/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek / 0 comments

Imperiál – Aperianov Zakariás emlékhét 5.

Imperiál fantasztikus győzelmekkel tette le a névjegyét nemzetközi vizeken már kétévesen. Az 1962 Szocialista Országok Meetingje Prágában volt. A kétéves mének küzdelmében Imperiál volt a legjobb, amit rá egy hétre a Béke Díj követett, ahol a mének mellett a kétéves kancák is futhattak. Ezt a versenyt 1400 méteren is könnyedén nyerte Imperiál remek lengyel és szovjet lovakat megelőzve.

A fiatal Imperiál külföldön Gelics Mihállyal a nyergében

Következő versenye kétévesen már a nyugati szomszédunkban volt. Hatodik futására október 21-én az Ausztria Díjban került sor. Az emlékezetes 1956-os Imi vereséget követően most járt magyar ló a vasfüggöny másik oldalán. A verseny távja 1300 méter kétéves és idősebb lovak számára. A verseny pikantériáját az adta, hogy a futam favoritja a németek veretlen kancája, König Olga volt, akit az a Pejacsevich János készített fel, aki korábban Aperianovnak volt a mestere. Imperiál és nyergében Gelics játszi könnyedséggel, hat hosszal győzött.

Imperiál első Derby sikerét Bécsben aratta, a fantasztikus győzelem utáni pillanatok a babérkoszorúval

A szép magyar sárga remekül telelt és nagy bizalommal várta háromévesen a legfontosabb feladatait a klasszikus versenyeket. Született képességeit könnyű volt előhozni, a trénrének csak arra kellett vigyáznia, nehogy megsérüljön.

 

Imperiál az osztrákok 1600 méteres tavaszi klasszikus futamában, a Trial Stakesben indult Freudenauban, amit két és fél hosszal nyert meg. Következő bécsi fellépése már az Osztrák Derby volt, amit hat hosszal nyert meg mindenkit ámulatba ejtve. A magyar hőst a határon már a televízió várta, innentől kezdve nem volt olyan magyar ember, aki ne hallott volna róla.

SHARE THIS