/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Frankie goes to Hungary (2.)

A 2023. szeptember 1-3. között megrendezett Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Foodtruck Show galopp versenynapja óriási nemzetközi visszhangot kapott. Jó hírünk a szaksajtó egészen Új-Zélandig vitte, ami akárhonnan nézzük, pont a világ túlsó végén található. A továbbiakban több részben közöljük a sikeres versenynapról író szerzők cikkeit. Hosszú sorozatra számítsanak!

 

Frankie goes to Hungary – Dettori először lovagol a Kincse Parkban

Írta: James Burn, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Frankie Dettori mindig megtölti a lelátókat, és ugyanebben reménykednek a Kincsem Parkban szombaton, amikor a sport leghíresebb lovasa Magyarországon száll nyeregbe világjáró búcsútúráján.

Frankie Dettori először lovagol Magyarországon

A visszavonuló szupersztár hatszor ölt dresszt a kilencfutamos versenynapon. Az Ian Williams idomításában álló Silent Film társaként áll starthoz a helyi Group 2-es Imperiál Díjban, a másfél mérföldes, helyi Group 1-es, 55 euró összdíjazású Kincsem Díjban pedig Paul és Oliver Cole Splendentjét lovagolja.

A nagydíjak két másik brit tréner kedvét is meghozta az utazáshoz, Andrew Balding Sceptic-et indítja, David Simcock pedig Tides Of Wart. Mind a négy telivér James és Fitri Hay színeit viszi Budapesten. A házaspár üzleti kapcsolatban áll a Magyar Kormánnyal, e kapcsán merült fel a futtatás ötlete is.

– Rettentően örülünk, hogy Frankie elfogadta a meghívásunkat. Fejedelmi fogadtatásban lesz része, akárcsak Dr. és Mrs. Hay-nek – mondta Kovács Botond a Kincsem Park külkapcsolati referense. – Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki a közelmúltig Londonban akkreditált nagykövetünk volt, díszvacsorán fogadja a vendégeket. Először futnak Magyarországon brit idomítású lovak. Felkészülten várjuk a nagy napot, és mindent megteszünk a sikerért. Miniszer úr régi lóversenybarát, és gyakran látogat Ascotba és a Prix de l’Arc de Triomphe-ra. Dr. Jim Hay-jel és feleségével baráti kapcsolatban áll. Közös ötletük volt a magyar út, és ennek kapcsán csábítottuk ide Frankie-t, ami nem volt túl nehéz, de mivel egy világsztárról van szó, le kellett küzdeni pár akadályt – folytatta Kovács.

Silent Film (kék dressz) lesz Frankie egyik lova Magyarországon

– Elragadó embernek mondják, és még sohasem lovagolt Magyarországon. Pozsonyba viszont már eljutott, ahol megnyerte a Szlovák Derbyt. Úgy látjuk, Frankie is örül a lehetőségnek, a közösségi média felületein már többször nyilatkozta, hogy már nagyon várja az itteni szereplést. A magyar turfbarátok nagyon jól ismerik, és kiemelt tisztelet veszi körül. Mindig óvatos vagyok az ilyesmivel, de 5-8 ezer látogatót várunk az eseményre. Derby-napon is hasonló tömeg volt, most szeretnénk ezt túlszárnyalni. Frankie Dettori óriási név és a világ legjobb zsokéja. Két lovat ül Hay-éknek és emellett még négy magyar idomítású telivérre is szerződtünk vele. Nincsenek előre lefutott versenyek, de szerintem legalább két győzelemre számíthat. A Kincsem Park új igazgatója, Szotyori Nagy Ádám rendezi az eseményt, ez az első nemzetközi mítingje, amellyel azt óhajtja elérni, hogy az European Pattern Committee jóváhagyja a közeljövőben a Kincsem Díj Listed szintre emelését. Ez egy elég hosszú folyamat, és az adott nagydíjban futó lovak kiemelkedő teljesítménye az egyik alapfeltétel. Reméljük, hogy hamarosan nemzetközileg elismert Black Type-státuszt kap a nagydíj, ami új távlatokat nyit a magyar lóversenyzés számára. Bízunk benne, hogy ezáltal is visszaadhatjuk a magyar lóversenyzés egykori rangját.

SHARE THIS