csordás Emillel

 

Victory Knick nyerte 2020-ban a Marschall József Emlékversenyt Thorsten Tietz-cel a sulkyjában

 

Az elmúlt időszakban nem csak tulajdonosként terjeszkedtél, hanem ahogy előbb említetted a tenyésztésben is bontogatod a szárnyaidat. Hogy orientálódtál ebbe az irányba?

Minden ember vágyik az egyre nagyobb sikerre, dicsőségre, és persze az elismerésre, ami az érdeklődés és a folyamatos tapasztalat gyűjtés nélkül nem valósulhat meg. Egyik idomárom, Csordás Emil terelt ebbe az irányba, hosszas beszélgetések, ösztönzések és javaslat tételek kombinációjából születtek ezek a remek képességű ügetők, mint például (akiket a teljesség igénye nélkül sorolnék fel): Velocity, Very Nice Photo, Bugatti SS, Dynamo, Devoted.

 

Mint minden tulajdonosnak, neked is az elkövetkezendő időkre kell terveket készítened, mi az, amit a jövőben mindenképpen szeretnél még elérni?

Az eddigi legnagyobb terveim egyike, hogy szeretnék egy magyar tenyésztésű lovat Európában sikerre vinni. Ez igen nehéz feladat, mert egyelőre nem igazán tartozunk ebbe az élvonalba, de a feladat azért feladat, hogy megoldjuk, ami lehet évekbe fog telni, de ez nem tántorít el a célomtól.

Fotó: LeTrot, Traberfan, Kincsem Archívum

SHARE THIS