Agreement az Olasz St. Legerben, Akatchi és Luis Fernando a keretprogramon

Rangos nemzetközi versenyen képviseli hazánkat az idei szezon egyik legjobbja, Agreement, aki a Gorup III-as Olasz St. Legerben áll starthoz Milánóban, november 18-án, szombaton délután. Stanislav Georgiev komoly presztízs feladatra vállalkozik a nyergében, ráadásul a keretprogramon további két korteher versenyben is érdekelt, Akatchi és Luis Fernando révén.

Szombaton, 14:45-kor rendezik a San Siro Hippodromban a Premio St Leger Italiano-t (Olasz St. Leger), amelyben az itthoni kiírástól eltérően, nem csak a hároméves telivérek, hanem idősebbek is részt vehetnek. Ezt a lehetőséget használta ki a Jazy Team és Itália egyik legnagyobb presztízzsel bíró, nemzetközi megmérettetésen indítja az idén parádézó négyéves klasszisát, Agreement-et. A 3000 méterre kiírt és 77.000 euróval dotált futamban 57 kilót visz Csontos Pál idomítottja, a starthelyek sorsolásánál viszont nem volt szerencsés, ugyanis a legkülső boxot kapta. Stanislav Georgiev állandó lovasaként üli a sárga mént, akire nehéz feladat vár kilenc ellenféllel szemben.

Riválisai között ott lesz a házigazdák nagyágyúja, Maria Salvador (Dario Di Tocco), aki az ősz folyamán dobogós helyezésekkel hangolt a 48.o Gran Premio Regione Sarda-ban és a Premio Roma Vecchia-ban egyaránt. A németeket képviselve a baden-badeni Länd Trophy megnyerése után érkező, tavalyi Német Derby hatodik Alessio (René Piechulek); illetve a 139. Német St. Leger ötödik és a szintén Group III-as Silbernes Pferd harmadikja, Lion’s Head (Anna Van Den Troost) emelhető ki. A legnagyobb favorit azonban a közép-európai régió egyik topklasszisa, a Jan Demele idomításában álló cseh vendég, Gasparini. A mén káprázatos szezont produkált tavaly, győzött a 30. Szlovák Derby-ben, majd megnyerte a 77. Cseh St. Leger-t és a 29. Szlovák St. Leger-t, lendülete pedig idén sem hagyott alább, nemrég a Cseh Turf Nagydíjban lett második. Zsokéja a hazai rajongók számára is ismerős, tavaly például a Köztársasági Díjat elhódító, Jirí Palík.

Ezt követően, 15:20-kor rögtön következik az újabb feladat Stanislav Georgievnek és a Jazy Teamnek, amely a 2400 méteres, 31.900 euróval összdíjazott Premio Giovanni Falk-ban indítja a nyár végétől megtáltosodó és mesterhármast szerző Akatchi-t. A pej kanca egy a hároméves és idősebbek számára kiírt korteher versenyben bizonyíthat, nyolc ellenfél mellett, 56 kilós teherrel startolhat a falról. A legnagyobb esélyes a Listed kategóriás Premio Roma Vecchia megnyerése után érkező, Barbara Sebastiani idomításában álló Nayeli (Miguel Angle Franco Acosta), akinek viszont a topsúly (59,5 kg) nehezíti a dolgát.

Kereken 16 órakor zárul a milánói program, méghozzá egy 31.900 euróval dotált, 1400 méteres sprintversennyel, a Premio Chiusura-val. A kétéves és idősebb telivérek korteher versenyében a nálunk nemrégen bemutatkozó és még veretlen Luis Fernando képviseli a hazai színeket. A tizenhárom lovat felvonultató, nagy mezőnyben, a 9-es starthelyet kapta a szürke mén, a súlyokat tekintve viszont nem áll rosszul Molnár Gyöngyi idomítottja.

Tulajdonképpen itt lehetnek a legvérmesebb reményeink, legalábbis a múlt tükrében mindenképpen, ugyanis az elmúlt években a magyarok rendre eredményesen szerepeltek ezen a versenyen.  Még 2009-ben Steady As A Rock szerzett egy értékes, pénzdíjjal járó ötödik helyet Varga Zoltánnal, és bár utána sokáig kellett várni, Cirfandli 2018-ban és 2020-ban dobogóra állhatott, előbb harmadikként, majd ezüstérmesként. Érdekesség, hogy mindkétszer a többszörös champion, Stanislav Georgiev ülte, akinek így tehát már csak a legfényesebb trófea hiányzik a kollekciójából. 2021-ben egyébként újra próbálkozott a bolgár származású topzsokénk, méghozzá El Prado’s Joy nyergében, de akkor csak hetedikként ért célba. Nem ő volt azonban akkor az egyetlen magyar induló, hiszen Blazing Comet és Paizs Gábor is starthoz állt, ők végül negyedikként zártak.

Reméljük, idén sikerül hazahozni az első díjat! Sok sikert kívánunk mindenkinek!

SHARE THIS