/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Idomári évértékelő – Soltész András

A korábbi évekhez, sőt, nyugodtan mondhatjuk, hogy évtizedekhez képest jóval szerényebb lóanyag állt a mester rendelkezésére a 2023-as esztendőben. Ennek megfelelően az eredményei is lényegesebben gyengébbek voltak a megszokottnál, ami még akkor is igaz, ha a kiváló képességű Airburst nála készül és megnyerte vele a Buccaneer Díjat.

  • Ez volt talán életem legrosszabb idénye! Annyira kis lotom volt, hogy az esztendő végére már csak 2 lovam maradt talpon, igaz eleve kevés telivérrel is indultunk. De közülük is Fantastic Chestnut sokat volt sérült, és ez Thunder Girlre is igaz. Ami Airburstöt illeti, hitem szerint akár 1800-, vagy 2000 méterig is képes elállni. Sajnos, miután megnyerte a nyári klasszikus mérföldest, a Buccaneer Díjat, az Aperianov Zakariás Emlékverseny – Imperiál Díjban egy rossz lépés következtében megsérült, pedig hiszem, hogy az első két helyezett angollal is felvehette volna a versenyt. Becéloztuk volna vele a Köztársasági Díjat is, ha egészséges marad. Gyakran kérdezik, hogy most mi is az igazi távja, sprinter-e, vagy meiler? Nos, mindenütt jól megy 2000-ig, csak legyen a versenyben kanyar! Tehát egy 1200 méteresben is számíthatunk rá – de szintetikuson, nem egyenesen. Mondom: kanyar kell neki.

Ami a csapatunkat illeti, Benedek Zoltán, majd félévtől ifjabb Fejes Lajos lovagolt nekem, de hozzáteszem, hogy inkább csupán a versenyekben számíthattam rájuk, mert hétköznap polgári foglalkozásukat gyakorolják. Lővei Kata, Pórffy Petra és Keller Glenda segítenek reggelente, első kettővel már jövőre szeretném megismertetni a versenyzést is, remélem el tudom őket indítani futamokban.

Ami a 2024-es, következő szezont illeti, mindenképpen szeretnék előre lépni, visszatérni az eredményesebb trénerek táborába. Tavasszal fogok vásárolni új telivéreket külföldön, fel kívánom duzzasztani az istállót. Most 3 idősebb ló, Airburst, Fantastic Chestnut és Thunder Girl adja a gerincet, plusz van 4 – most – kétévesem és 2 yearlingem. Utóbbiak közül egyik saját, a másik Korona Károly tenyésztése, Messerschmitt anyai féltestvére. Nagyon bízom bennük, hiszem, hogy velük és a majdani importokkal felszálló ágba kerülünk!

 

-kömi-

SHARE THIS