Hazai angol telivér tenyésztők elismerése

December 16-án rendezték a Magyar Tenyésztésű Galopp Versenylovak 2023. évi Championátusának ünnepélyes díjátadását a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok központi ménesudvarának színháztermében. A napot Kanics Ákos, a Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesületének elnöke vezette, a szakmai előadást tartók között hazánk telivértenyésztésének aktuális helyzetéről számolt be Dr. Németh Csaba ügyvezető, Bélley Márta Méneskönyvvezető és Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Az eseményen prezentációt tartott a Kincsem Park ügyvezető igazgatója, Szotyori Nagy Ádám is, kiemelve, hogy a Kincsem Nemzeti Kft. legfőbb céljai közé tartozik a folyamatos és magas színvonalú tréningezési és versenyzési lehetőség biztosítása Alagon és a Kincsem Parkban, valamint a stabil és kifizetett versenydíj és prémiumtömeg (408.3 millió forint) szavatolása. Igazgató úr kitért rá, hogy a Kincsem Nemzeti Kft. több, a magyar telivér tenyésztők és futtatók érdekeit szolgáló intézkedést foganatosított 2023-ban. Ide tartozik a szállítási hozzájárulás megemelése, és a lótartás költségének csökkentése Dunakeszi-Alagon, ami 15 millió forintot hagyott a magyar tenyésztésű lovat futtatók és sok esetben a tenyésztők zsebében. Továbbá egyedi módon a Kincsem Nemzeti Kft. három hónapig ingyenes bokszbérletet biztosít a kétéves és hároméves telivéreknek 2024-ben. Szintén a tenyésztők és a futtatók érdekeit szolgálja, hogy a Kincsem Nemzeti Kft. térítésmentes szakmai képzést szervez idomároknak és lovasoknak a téli felkészülés alatt.

Szotyori Nagy Ádám rámutatott, hogy 2023-ban 68.7 millió forintot nyertek a magyar tenyésztésű telivérek, a külföldiek 227.1 milliót (23% – 77%), ezért kifejezetten törekszik rá és a szakmai szervezetekkel közös célként tűzi ki, hogy a közeljövőben az arány a magyar tenyésztők javára forduljon. Ehhez jó eszköz a tenyésztési prémium (16.6 millió forint), a futtatási prémium (16.6 millió forint), valamint a jelentős és más versenyüzemekben nem létező  szállítási hozzájárulás (13 millió). A juttatások ezzel azonban nem érnek véget, hiszen a Kincsem Nemzeti Kft. 66.3 millió forintot fizetett ki hazai idomároknak, lovasoknak és lovászoknak az életpálya modell program keretében 2023-ban.

A fentiek mellett szintén a magyar tenyésztők érdekeit szolgálja a kizárólag magyar tenyésztésű lovaknak kiírt Kovács Mihály Emlékverseny – Háromévesek Nagydíja, amelynek összdíjazását 400 ezer forinttal növeli a Kincsem Park 2024-ben, továbbá a rangos Kerekes Gábor Emlékverseny – Magyar Kétévesek Nagydíja és a Hesp Róbert Emlékverseny megrendezése.

Szotyori Nagy Ádám szintén kihangsúlyozta, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Honvédelmi Minisztérium támogatása által kiszámíthatóbbá és élénkebbé válik a magyar versenyüzem, emelkedő pályára álltunk, ami kedvező hatással lesz a hazai telivértenyésztésre. Éppen ezért szeretné a jövőben még szorosabbra fűzni az együttműködést a Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesületével.

A díjazottak az alábbi linken megtekinthetők: https://angolteliver.com/championatus-resztvevok/archivum/2023

SHARE THIS