/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

A 2023-as szezon díjazottjai

2023 az előző évhez hasonlóan sok szempontból számít rekord évnek a Nemzeti Agárstadion történetében, hiszen idén is sorra dőltek meg az eddigi évek számadatai; a futtatók és agarak létszáma, a futamok és azokra kötött fogadások mennyisége, valamint a szponzorációk és a szakág népszerűsége tekintetében is.
8 hónap alatt, 15 versenynapon, 144 futamban állt starthoz összesen 144 regisztrált agár, ami óriási eredmény és büszkeség a pálya fennállásának negyedik évében!
A 2022-es évben útjára indult hagyomány szerint idén is öt kiemelt kategóriában jutalmazzuk az agarakat és trénereiket.

  1. Champion Agár – a legtöbb pénzt nyert agár december 20-ig bezárólag
  2. Champion Tréner – a legtöbb pénzt nyert tréner december 20-ig bezárólag
  3. Az Év Sprinter Agara – A legtöbb nyílt osztályos (S0) futamot nyert agár 280m-en december 20-ig bezárólag, beleértve a Derby futamokat (Magyar Derby, Európa Derby és Kölyök Derby)
  4. Az Év Agara – A legtöbb nyílt osztályos (AA0-A0) futamot nyert agár 480m-en december 20-ig bezárólag, beleértve a Derby futamokat (Magyar Derby, Európa Derby és Kölyök Derby)
  5. Az Év Trénere – a legtöbb nyílt osztályos futamot (AA0-A0/S0) nyert tréner távtól függetlenül, december 20-ig bezárólag, beleértve a Derby futamokat (Magyar Derby, Európa Derby és Kölyök Derby).

Champion agár

 Az idei év Champion agarának járó elismerés Tarnai Linda és Szabó Mihály közös tulajdonú agarát, Jill-t (Outdoor Jill) illeti, aki nyolc hónap alatt összesen nyolcszor állt starthoz 480 méteren. Négy győzelméből kettő kiemelt verseny volt, hiszen ő lett a győztese a Tavaszi Kölyök Derby-nek és a szezon legrangosabb megmérettetésének, a Magyar Derby-nek is. Legjobb ideje a szezonban 28.65 (AA0). Jill idei teljesítményével összesen 301.000 Ft-ot keresett.

 

Champion tréner

 A 2023-es év Champion trénere a legtöbb pénzt, azaz összesen 1.580.000 Ft-ot nyert tréner Szajka Kálmán, a Homokvihar Racing Greyhound Kennel tulajdonosa, aki tizenegy agárral összesen 118-szor állt starthoz, magasan tartva ezzel a rekordot a futtatók között. Ebből 18-szor ért el első, 28 alkalommal második, 24-szer harmadik, és 36 esetben egyéb (IV.-V.-VI.) helyezéseket. A Champion a tizenegy tréningezettjéből kilenccel minimum egyszer ért el első helyezést. Legtöbb futamot nyert agara Gallardo (Homokvihar Gallardo), aki négyszer állhatott a dobogó legfelső fokára.

 

Az “Év sprintere” 2023-ban

 Az „Év sprintere” címet egy “többfordulós holtverseny” végén Béla (Best Grey Bale), a Baranyai fivérek; Márk és Ádám agara nyerte. A holtverseny közte és Willy Wonka (Stemgrove Willy Wonka) között alakult ki, hiszen mindkettőjük háromszor nyert nyíltosztályos sprint futamot, mindketten kétszer lettek második helyezettek, így a legtöbb nyílt osztályos harmadik helyezés döntött Béla javára. Béla összesen nyolc alkalommal állt starthoz a 2023-as szezonban, legjobb futott ideje pedig 16.63 (S0).

 

Az “Év agara” 2023-ban

Az „Év agara” címet 2023-ban a legtöbb 480 méteres nyíltosztályos futamot nyert agár, Stacey (Mahoonagh Stacey) viheti haza, tulajdonosai, Narcisa Izvoran és Petz Viktória, valamint trénere, Petz László legnagyobb örömére. Stacey összesen tizenháromszor állt starthoz nyílt osztályban, melyből hat versenyen – egyszer 280 méteren és ötször 480 méteren – az első helyen végzett. Kiemelt győzelme a szezonban a Szuka Díj Elődöntő és Döntő futama. A 480 méteren versenyző agarak közül Stacey került a legközelebb a pályacsúcsot tartó Hes So Lucky 28.30-as idejéhez, szeptemberben futott 28.34-es (AA0) győzelmével.

 

Az “Év trénere” 2023-ban

Az év trénere címet idén tíz, távtól független nyílt osztályos futamgyőzelemmel Petz László nyerte volna, azonban az Őszi Kölyök Derby-n a győztes Champ Junior pozitív dopping eredménye miatt a címet etikai okokból a soron következő legtöbb nyílt osztályos versenyt nyert Papa Adrian kapja meg. Adrian idén kilenc agárral versenyzett a Kincsem Parkban, akikből hattal fel is állhatott a dobogó legfelső fokára. Legjobb idejei: 280 méteren 16.61 (S0) – Reggie Trend, 480 méteren pedig 28.69 (AA0) – Charlie Trend. Az idei díjazott 2022-ben Tenczel Gáborral holtversenyben, a legtöbb nyílt osztályos második helyezéssel nyerte el az Év Trénere címet.

Fotók: https://akutyafotos.hu/

SHARE THIS