/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek / 0 comments

Imperiál – Aperianov Zakariás emlékhét 3.

A csikóválasztás igaz története: Utólagos kitaláció, a szokásos mítoszgyártás, hogy feltűnő jegyei, négy lábára magasan kesely, széles hókája, csókaszeme bizalmatlanságot keltett. Az igaz, hogy kirítt az évjárati csikók közül, rácsodálkoztak, jól megnézték, mint valami különlegességet.

Imperiál másfélévesen még a ménesben. Irány a versenypálya!

Közel álltam hozzá – mondja Hesp József – ezért első kézből tőle tudom, hogy a szakma nagy öregjének elismert Török Imre istállóvezető választása azért esett Imperiál helyett Ibrahimra, mert a hazai bevált kancsaládnak a leszármazottjában bízott. Ibrahim anyja Hajadon Hasantól már adott egy átlagon felülüli derbynyerőt Hadnagyot. Imre bácsi azért annyira nem nyúlt mellé, ha nincs Imperiál, akkor Ibrahim nyeri az Osztrák Derbyt és a Magyar St. Legert.

1961 kora őszén a kőbányai vasútállómásról lábon mennek a másfél éves csikók a Kincsem Parkba. A kép legelején takarásban Imperiál.

Imperiál a csikóválasztásánál a fiatal istállóvezetőnek, Tóth Lászlónak kellett és Hadnagy tréneréhez Esch Győzőhöz osztotta be. Imperiál Bábolna kérésére hivatkozva került Aperianov Zakariáshoz.

Imperiál hű társával Mackó Jánossal

1961 őszén került a fiatal trénerhez, Aperianovhoz. Csikóként nem volt vele könnyű a munka, rendkívül agresszíven viselkedett. Mackó László vezette be a Kincsem Parkba a Kőbánya-Alsó Pályaudvarról. A csikót bátyja és a későbbi hű társa és lóápolója Mackó János lovagolta be, akit hamar elfogadott.

Imperiál elindul a reggeli munkájára

Később munkában az istálló könnyű súlyú lovasa, Nagy Imre, majd 1962-től a frissen az istállóhoz szerződő Németh Ferenc lovagolta. A nagy darab, erős, csontos telivér télen három kört, 3x 2800 métert ügetett. Ekkor már az istállóban érzeték, látták és tudták, hogy egy kivételes képességű ló ropogtatja a zabot.

Reggeli munka Németh Ferenccel

 

Nem kellet sokat várni Imperiál első startjára. Aperianov mesternek az okozta a legnagyobb dilemmát, hogy nyeretlen versenyben vagy a már bizonyított lovak számára is nyitott Balatoni Díjban hozza ki a reménységét. Utóbbiban hozta ki Nagy Imrével, amit több hosszal meg is nyert. Sokan csodálkoztak, hogy ez a nagy darab ló, hogy tud rövid távon ilyen gyorsan futni.

Imperiál trénerével és lóápolójával munka után

Következő versenye a Tiszai Díj volt, amit ismét megnyert. A Margitszigeti Díjban találkozott apai testvérével a szintén gyors és korai Mimivel, aki szintén két győzelemmel és veretlenül érkezett a starthoz. Imperiál újabb győzelme mindenkit meggyőzött kivételes képességéről. A következő verseny már nemzetközi mezőnyben volt.

 

Forrás:
Hesp József – A magyar galoppsort története
Horváth József – Telivérek 1947-2007
Rostás Margó interjúi

SHARE THIS