Idomári évértékelő – Molnár Orsolya

A trénerasszony folyamatosan jelen van az idomári ranglista első felében, és teszi mindezt úgy, hogy nem egy „ménesnyi” anyagot készít fel a versenyeire. Kellő alapossággal, türelemmel dolgozik lovaival, ami megtérül a versenyeken. És ne feledjük, hogy két ikerlánya, Ribárszki Sára és Mira komoly tehetséget árultak el tavaly kezdődött lovas karrierjük elején, így természetesen felőlük, illetve a velük kapcsolatos anyai elvárásokról is érdeklődtünk rövid interjúnkban.

  • Mennyire valósultak meg a terveid a 2023-as szezonra vonatkozólag? Mi az, amivel elégedett vagy, és mi az, ami csalódást okozott?
  • Összességében nem mondhatom, hogy elégedetlen lennék az elmúlt esztendővel, de igazából mégsem szerettem.

Többet vártam, ámbár az is igaz, hogy tisztességesen teljesítettek a lovaim. Mindig lehetett rájuk számítani, talán egyet leszámítva. Két-három jobb képességű telivéremet, miután bizonyítottak, megvették és elvitték Németországba.

Két jóképességű háromévesem kérdőjelekkel kezdte a szezont egészségügyi problémáik miatt, sajnos az aggodalmam igazolódott is velük kapcsolatban, nem bírták a versenyzést. Dolgozó „hangyácskáim” ellenben szorgalmasan gyűjtögettek az egész évadban.

  • Az idei évtől mit vársz, illetve vannak-e merészebb céljaid? Kik kerülhetnek a versenyekben tőled a főszerepbe?
  • Minden esztendő elején nagy álmokkal, tervekkel indulok, és bár kifejezetten Derby-lovat nem feltétlenül látok a csapatomban, de jó képességűnek tűnő, egyéb távokon reményeim szerint kimagasló képességű telivérrel talán tudunk borsot törni a versenytársak orra alá. 8 háromévesem közül 5 a mén, és ebből a korosztályból hárman még nem is versenyeztek.
  • És mi a helyzet a legfiatalabbakkal, azaz a csikókkal?
  • 5 új csikónk van tréningben. Három bábolnai, egy badeni-, illetve egy francia import. Kancák mindannyian. Rendkívül szimpatikusak és szépek, belovaglásukkal, alapozásukkal semmi gond nincs.  Remélem, egészségesek lesznek és jelentkeznek, ha már futásra készek.
  • Két ikerlányod tavaly nagyon biztatóan indult zsoképályafutásuk kezdetén… Sára több szép versenyt nyert, és Mira is megmutatta, hogy van benne talentum. Te hogyan látod őket, mit vársz tőlük az idei szezonban?
  • Mindkettőjüktől várom a legjobbakat, maximálisan hiszek bennük! Bízom abban, hogy folytatják, amit elkezdtek. Igazán sokat segítenek itthon is, és édesapjuknál (Ribárszki Sándor – a szerk.) is. Remélem idén már Mirka sem marad nyeretlen. Rajtuk kívül igen sokat segít az istálló mindennapjaiban Török Anna amatőrünk is, azaz elmondható, hogy igazán fiatalos a csapatunk, tehetséges az utánpótlásunk.

-kömi-

SHARE THIS