/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Elbűvölte a magyarokat Frankie teljesítménye (8.)

A 2023. szeptember 1-3. között megrendezett Nemzetközi Ló- és Agárverseny és Foodtruck Show galopp versenynapja óriási nemzetközi visszhangot kapott. Jó hírünk a szaksajtó egészen Új-Zélandig vitte, ami akárhonnan nézzük, pont a világ túlsó végén található. A továbbiakban több részben közöljük a sikeres versenynapról író szerzők cikkeit. Hosszú sorozatra számítsanak!

Elbűvölte a magyarokat Frankie teljesítménye

Írta: Adam Morgan, atheraces.com (Egyesült Királyság). Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

A közönség remekül érezte magát, és minden lépésnél megállították Frankie-t.
A Kincsem Park képviselői számára egy álom vált valóra a szeptemberi hétvégén, miután Frankie Dettori két nagydíj győzelmet szerzett Budapesten. Dettori látogatása a magyar fővárosban sokakat meglepetésként ért a búcsúturnén, a rekord számú magyar közönség pedig rajongással figyelte mindkét repülő-leugrást, és az ötvenkét esztendős zsoké fantasztikus teljesítményét.

Először jártak brit futtató lovai Magyarországon, méghozzá az egyik legnagyobb rendezvénynek számító Őszi Nemzetközi Mítingen. Fitri Hay telivérei és a nyugállományba vonuló fenomenális Dettori belopták magkat a publikum szívébe. Frankie először egy helyi Group 2-es nagydíjban brillírozott az Ian Williams által idomított Silent Film nyergében, majd a Paul és Oliver Cole istállójából érkező Splendent társaként húzta be a nap főfutamát, a Kincsem Díjat. A sikernek a vendéglátók is nagyon örültek.

– Csodásabb napról nem is álmodhattunk volna, óriási sikernek lehettünk tanúi – mondta Kovács Botond a Kincsem Park nemzetközi kapcsolatokért felelős referense. – Dr. Jim és Fitri Hay nagyszerű emberek. Természetesen elégedettek voltak az eredménnyel, és a vendéglátást is külön méltatták. Nem szeretnék szerénytelen lenni, ezért csak annyit mondok, mindent beleadtunk, és Frankie is nagyon elégedett volt. Nem nyert ugyan magyar idomítású telivérrel, de ilyen a lóversenyzés. Remélem, hogy a jövőben is láthatunk brit tréningből érkező lovakat hazámban. A jövőben is szívesen látjuk Frankie-t, bármikor tárt karokkal várjuk. A Hay-hézaspár és a négy angol idomár rendkívül rokonszenvesek, a veterán Paul Cole is eljött hozzánk, ami óriási megtiszteltetés. Nagyon nagy név a szakmában, és a fiai is végtelenül szimpatikusak.

Dettori nemcsak tehetségével kápráztatta el a magyar rajongókat, de el is vegyült közöttük, a fotóra vágyok sora a tribün végéig ért.
– Az emberek őszintén örültek Frankie-nek, és szinte minden másodpercben megállították. Más érzés lehetett számára a magyar szereplés, hiszen Angliában, Franciaországban vagy Írországban már számtalanszor látták őt az emberek. Igazi szupersztárként viselkedett, végig őszintén mosolygott, és egyáltalán nem lett elege. Frankie csodálatos ember, és a sportnak szüksége van az ilyen lovasokra. Komoly feladat áll mindenki előtt, hiszen egy új aktív emblematikus karaktert kell találni. Frankie Dettori neve egyet jelent a lóversenyzéssel.

A szervezők remélik, hogy Dettori és a brit lovak hozzájárulnak a lóversenyzés népszerűsítéséhez Magyarországon, és továbbra is szeretettel várják a kontinens határain túlról érkező indulókat.

– Egy álom vált valóra, rendkívül boldog vagyok – mondta Kovács. – A Kincsem Park menedzsmentje nemsokára összeül, megvitatja a nap tanulságait, és további célokat tűz ki. A magyar lóversenyzés történelmi jelentőségű napját élhettük át. A lóversenyzés állami kézben van, a honvédelmi miniszter felügyelete alá tartozunk, aki remek ember és vérbeli turf-rajongó. Nem titok, hogy az utóbbi évtizedekben volt néhány hullámvölgy, amit le kellett küzdenünk, de már jók a kilátások, és ennek rendkívül örülünk. A célunk, hogy visszaállítsuk a magyar lóversenyzés régi pompáját. A sport csaknem kétszáz éves Magyarországon, és két világháború, valamint megannyi nehézség után még mindig itt vagyunk.

SHARE THIS