Mi a kapcsolat Ohio, és a Kincsem parki ügető között?

A Kincsem+ TUTI Nemzetközi Ló és Agárverseny és Food Truck Show harmadik napján, azaz vasárnap az ügetőké volt a főszerep, ahol káprázatos futamokat produkáltak az induló lovak és hajtóik. A rendkívül színes versenynapot a általában nemzetközi résztvevők jellemzik, azonban ebben az évben a világ egy távoli, de annál jobban ismert országából, egészen az Egyesült Államokból érkezett hozzánk egy szakember a Kincsem Parki pályára, Jay Wolf személyében. Mr. Wolf az Ohio állambeli ügető-és pacer (poroszka) szakág nemzetközi kapcsolatainak terjeszkedésének jegyében járt Magyarországon, ugyanis egy vérbeli lóversenyes egyetlen vakációja sem telhet el úgy, hogy legalább egy lóverseny pályára ne látogatna el! Ennek apropójaként készítettem vele egy interjút, ahol minden szakmabeli és érdeklődő kicsit szélesíthesse a látókörét a témában.

Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a fantasztikus sporttal?

Örömömre szolgált, hogy interjú alanynak választottál, és ezúton is szeretném megköszönni neked és Emilnek, hogy ilyen csodálatos fogadtatást és körbe vezetést nyújtottatok nekünk a Kincsem Parkban!

Annak idején, amikor még kis gyerek voltam, apámnak volt egy idősebb ügetője, így természetesen és is mentem velük a versenyekre. Ez még azelőtt volt, mielőtt egyáltalán járni tudtam volna. Az első munkám egy tenyész telepen, a Sugar Valley Farm volt, ahol a fa kerítést festettem. Miután elvégeztem a főiskolát, elkezdtem írni egy ügetős-és pacer verseny rovatot a helyi újságban, a The Delaware Gazette-ben. Később bemutattak Tom White-nak, aki akkor a Little Brown Jug reklámigazgatója volt ekkor. Megkért, hogy segítsem az ő munkáját. Tom 2012-ben nyugdíjba vonult, és azóta a Little Brown Jug reklámigazgatójaként dolgozom.

Jay Wolf édesapja karjaiban, a család lovával 1972-ben, Scioto Downs-on

 

Ohio több ezer mérföldre van Magyarországtól, így a legérdekfeszítőbb kérdésem az lenne, hogyan kerültél kapcsolatba Budapesttel?

A nyár elején az egyik legjobb barátom azt mondta, hogy el kell mennünk egy európai nyaralásra. Feleségével Prágát, Bécset és Budapestet választották ki úti célként. A feleségemmel, Susan-nel izgatottan vártuk az utazást.
Tudtam, hogy mindhárom városban van lóversenypálya, de csak a Kincsem Parkban volt verseny, akkor amikor ott voltunk. Arra gondoltam, hogy mindent meg kell tennem annak érdekében, hogy részt vegyek a versenynapon, amikor Budapesten leszek. Nagy szerencsénk volt, hogy szeptember 3-át választottuk, hiszen ez volt a Marschall József Emlékverseny időpontja is egyben. A világ, közel 70 különböző versenypályáján jártam már, így örömmel egészítettem ki ezt a listát a budapesti Kincsem Parkkal!

Az elmaradhatatlan csoportkép a szervezőkkel, Lukácsi Antóniával és Csordás Emillel (balról jobbra haladva Mr. Wolf és felesége Susan, valamint barátjuk Mark)

 

Milyen benyomást kaptál hazánk egyetlen lóversenypályájáról, illetve milyen különbségeket véltél felfedezni az amerikai versenyüzemhez képest?

Nagyon jól éreztük magunkat a Kincsem Parkban. A létesítmény tiszta és szép volt, igen nagy tömeg volt, amelyhez nagyszerű versenyek, zene és Food Truck kocsik párosultak. Sok családot láttunk, akik élvezték a délutánt. A pálya nagyobb volt, mint amire számítottam. Az Egyesült Államok legnagyobb pályája egy mérföld (1609 méter). Sok mindent láttam a Kincsem Parkban, ami tetszett. Szerettem a Civil Tandem Versenyeket és a VIP furgonnal népszerűsített futamokat. Nagyszerű dolog közelebb vinni a rajongókat és a szurkolókat az eseményekhez. A hendikep versenyeket is élveztem. Az Egyesült Államokban nagyon kevés versenyen van hendikep, hiszen kijelölhetünk külső start helyet, de távolság alapján rangsorolt hendikepet eddig sosem rendeztünk meg. Végül a hosszabb versenytávok (1800 métertől 2560 méterig) is eltérőek voltak számomra. Szinte minden versenyünk egy mérföldes távon zajlik, és az autóstarttal kezdődik.

 

Milyen érzésekkel távoztál a budapesti pályáról?

A Kincsem Parkban zajló versenyek nagyon emlékeztettek az ohiói megyei vásárra. A verseny valóban versenyszerű volt, és a résztvevők olyannak tűntek, mint egy nagy család. Rengeteg kiegészítést hallottunk a győztesről, a trénerről és tulajdonos kilétéről. Csodálatos volt megtudni még több információt erről a sportról és arról, hogyan űzik a világ különböző részein. Remek nap volt, és nagyszerű lehetőség új barátok megismerésére.

Még nyerő fogadás is köttetett!

 

Kicsit, most a számodra otthoni környezet felé kanyarodnak a kérdéseim, hiszen nekünk arról van kevesebb információnk. Kérlek mutasd be nekünk a te fennhatóságod alá tartozó pályákat, és természetesen a Little Brown Jug-ot is!

Nagyon szerencsések vagyunk itt, Ohio államban. Négy versenypályánk van. A Northfield Parkban évente 215 éjszakán át lehet versenyeznie a résztvevőknek. Délen található még a Scioto Downs (90 éjszaka), a Dayton Raceway (71 éjszaka) és a Miami Valley Raceway (70 éjszaka). Tehát két területünk van, Észak-Ohio és Dél-Ohio, amelyeken alapvetően egész évben versenyeznek az ügetők és a pacerek. Az átlagos összdíjazás futamonként a pari-mutuel fogadási rendszerű versenyekben, kb. 10 000 USD (körülbelül 3 710 000 Ft) dollár. 65 megyei vásárunk is van, ahol nyáron és ősszel lehet versenyezni. A vásárokon az átlagos összdíjazás futamonként 5000 USD (kb. 1 855 000 Ft) körül mozog. Tehát rengeteg lehetőség van a lovakkal versenyezni Ohióban.

A Little Brown Jug-al kapcsolatban pedig tisztában kell lenni pár egyéb információval, mint például, hogy Delaware megyében körülbelül 120 000, Delaware városának pedig körülbelül 35 000 lakosa van. Idén a Delaware megyei vásár adott otthont a Little Brown Jug 78. kiadásának. Az idei Little Brown Jug összdíjazása 1 000 000 USD (kb. 371 000 000 Ft) volt. A futam hároméves pacer méneknek vagy herélteknek lett megrendezve. 18 nevezésünk volt, így három hatlovas kvalifikációs versenyre osztottuk a mezőnyt 50 000 USD-ért (kb. 18 550 000 Ft). Az első három helyezett visszatér a 850 000 dolláros (kb. 315 400 000 Ft) Little Brown Jug döntőjébe. A Little Brown Jug versenyt egy csütörtök délután (szeptember 21.) rendeztük meg. A helyi iskolák, üzletek és bankok a nap folyamán bezártnak. Általában 40 000 rajongót várunk erre a rendezvényre. A Delaware megyei vásár egyébként egy öt napos versenynek adott otthont, amely vasárnaptól egészen csütörtökig tartott. Idén 98 versenyünk volt az öt nap alatt. Amilyen hosszúak ezek a napok, olyan vidámak is egyben. Versenyeink körülbelül 40 százaléka ügető, 60 százaléka pacer. Nyilvánossági igazgatóként dolgozom, így a médiakapcsolatokért, hírekért és statisztikákért is én felelek.

Az idei Little Brown Jug-ot It’s My Show nevű ló nyerte meg, akinek hajtója Scott Zeron volt, trénere pedig Linda Toscano, aki ezzel a győzelemmel a harmadik hölgy idomár a történelemben, aki karrierje során megtudta nyerni ezt a nap múltra visszatekintő versenyt. További érdekesség övezi a hajtóját is, hiszen 2023-ban ő nyerte a Hambletonian-t (a legnagyobb ügető verseny Amerikában) Tactical Approach kocsijában, akinek szintén hölgy trénere van, Nancy Takter. Tehát mondhatjuk úgy is, hogy Mr. Zeron igen eredményesen hajt a női trénereknek.

 

SHARE THIS