/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Kiemelt Galopp hír / 0 comments

A kontinens legnehezebb versenye: Velká Pardubicka

Hagyományosan megrendezésre kerül október 8-án, vasárnap, Európa legnehezebbnek titulált akadályversenye, az immár 133. Velká Pardubicka. Idén 18-an ugranak a nagy megmérettetésen, 5 millió cseh korona összdíjazással, köztük pedig ott lesz a címvédő Mr Spex, a 2021-es győztes és tavalyi ezüstérmes Talent, valamint a korábbi harmadik Sacamiro is. Többségében cseh lovak állnak starthoz, de ellenfeleik között ír és szlovák telivéreket is találunk.

Pardubice azon kevés pályák egyike, amely másfél évszázad alatt sem veszített vonzerejéből: 6900 méteres távon, 31 erőkifejtésből álló változatos akadályparkjára jellemző az állandó veszély és a sok bizonytalanság, amely az ugró szakág hőskorát idézi. A verseny csúcspontja minden alkalommal a hírhedt Taxis, avagy a világ legnagyobb ugrása. Régebben egy 2 méter mély és 5 méter hosszú árokból állt, egy 1,5 méter magas sövény mögött. 1994-től 1 méter mély illetve 4 méter hosszú árokra változott, 1,5 méteres sövénnyel, 2021-től pedig már 0,75 méter mély és 5 méter hosszú az árok, 1,45 méter magas sövényoszloppal. Tavaly egyébként a leszálló szegélyét lebontották, így enyhébb lejtésű, mint a korábbi években.

Természetesen az akadályok kialakítása a mai kor követelményeihez lett igazítva, hogy lehetőség szerint minél jobban megóvja a lovakat és a lovasokat a súlyos sérülésektől. Talán a velká ebben a formájában nem tűnik olyan veszélyesnek és lényegesen kevesebb a nagy baleset. A semmihez sem hasonlítható látvány, a felfokozott hangulat, a futam lüktetése és a tradíció, továbbra is tízezreket vonz minden évben a pályára, a cseh televízió pedig tízórás műsorfolyammal közvetíti az eseményeket.

A nagy izgalmak természetesen idén sem maradhatnak el, négy kvalifikációs futam után vált véglegessé az indulók listája. Persze változásokra is szükség volt néhány váratlan esemény miatt, de nézzük a legesélyesebbeket. Mr Spex(GER) címvédő lévén automatikusan a mezőnybe került, Urbánek Lubos idomítottja viszont a tavalyi erőpróba óta csak egy felhozó versenyt kapott, ráadásul sérülés miatt nem Lukáš Matuský üli, hanem az ír amatőrlovas, Patrick Mullins. A Lokotrans istálló egyébként a hazai galopp kedvelőknek is ismerős lehet, hiszen időként a Kincsem Parkba is neveznek egy-egy cseh klasszist, valamelyik nagydíjba.

A kilencéves Argano és a hétéves Godfery az első kvalifikációs futamon a dobogón zártak, rögtön megváltva jegyüket a nagydíjra. A tízéves Lodgian Whistle magabiztosan nyerte a második előfutamot Ondřej Velekkel és ebben a szezonban még veretlenül készülhet a velkára, nem mellesleg azzal a Theophilos-sal dolgozott együtt Josef Váňa tréningjében, aki 2019-ben diadalmaskodott és nemrég visszavonult. Mögötte második hellyel szerzett indulási jogot a tavalyi bronzérmes Sacamiro, Jan Faltejsek zsoké akkor nagyon fogadkozott, hogy legközelebb nyerni fognak. Megjósolta, hiszen a harmadik kvalifikáción már az élen végeztek, rendkívül nehéz körülmények között, heves esőben és sárban. A győzelem értékét külön növeli, hogy a tavalyi ezüstérmes, tizenkét éves Talent, Pavel Složillel a második lett mögötte. Az utolsó előfutamot Argano húzta be Martin Liškával, aki egyben idomárja is. Érdekes adalék, hogy Talent ledobta nyergéből Pavel Složilt, míg Lodgian Whistle szerszámbaleset miatt feltartásra került.

Az tehát elmondható, hogy a cseh résztvevők a várakozásoknak megfelelően nagyon erősek, de üdítő színfolt az ír és szlovák lovak jelenléte. Jaroslav Muller a pardubice-i pálya igazgatója elmondta, hogy sokat kell foglalkozniuk a talaj állapotával, mert eléggé száraz a felület, de a versenyre tökéletesen elő lesz készítve.

A Velká Pardubicka vasárnap délután, 16 órakor kezdődik!

Fotók: pardubicezive.eu; isport.blesk.cz; kudyznudy.cz; radio.cz

SHARE THIS