Emlékezzünk együtt a legendákra – Kincsem (1874-1887)

Nem csak hazánk legismertebb lova, de a neve szerte a világon jól cseng. Teljesítménye példátlan a lóversenyzés történetében. A verhetetlen csodakanca két- és ötéves kora között négy teljes szezonon keresztül 54 versenyen indult és győzött, sorra verve Európa legjobbjait.  Mindezzel nem csak a tenyésztő-tulajdonosának, Blaskovich Ernőnek hanem az egész magyar lótenyésztésnek szerzett hírnevet és megbecsülést. A Monarchia majd minden pályáján futott és nyert, de győzött az őshazában Angliában és Franciaországban, míg Németországban háromszor hódította el a Baden-Badeni nagydíjat.

A legendás versenylóról nevezték el a pesti lóversenypályát, a Kincsem Parkot, mely 2025-ben lesz százesztendős. De róla kapta a nevét az új és egyre népszerűbb lóversenyjáték (melyben az első ötöt kell eltalálni jó sorrendben) a Kincsem+, melyet minden nap lehet játszani a bet.lovi.hu-n és a lottózókban.
Szobrát a Kincsem Parkban – a budapesti galopp pálya főbejáratánál – 1977-ben állították fel. A “Hungarian Wonder”

Kincsem valódi regényalak. Se előtte, sem azóta nem volt ló, ami megközelítette volna. Nem ügyeskedés szülte az 54 győzelmet, hanem a képesség, az acélosság, a szinte tudatos küzdőképesség: elsőnek lenni a legjobbak között! Ez az oka annak, hogy a világon mindenütt ő volt és maradt a “Hungarian Wonder”, a “Magyar csoda”. 2017-ben nagysikerű romantikus kalandfilm is készült Kincsemről és a korszakról.

A róla elnevezett futam, hazánk legrangosabb versenye, ahol a háromévesek és idősebb lovak Derby távon, azaz 2400 méteren mérkőznek meg egymással.

SHARE THIS