/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Kiemelt egyéb hír / 0 comments

Kecskemét a vágta győztes, Galaxy és Nárcisz úton a hallhatatlanság felé

Lezárult a 2023-as Nemzeti Vágta, amelynek döntőjét idén új helyszínen, Szilvásváradon rendezték. Május elejétől szeptember végéig tartottak az elővágták tizenöt településen, ebből öt határon túli helyszínen. Összesen 60 lovas kvalifikált az általa képviselt község színeiben, a kishuszároknál pedig 32-en várhatták a végső megmérettetést a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban.

Az új pálya rövidebb, élesebb kanyarokkal és több körrel, a korábbiakhoz megszokottól sokkal technikásabb lovaglást kívánt és a futamokban is csak négyen indultak egyszerre, így némiképp a lebonyolítás is átalakult. A legnagyobb változás azonban mégis az indulók között volt, hiszen az élet közbe szólt: a korábbi kétszeres vágta győztes Fantáziát visszaléptette Temerin, míg a 2021-es nyerő Pipacs sérülés miatt nem indulhatott, így Porvát My Colt Medál képviselhette Szabó Nikolettel, de már az előfutamoknál elvéreztek. A legnagyobb favoritok közül így lényegében egyedül maradt a címvédő Galaxy, aki a többiek távollétében könnyedén realizálta papíresélyét. Az Abonyi Vágta megnyerése után csont nélkül menetelt a döntőbe, ahol közel két másodperccel verte riválisát. Galaxy tehát ismét a csúcsra ért, ezúttal Tóth Tamarával, Kecskemét színeiben.

A nyolcéves sárga herélt Molnár Gyöngyi idomításában áll, Tóth Tamara pedig munkalovasként dolgozik a keze alatt Érsekhalmán és az esélyesség terhét elbírva is teljesítette az elvárást. Amely elég magasan volt, hiszen a ló a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. tulajdonosának és elnökének, Balogh Leventének az istállójához tartozik, a cápa tehát a Nemzeti Vágtán is jó lóba fektetett.

A Kishuszárok között visszafoglalta a trónt Nárcisz, aki ezúttal szintén új lovassal vágott neki a sorozatnak, Rozs Anna Júlia személyében. A Kincsem Parkból a Póni Championátus egyik állandó résztvevőjeként ismerhetjük a fiatal lányt, akinek nem kis súly nyomta a vállát Szentkirályt képviselve. Az orosházi ló legutóbb 2021-ben,  harmadjára nyerte meg a vágtát Hajdu Fannival, aki már nem indulhat a kishuszárok között, így legjobb barátnőjének adta át a lehetőséget a tízéves kancán. Ő pedig élt vele, és a döntőben szoros küzdelem után akasztották nyakába a babérkoszorút.

Nárcisz immár négy vágta sikerrel büszkélkedhet a pónik között, míg Galaxy egy lépésre került a hallhatatlanságtól, hiszen, ha harmadjára is megnyerné a Nemzeti Vágtát, örökös bajnokká avatnák.

A Nemzetközi Futamban nyolcan indultak, a négyes döntőt pedig a Bahreini Királyság nyerte, Raed Mahmood Mohamed Yar Mohamed révén, míg a Jótékonysági Sztárfutamban Krajnik-Balogh Gábor győzött, Széchenyi Krisztián és Bács Péter előtt.

Fotók: vagta.hu

SHARE THIS