/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek / 0 comments

Imperiál – Aperianov Zakariás Emlékhét 6.

Az Osztrák Derby után másnap utazott haza Imperiál és Aperianov. A sárga klasszis két-három nap alatt ki tudta magát pihenni a verseny és az utazás fáradalmait. Ekés sokat feküdt, jól evett. Hamar pótolta a felemésztett energiát.

Az 1963-as Magyar Derby tablója

 

Aztán a Magyar Derby lefutása következett. Kijött az ország két meghatározó vezetője, Kádár János pártfőtitkár és Dobi István az Elnöki Tanács elnöke. A ló kihozta őket a pályára.

Imperiál és Németh Ferenc a parádén

 

Az egész világon úgy van, hogy az államfőket, a híres embereket egy-egy nagy képességű ló kihozza a pályára.

Méltón abszolválta Imperiál és a nyergébe visszakerülő Németh Ferenc a Magyar Derbyt. Nagy ünneplés volt, 15.000 ember volt kint, a sárga mén megerőltetés nélkül 12 hosszal nyert.

Egetverő nagy ünneplés volt, utána Horthy Miklós egykori szobájában, fehér asztal mellett beszélgethettünk az elnökkel, meg Kádár Jánossal. – emlékezett vissza Aperianov Zakariás a jeles napra.

 

Az ország vezetői, Kádár és Dobi is kíváncsi Imperiálra

-Ez a győzelem számomra felejthetetlen. Ilyen, csak egyszer van az ember életében. Sok idő telt el azóta, nyertem egy-két Derbyt is, de ehhez fogható ünneplést nem éltem át. Az volt az első Magyar Derby győzelmem. Tizenhat Magyar Derbyt nyertem, de olyan ováció soha sem volt, mint Imperiál győzelmekor.

Imperiál a kétszeres Derby győztes és sokszoros mén champion

-El sem tudtam képzelni, hogy ne győzőn. A következő versenye a Kincsem Díj volt, amit szintén megnyert, de előtte elmentünk az NDK-ba. Egy nagy versenyt írtak ki az államtanács elnökének tiszteletére. Sok külföldi ló és 30.000 néző volt Hoppegartenben. Imperiál a mezőny közepén helyezkedett, a német zsokék úgy ragadtak rá, mint mézre a darazsak. Imperiál erős volt, kétszáz méterrel a cél előtt négy -öt hosszal vezetett, azonban Gelics Miska csak ült a nyeregben. Meg sem mozdult, mi sápadtam majdnem lefordultunk a tribünről. Mi van ezzel az emberrel? Úr Isten! Miért nem lovagol ez az ember? A német ló csak jön és jön, 30.000 ember drukkolt neki. Gelics meg csak ül és ül. Az előnye egyre csökkent, de még így is sikerült nyakhosszal győznie. – Mi volt veled? – kérdeztem. Ránéztem Gelicsre és szinte nem volt magánál. Az izgalomtól ideggörcsöt kapott, meg sem tudott mozdulni a nyeregben.

Németh Ferenc nagy kedvencével a Kincsem Parkban a kétezres évek elején

 

Forrás: Magyar Lóverseny és Turf Krónika 10.

SHARE THIS