/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Óriási izgalom előzi meg Dettori magyar szereplését (4.)

A 2023. szeptember 1-3. között megrendezett Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Foodtruck Show galopp versenynapja óriási nemzetközi visszhangot kapott. Jó hírünk a szaksajtó egészen Új-Zélandig vitte, ami akárhonnan nézzük, pont a világ túlsó végén található. A továbbiakban több részben közöljük a sikeres versenynapról író szerzők cikkeit. Hosszú sorozatra számítsanak!

Óriási izgalom előzi meg Dettori magyar szereplését

A Racing TV írását fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Frankie Dettori búcsúturnéja Budapesten folytatódik szombaton. Az olasz zsoké körül forog majd a világ a magyar versenykalendárium legfontosabb napján. Dettori hat lovaglást kapott a kilencfutamos fesztiválon és ismerősökkel is találkozhat, hiszen a Kincsem Parkban először lépnek pályára brit idomítású telivérek is. Négy ló érkezik Magyarországra az Egyesült Királyságból, méghozzá Dr. Jim Hay és Mrs. Fitri Hay versenyistállójából. Mindketten baráti viszonyt ápolnak Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel, a magyar lóversenyzés kulcsfigurájával. E remek kapcsolatnak köszönhető Dettori váratlan fellépése a sztár nemzetközi turnéján, amely egyben hattyúdal is.

Frankie Dettori először jár a Kincsem Parkban

Az ötvenkét esztendős lovas Ian Williams Silent Film nevű idomítottját üli egy helyi Group 2-es versenyben, majd a Paul és Oliver Cole által trenírozott Splendent nyergébe pattan a helyi Group 1-es státuszú Kincsem Díjban, a nap főfutamában. Alex Cole, a Hay házaspár versenyzési menedzsere reméli, hogy az Andrew Balding istállójában álló Sceptic és David Simcock Tides Of Warja is megállja majd a helyét. Személyesen választotta ki a kelet-európai fellépőket, ezért bízik a sikerben.
– Nehéz feladat a helyi színvonal pontos meghatározása, de remélem, jó lovakat választottam. A 90-es képességszámot tartom reálisnak a sikerhez, de biztos vagyok benne, hogy nagy lesz a küzdelem. Sohasem mehet biztosra az ember, a zöld gyepen bármi megtörténhet. Drukkoljanak nekünk! Mindannyian megérkeztünk Magyarországra. Itt van Jim, Fitri, Frankie és az idomárok is. Nem titok, hogy Dr. és Mrs. Hay üzleti kapcsolatban áll a Magyar Kormánnyal, és ennek kapcsán merült fel a szereplésünk, amelyet a magyar lóversenyzésért felelős és vérbeli turfrajongó honvédelmi miniszter a legmesszebb menőkig támogat.

A Hay házaspár négy lovat indít a Kincsem Parkban

Dettori a világ miden pontján nyert már nagydíjakat, de a Szlovák Derby bezsebelése alkalmával került eddig a legközelebb a szomszédos Magyarországhoz. A Kincsem Park szakemberei azt remélik, a szupersztár fellépése új lendületet ad a magyar sportnak. Szintén bíznak benne, hogy a Dettori-faktor óriási közönséget vonz majd az Őszi Nemzetközi Mítingre, amelyen agarak és ügetők is pályára lépnek a háromnapos eseményen a budapesti Kincsem Parkban.
– Négy nagydíjat futunk szombaton, Dr. és Mrs. Hay lovai a két legfontosabb versenyben állnak starthoz mérföldes, illetve másfél mérföldes távon – mondta Kovács Botond a Kincsem Park nemzetközi kapcsolatokért felelős megbízottja. – Először futnak hazámban Angliában idomított lovak. Rettentően örülünk a lehetőségnek, különösen úgy, hogy Frankie Dettori is dresszt ölt a versenynapon. Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy a Hay házaspár és Frankie ellátogat hozzánk. Ez Frankie utolsó szezonja, és nagylelkűen elfogadta a meghívásunkat. Már itt van közöttünk, bejárta a pályát és 10/10-es osztályzatot adott a gyepre. Nagyon reméljük, hogy legalább 6-7 ezer látogatót fogadhatunk. A kiemelt sportesemény ló- és agárverseny fesztivál része, ez a legfontosabb versenynapunk a kalendáriumban. A főfutam a Kincsem Díj lesz, amelynek 55 ezer euró az összdíjazása. Őszintén reméljük, hogy a míting segítségével ismét megjelenünk Európa lóverseny-térképén.

SHARE THIS