/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Kiemelt Galopp hír / 0 comments

Ace Impact: a vérvonal folytatása a Diadalívvel

A vasárnap délutáni Prix de l’Arc de Triomphe előtt az volt a kulcskérdés, hogy a favorit Ace Impact robbanékonysága és végsebessége ugyanolyan erős lesz-e 2400 méteren, mint korábban a rövidebb távokon. A válasz elég egyértelmű, Cristian Demuro várásra lovagolva, a mezőny második feléből dobta támadásba a hajrában és végül két hosszal verte az addig élen lévő Westover-t. A 15 induló közül egyébként akkor csak ketten – Onesto és Through Seven Seas – voltak mögötte, akik végül a harmadik és negyedik helyen értek célba. Ace Impact ezáltal hat futás után is megőrizte veretlenségét, és röpke egy év leforgása alatt az ismeretlenből a legnagyobb sztárok közé került.

A hároméves mén nem egy könnyű fejű telivér, szinte szétszedte a jártatót, a felvezetők is alig bírták fogni és zsokéja sem tudott egyszerűen kikentrézni vele, mégis káprázatosan finiselt és senki sem tudott vele lépést tartani. Most bemutatjuk ennek a csodálatos lónak a történetét.

          Ace Impact (FR) 2020

          /                   \

                                    Cracksman (GB)                                                                                  Absolutly Me (FR)

                                        /                   \                                                                                      /                          \

              Frankel (GB)                           Rhadegunda (GB)                        Anabaa Blue (GB)                         Tadawul (USA)

            /                   \                           /                   \                                /                   \                                    /                   \

Galileo (IRE)   Kind (IRE)   Pivotal (GB)   ST Radegund (GB)   Anabaa (USA)   Allez Les Trois (USA)   Diesis (GB) Barakat (GB)

 

Ace Impact Írországban született, de Franciaországban tenyésztette Waltraut Spanner asszony. Jean-Claude Rouget idomár javaslatára 75 000 euróért vásárolta meg yearlingként Serge Stempniak és a Chehboub család egy deauville-i árverésen, ahol Élise Drouet mutatta be a Domaine de l’Étang ménestől. Érdekesség, hogy Nathaniel-től származó anyai féltestvére, Adlon Rose, december 21-én Deauville-ben 10.000 euróért kel el tréningből az Un Crin d’Or istállónak, míg Gleneagles apaságú féltestvére 2021-ben született és szintén Jean-Claude Rouget-nál áll tréningben, Waltraut Spanner asszony színiben. Kamel Chehboub egyébként nagyon jó szemmel választ csikókat, annak ellenére is, hogy korábban klasszikus pedigrével rendelkező telivérei nem nagyon voltak. A tulajdonában van Horizon Doré is, aki a hétvégén éppen a Group II-es Qatar Prix Dollar-t abszolválta sikeresen Mickaël Barzalona-val, a szakértők szerint tehát nála ropogtatja a zabot a jelenlegi két legjobb francia hároméves. Ace Impact esetében is igaz a mondás, hogy a vér nem válik vízzé: Cracksman, Frankel és Galileo a felmenő rokonság, akik mindannyian szuperklasszisok és a világ legmagasabban rangsorolt ászai voltak. Persze nem csak a pályán alkottak nagyot a szinte megszámlálhatatlan Group I-es trófeákkal, de fedezésben is továbbörökítették kivételes génjeiket. Ennek tökéletes élő bizonyítéka Ace Impact is, aki elődjeivel ellentétben a galloknál bontogatja szárnyait és elérte azt, ami nekik kimaradt: megnyerte a Prix de l’Arc de Triomphe-ot!

Ace Impact ezen a télen, Cagnes-sur-Merben debütált győzelemmel 2000 méterre szintetikuson, majd Bordeaux-Le Bouscatban gyepen is megerősítette formáját. Ezt követően Chantilly-ban a Listed kategóriás Prix de Suresnes következett, végül rekordidővel diadalmaskodott a Prix du Jockey Club-ban, végérvényesen berobbanva a világ élvonalába. Két hónap pihenő után a Prix Guillaume d’Ornano megnyerésével hangolt Deauville-ban, és bár nevezték az Irish Champion Stakes-re, inkább kihagyták vele a futamot, hogy 100%-os állapotban érkezzen az Arc hétvégére. Ez a siker pedig minden értelemben történelmi, íme néhány érdekesség róla:

  • Ace Impact 2013 (Treve) óta az első veretlen Arc győztes
  • Az első Francia Derby győztes – mióta 2100 méterre csökkentették a távot – aki ugyanabban a szezonban az Arc-ot is behúzta
  • Nehéz lenne átfésülni az Arc 103 éves történetét, de valószínűleg Ace Impact az első, aki január közepén kezdte karrierjét és első szezonjában elhódította a Diadalívet
  • Az elmúlt négy évből Cristian Demuro és Jean-Claude Rouget párosa számára ez a második győzelem, 2020-ban Sottsass-szal jött össze a bravúr

Természetesen mindenki szuperlatívuszokban nyilatkozott a ménről, a vasárnapi csúcsesemény után.

Jean-Claude Rouget, idomár: „Szokás szerint, ugyanazzal a taktikával nyert, ő egy rendkívüli ló, ilyet még soha nem láttam. Nagyon érzékeny, de kristálytiszta volt előtte az út és nagyszerűen támadott, kivételes klasszis. Nem tudom, hogy jövőre egyenesen a ménesbe megy-e, vagy futni fog, ezt a két tulajdonossal közösen döntjük el.

Én egy kicsit olyan vagyok, mint egy elmaradott ló. Most érlelődöm, úgyhogy remélem, még néhány jó év áll előttem. Ugró lovakkal és gyengébb síklovakkal kezdtem, aztán Millkom-mal és a Grand Prix de Paris megnyerésével indult felfelé a karrierem, most pedig már egy nagyon erős istállóval rendelkezem.”

Jean-Claude Rouget idomár

        Jean-Claude Rouget idomár és Cristian Demuro zsoké öröme

Cristian Demuro, zsoké: „A túlsó egyenesben igyekeztem közelebb zárkózni, a ló nagyon koncentrált és motivált volt. Amikor ilyen, csak a jelre vár és azonnal lendületbe jön, tudtam, hogy képes rá.

Serge Stempniak, társtulajdonos: „Aránylag nyugodtan készülődtem, de Ace Impact-hez hasonlóan én is feszült lettem az utolsó tíz percben, most pedig már olyan vagyok, mint ő a győztesek körében. A stressz elmúlt, de azt hiszem, még néhány napra szükségem lesz felfogni a történteket. Lenyűgöző és intelligens telivér, csak azért feszült, mert érzi, hogy dolga van és nagyon menni akar. Ma a csillagok együtt álltak, de Cristian-nak is köszönettel tartozunk.

Kamel Chehboub, társtulajdonos: „Mindent elértünk! Szeretnék köszönetet mondani Jean-Claude Rouget-nak, aki rendkívüli munkát végzett és persze a családomnak is, akik 25 éve fektetnek be a lovakba. Nekik köszönhetjük, hogy ma itt vagyunk, remélem mindenkinek nagy örömet szereztünk. Biztos vagyok benne, hogy Ace Impact-nek nagyszerű méneskarrierje lesz Franciaországban.

Serge Stempinak és Kamel Chehboub tulajdonosok a trófeával

Pauline Chehboub, társtulajdonos: „Ez egy valóra vált álom, nagy nyomás alatt voltunk. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezt a klasszis lovat a francia tenyésztőknek ajánlhatjuk a Beaumont-i ménesünkben, amikor eljön az ideje. Most hagyjuk pihenni és felépülni, mielőtt döntést hoznánk a jövőjét illetően.

Cristian Demuro egyébként Frankie Dettori híres leugrását imitálta a győztesek körében, elmondása szerint ezzel tisztelegve a visszavonuló, rekorder klasszis előtt. Dettori a tizenharmadik helyen végzett Free Winddel az utolsó Arc-ján, amelyről így nyilatkozott: „Ma nem volt rajtam nyomás, az Arc egy nagyszerű verseny volt számomra, egy jó utazás, de mosollyal az arcomon búcsúzom. Hat Arc győzelem után mit is mondhatnék? Nagyszerű bajnokokat lovagolhattam és 34-szer indulni, már önmagában is egyedülálló.

Arról már most elindultak a találgatások, hogyan alakulhat Ace Impact számára a jövő. A Breeders’ Cup Turf szinte kizárt, de a Japan Cup részvétele is nehezen elképzelhető ebben a szezonban. A Champion Stakes valószínűleg túl korán van neki Ascotban ebben a hónapban, egy ilyen hatalmas erőfeszítés után. Éppen ezért a legtöbben már arra fogadnának, hogy most utoljára láttuk őt a pályán. Persze a lóverseny szerelmeseinek rendkívül üdvözlendő lenne egy újabb verseny idény négyévesen egy olyan lótól, aki kevesebb, mint kilenc hónapja fut.

Forrás: theguardian.com

Fotó: thoroughbreddailynews.com, leparisien.fr, adiyatracingplus.com, quickgallop.com

 

SHARE THIS