/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Pónigalopp közgyűlés Kilkennyben

Írta: Kovács Botond.

Molnár Gyöngyi és Kovács Botond a Ballilynch Studban

A napokban, egész pontosan február 17-én és 18-án Kilkennyben gyűltek össze a Fegentri (International Federation of Gentleman and Lady Riders – kb. Nemzetközi Úrlovas Szövetség) képviselői. A szervezetet 1955-ben alapította néhány lelkes amatőr lovas, ám azóta komoly és meghatározó, kontinenseken átívelő szövetséggé nőtte ki magát. Versenyeiken magyar lovasok is régóta részt vesznek, és megannyi Fegentri-fordulót tartottak már a Kincsem Parkban. A 2022-ben Magyarországon megalakult Európai Póniverseny Szövetség azonnal felkeltette a Fegentri érdeklődését, és szinte az első lépéstől kezdve szoros együttműködés alakult ki a két nemzetközi szervezet között. Természetesen a 2022-ben útjára induló, és nagy érdeklődés mellett egyre jobban dübörgő Connolly’s RED MILLS – Magyar Póni Championátus is azonnal elkapta a ritmust, így közös kezdeményezésre a Fegentri megalakította Junior tagozatát, és ötfordulós bajnokságot írt ki 2023-ban.

Lope de Vega

Büszkén jelentjük, hogy a magyar pónilovasok rengeteg tapasztalatot gyűjtve derekasan helytálltak Firenzében, Chantilly-ban, a Bro Parkban, Livornóban és természetesen a Kincsem Parkban. A hazai futam volt a záróesemény, amelyen mindenki örömére a világ legjobb zsokéja, Frankie Dettori adta át a tiszteletdíjakat és a fiataloknak.

Az ír közgyűlés természetesen a nagyok beszámolójával kezdődött, de méltó módon és kellő részletességgel szó esett az utánpótlás terveiről is. Idén folytatódik a Fegentri Junior nemzetközi versenysorozat, a Kincsem Parkban augusztus 20-án egy különleges galopp-pónigalopp-ügető-agár napon látjuk vendégül külföldi sporttársainkat, akik ha minden jól alakul még egy nagy meglepetésre is számíthatnak.

Rachael Blackmore a jártató felé tart

A közgyűlés gálavacsoráján került sor a győztesek köszöntésére. Az felnőttek között taroltak a franciák, a Junior tagozatban az olaszokhoz kerültek a babérok. A kétnapos program során lóverseny látogatásra is sor került. A Kilkennyhez közeli Gowran Parkabn, enyhe tavaszi időben három akadály, három gát és egy síkversenyt rendeztek, köztük a Grade 2-es besorolású RED MILLS Chase-t, amelyet Willie Mullins istállójából a favorit Saint Sam (2017 pher, Saint Des Saints – Ladeka. Linda’s Lad) nyert a 2018/2019 óta regnáló champion Paul Townenddel nyergében.

Galopin Des Champs

Előzőleg a küldöttek személyesen is meggyőződhettek a Mullins mesternél folyó munka hatékonyságáról, és a közeli tréningtelepen a tavalyi Cheltenham Gold Cup győztesét Galopin Des Champs-t (2016 fher, Timos – Manon Des Champs, Marchand De Sable) is megtekinthették hazai környezetben. A kétnapos programot a Ballylinch Studban tett látogatás zárta. A festői környezetben álló ménes tulajdonosa az ír származású amerikai John Malone, aki az Egyesült Államok második (!) legnagyobb földbirtokosa.

The Tetrarch boksza

Itt fedezett és itt alussza örök álmát a XX. század egyik legmeghatározóbb fedezőménje The Tetrarch (akinek anyai nagyapja Bona Vista hazánkban talált új otthonra), és napjainkban itt szolgál Lope de Vega (Prix du Jockey Club, Poule d’Essai des Poulains – 2010), New Bay (Prix du Jockey Club – 2015), Waldgeist (Prix de l’Arc de Triomphe – 2019), Bayside Boy (Queen Elizabeth II Stakes – 2022) és Make Believe ( Poule d’Essai des Poulains – 2015). Nincs panaszunk, végig előkelő társaságban forogtunk!

 

(Kiemelt képünkön Kilkenny vára látható.)

SHARE THIS