Golden Sea vemhes

A közelmúlt egyik legnagyobb klasszisaként vonult vissza másfél éve a 2021-es Nemzeti Galopp Liga győztese, Golden Sea, akiről már akkor tudni lehetett, hogy a páratlan verseny karrier után ideális anyakanca válhat belőle. Kétévesen már gyorsan felhívta magára a figyelmet Hajdi Lajos idomításában a gróf Károlyi Gyula Emlékverseny megnyerésével, a 2019-es szezont azonban már Stanislav Georgiev tréningjében kezdte, ahol szó szerint csúcsra járatták. Májusban győzött a Nemzeti Díjban, majd következett a 97. Magyar Derby diadal, a kettő között pedig az Alagi Díjat kihagyva még egy pozsonyi kiemelt siker is belefért. Bár az évzárás felemásan alakult és a dobogós helyezések mellett sokáig kellett vári az újabb aranyéremre, 2020-ban a Kisbér Díjat és a gróf Széchenyi István Emlékversenyt is behúzta. A rákövetkező évben aztán jött a Batthyány-Hunyadi Díj és az emlékezetes Millenniumi Díj győzelem, amelyekkel végül a Liga címet is elhódította. Tavaly júniusban láthattuk őt utoljára, most pedig újabb örömhír érkezett róla, hiszen Golden Sea vemhes és januárban adhat életet első csikójának!

A sárga kanca egészséges és jól van, jelenleg Írországban, a sziget keleti-középső részében fekvő Leinster tartományban, a fővárost övező Nagy-Dublin Térség részét képező Kildare megyében, Monasterevin külvárosában él a Church View Stables ménesében. Tulajdonképpen hazatért, hiszen légvonalban mindössze 10-15 kilométerre található Tullyban az Irish National Stud (Ír Nemzeti Ménesbirtok), ahol Golden Sea született.

Az istállót 2015-ben alapította Thomas Whelan, és rövid fennállásuk alatt már szép eredményeket értek el, elsősorban a Laois-Kildare határán telivéreket tenyésztő Brian McDonaldnak köszönhetően. Eddigi legjobbjuk a Listed kategóriás Knockaire Stakes harmadik helyezettje, True To Herself és egy Dandy Man apaságú kanca, akit idén februárban rekord összegért adtak el a Goffs árverésén. A csikót 56.000 euróért ütötte le a Jill Lamb Bloodstock, amely példátlan bevétel az istálló történetében. Anyját, Maraaseemet McDonald mindössze 14 000 euróért vásárolta meg Tamayuz vehemmel a Goffs novemberi Breeding Stock Sale-en 2020-ban. Érdekes, hogy anno yearlingként 720.000 euróba került az Orby Sale-en, most pedig felhelyezte az európai térképre Whelan és McDonald párosát.

Golden Sea várhatóan 2024. január 18-án fog elleni a ménesben, egy Ten Sovereigns ivadékkal vemhes. Az apamént 200.000 guineas-ért vásárolta meg a Coolmore Stud 2017 októberében a Tattersalls-on. A sprinter Európa egyik legjobb kétévese volt 2018-ban, amikor veretlen tudott maradni többek között a Round Tower Stakes-ben és a Middle Park Stakes-ben, majd rövidtávra visszatérve a rangos July Cupot is elhódította.

Felmenői között megtalálható az Egyesült Államokból származó és szintén a sebességéről híres No Nay Never, aki megnyerte Ascotban a Norfolk Stakes-t és a Prix Morny-t Franciaországban. Anyai ágon ott van az ausztrál Exceed and Excel, aki csak két és hároméves korában versenyzett, legnagyobb sikereként pedig a Group I-es Dubai Racing Club Cup jegyezhető. Pályafutása befejezése után tenyészménként is sikeres volt, több mint 150 Stakes győztes utód fűződik a nevéhez. Az ő apja egy igazi sztár fedezőmén, a 349 Stakes és 89 Group nyerő ivadékkal minden idők legsikeresebb apaménje, Danehill. Az USA-ban tenyésztett klasszis Ausztráliában kilencszer, Nagy-Britanniában és Írországban háromszor, Franciaországban pedig kétszer volt apamén champion. Említésre méltó még a családfán a kétévesen veretlen és Európa legjobbjának megválasztott Breeders’ Cup Juvenile győztes, Johannesburg; a rekorder sprinter és Észak-Amerika 2004-es apamén championja Elusive Quality; valamint az 1987-ben Breeders’ Cup Turf nyerő ír ász, Theatrical.

Golden Sea élvezi az új életét, jól néz ki és a többi kancával együtt legelészik. Elértük a tulajdonosát, Tajana Jenjić-et, akitől ezeket a két hónapja készült képeket is kaptuk róla, valamint elárulta, hogy a születendő csikót majd szeretnék yearlingként eladni, a befolyó összegen pedig 50-50%-ban osztoznak Tom Whelan-nal. Azt még nem döntötték el, hogy jövőre ki fogja fedezni Golden Sea-t, de talán még arra is lehet esély, hogy egyszer valamelyik utódja haza kerüljön Magyarországra.

 

Forrás: Földes Luca

Fotó: Tajana Jenjić,tattersalls.com, elevation.maplogs.com

SHARE THIS