/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

A vasárnapi névadók: Geist Gáspár és Rapp Csaba

Geist Gáspár (1859-1913)

A békeidők szépreményű Pesti úrfia volt Geist Gáspár, aki egy tipikus patricius család sarja, akinek úgy tűnik, már születésénél fogva meg van határozva az életstílusa. Azonban ő egy hirtelen változással más irányba fordult. Több ezerholdas birtokot örökölt fiatalon és a pesti ficsúrok életét élő fiatalember pillanatok alatt gondos gazdája lett hirtelen megkapott birodalmának. Belevetette magát a gazdaság irányításába, de úgy, hogy szenvedélyének a lónak, a lótenyésztésnek, a lófuttatásnak, a telivérnek is élhessen. Versenylovait Csákói Ménesében tenyésztette, fogatai ismertek és híresek voltak szerte az országban, telivérjei vidéki versenypályák főszereplői voltak. Igaz, jó barátja id. Mravik Pál lett a trénere, aki felkészítette lovait a Nagyváradi vagy Siófoki versenyekre.

Mravik tréner unszolására a Ligeti pályán is megjelentek a vörös-fekete Geist színek. Sőt 1902-ben a Hatvani díjban Tárnok nevű lovával megverte Blaskovich Ernő Beregvölgy nevű lovát, amely tudvalevő Kincsem vérű kétéves volt, és ezzel nagy feltűnést keltve betört a nagydíj nyerő futtatók táborába. Csak saját ménesében tenyésztett lovakat futtatott, jobban kedvelte az ugró és akadályversenyeket. A 1900-as évek elején Mravik mester gondjaira bízva Alagra küldött jó néhány ugrólovat, amelyek aztán itt részt vettek az Úrlovasok Szövetkezete által rendezett gát és akadályversenyekben. Mikor 1894-ben kiírták az Első Nagy-Alagi-Akadályverseny-t, Ő volt Rubel nevű lovával a győztes. A Geist színekben futó lovak népszerűek és sikeresek voltak ez időben Alagon, de a közönség számára is kedvelt játék volt a formáikat mindig megfutó lovak. Nemcsak Rubel volt nyerője az Alagi Nagy Akadálynak, hanem Csekó és Mr. John és Stromp is, de Mr. John 1902-ben a Rákosi Gátat is megnyerte. Hűséges társa volt trénere Mravik Pál, de ugyanilyen bizalom kötötte hozzá a nála kezdő és tanuló Csompora Mátyás is, aki mindvégig lovagolta a Geist Gáspár lovakat.

Nagy részvéttel volt a Turf közönség a pályán megjelenő Geist Gáspár iránt, mivel életének utolsó évtizedében gerincsorvadás gyötörte, ami miatt görcsösen kínlódva járt-kelt a pályán, de lovainak futására mindezek ellenére örömmel jött ki Alagra.

Vasárnap Geist Gáspárra emlékezünk, aki a Csákói Ménesben tenyésztett lovaival mély nyomott hagyott a magyar lóversenyzés történelmében.

Rapp Csaba (1966-2020)

Az egykori kiváló lovas Magyarországi karrierje során leghosszabb ideig Hegedűs Sándor istállójában dolgozott, akinek a családja szinte fiúkként szerette és támogatta. 1984 és 1999 között 84 versenyt nyert, de legnagyobb sikere kétségkívül az 1988-as Káposztásmegyeri Díj. Azt a későbbi Derby győztessel, a Kareszek Sándor idomításában álló Jagellóval nyert meg. Az utolsó éveiben Olaszországban dolgozott, de súlyos betegsége miatt a tervezettnél korábban kellett hazatérnie, majd 54 éves korában elhunyt.

 

Forrás: Száraz György, Magyar Turf Club

SHARE THIS