/ by /   A nap híre, Friss hírek / 0 comments

Frankie Dettori mégsem vonul vissza

Írta: Lee Mottershead, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Frankie és Inspiral

Frankie Dettori sutba vágta a visszavonulásról szövögetett terveit, és Amerikában folytatja karrierjét. A világsztár zsoké csütörtökön bejelentette, hogy a Magyarországot is érintő sikeres búcsúturné rádöbbentette, belefér még egy új fejezet dicsőséges pályafutásába, ezért Kaliforniába költözik. Célkitűzésként Kentucky Derby megnyerését jelölte meg, a trófea ugyanis hiányzik felbecsülhetetlen értékű kollekciójából.

Dettori megerősítette, az Ascotban megrendezendő Quipco British Champions’ Day-en búcsúzik majd a szigetországtól, de nem zárta ki a lehetőségét, hogy a Királyi Mítingen vagy más európai nagydíjakon ismét nyeregbe száll egy-egy alkalommal a jövőben. John Gosden múlt szombaton a háromszoros brit champion newmarketi Sun Chariot Stakesben Inspiral társaként aratott győzelme után utalt rá, hogy a visszavonulás nem biztos még. Végül Frankie is megszólalt.

– Nem gondoltam volna, hogy ennyire sikeres lesz az idei szezonom. Úgy érzem, még rengeteg energia maradt bennem, így arra gondolta, Amerikában folytatom. A múlt telet ott töltöttem, és nagyon jól éreztem magamat. Santa Anitában lesz a főhadiszállásom, de a nemzetközi lehetőségeknek, Dubajnak és Szaúd-Arábiának sem fordítok hátat. Pár hete fogalmazódott meg bennem a gondolat, és mostanra váltak kézzelfoghatóvá a lehetőségek. A családommal is mindent megbeszéltem, a gyerekek várják az amerikai kalandot, a házunkat kiadjuk, és megszereztem az amerikai vízumot, ami nem ment egyszerűen. Indulásra készen állunk.

Frankie leugrott Mostadhafról

Dettori azt is elmondta, hogy a yorki Ebor Fesztiválon aratott három óriási győzelem (Juddmonte International Stakes – Mostadhaf, City Of York Stakes – Kinross, Ebor Handicap – Absurde) döbbentette rá, hogy 2024-ben is folytatni akarja a versenyzést.

– York után gondolkodóba estem – mondja Dettori. – Amikor elhatároztam, hogy visszavonulok, nem tudtam, hogy életem egyik legsikeresebb szezonja áll előttem, 2019 óta nem volt ennyi diadalban részem. Arra számítottam, hogy utoljára még nyerek párat, és szépen ellovagolok a naplementébe. Ehhez képest temérdek helyre hívtak, és csodálatos év van mögöttem. Egyszerűen még nem készültem fel rá, hogy teljesen leálljak. Elbúcsúzok Ascotban a Champions’ Day-en, utána kis szünetet tartok, és év végén indulunk Dél-Kaliforniába. Szabadúszó leszek, akárcsak tavaly, és remélem sok felkérést kapok. Majd meglátjuk, hogy megy. Lehet, hogy csupán három hónap lesz az egészből, de az is lehet, hogy három év. Egyelőre a Kentucky Derbyt céloztam meg jövőre, de nem zárom ki teljesen a Royal Ascotot sem. Ért már el sikert amerikai idomár a Királyi Mítingen, ilyen Wesley Ward is (Strike the Tiger – Windsor Castle Stakes, Ward – Queen Mary Stakes, No Nay Never – Norfolk Stakes). Minden azon múlik a két versenykalendáriumban hogyan alakulnak a nagydíjak. Képtelenség lenne ingázni Amerika és Nagy-Britannia között, ezért minden erőmmel a tengeren túli kihívásoknak akarok megfelelni. Látnak-e ismét a brit versenytereken? Sem igent, sem nemet nem mondhatok, mert még magam sem tudom.

SHARE THIS