Az első női győztes Dubaiban

Történelmi siker született Február 16-án Dubaiban, ahol a még alig huszonkét esztendős Saffie Osborne megnyerte a Lord Glitters Handicap-et Ouzo nyergében. Ezzel az első női lovas lett, aki győzni tudott a Meydan Racecourse fennállása során. A diadalig persze hosszú és kalandos út vezetett: az édesapja nyomdokain, súlyos sérülésekkel nehezítve.

Tíz évvel ezelőtt, gyerekként még az otthoni kanapén nézte, ahogy apja, Jamie Osborne idomítottja, Toast Of New York megnyeri az UAE Derby-t. Akkor még csak álmodhatott róla, hogy egyszer akár is ő is állhatna az Emírségekben a győztesek körében, most pedig valóra is váltotta.

A mondás szerint a bátraké a szerencse, Saffie Osborne pedig bebizonyította, hogy acélból vannak az idegei. Az 1800 méteres versenyben az utolsó pillanatokig türelmesen várt és bent a falról kereste az utat. Az utolsó két furlonghoz érkezve bele kellett fognia a heréltbe, de ennek ellenére is látványosan váltott ritmust, és ahogy megnyílt a rés, támadásba lendült. A Godolphin istálló két négyévese, Highbank (Richard Mullen) és First Sight (William Buick) domináltak a hajrában, de a mezőny korelnöke szépen bújt ki közöttük és megelőzve őket, elsőként haladt át a célvonalon. Ezzel egy különleges győzelmet aratva a trénerének és lovasának egyaránt.

Szép visszatérés volt, Osborne ugyanis legutóbb sérülés miatt maradt le Ouzo Dubai Racing Carnivalon aratott sikeréről. A dicsőségig Saffie megjárta a hadak útját, 2020 októberében pedig majdnem derékba is tört a karrierje. Egy esés során Windsorban agyrázkódást, karcsont és bordatörést szenvedett, utóbbi pedig átszúrta a tüdejét. Csodával határos módon, aránylag gyorsan felépült, bár a következő nyáron a newmarketi startboxban a lába is megsérült és újra operálni kellett a karját. Saffie egy igazi túlélő és a Győztesek Körében azt nyilatkozta, ez a győzelem mindenért kárpótolta: „ Még csak három hete lovagolok újra, de minden sérülés megérte azért, ami az elmúlt 24 órában történt. Ezek azok a pillanatok, amelyekért minden nap keményen dolgozom. Meglehetősen kimerítő három hónap volt a pálya szélén, de ezek a sikerek emlékeztetnek rá, hogy miért is csinálom. Ez egy varázslatos élmény, a felhők felett érzem magam.”

A tehetséges zsoké hölgy természetesen azt sem felejtette el, hogy honnan indult és kislányként miről ábrándozott: „Tizenegy éves koromban még otthon a nappaliban néztem, ahogy Toast Of New York megnyeri az Egyesült Arab Emírségek Derby-jét, most pedig győztesként ugyanitt állni, igazán különleges. Egy álmom vált valóra.”

Az örömben persze Ouzo és a menedzsment érdemeit is kiemelte: „Minden elismerésem apa csapatának és Jimmy McCarthynak , aki az elmúlt hónapokban Dubaiban készült ezzel a lóval. Ő egy kicsit makacs és néha nehéz kezelni, de nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy én ülhettem. Ouzo egy igazi klasszis, komoly képességekkel. Először jutottam el ide, ezért megpróbáltam minél többet kutatni és az itteni emberekkel beszélni a pályáról. Majdnem két Breeders’ Cup Sprintet nyert, nagy tempóval rendelkezik és ezt a javunkra tudtam fordítani. Egészen különleges stílusban tudtunk győzni.”

Saffie a lovas művész, Katie O’Sullivan és a korábbi kiváló ugró lovas, jelenleg sikeres idomár Jamie Osborne lányaként már kezdettől kitűnt a korosztályából. Lambournban nőtt fel a lovak körül, a Cheam Schoolba és a Bradfield College-ba járt, megannyi díjlovas eredmény mellett 2018-ban egyéni és csapat aranyérmet szerzett a FEI póni Európa-bajnokságon, Bishop Burtonban. Az iskolát felfüggesztve, 2019-ben négy hónapig Aidan O’Brien istállójánál dolgozott, majd a tél folyamán további négy hónapot töltött Gai Waterhouse-nál Ausztráliában. 2020-ban amatőr lovasként kezdte karrierjét, július 27-én az apja által trenírozott, Hot Scoop nyergében aratta első győzelmét Windsorban. 2022-ben a Racing League listavezetője volt, első Group sikerét ez év októberében szerezte Olaszországban. Novemberben a Harry Fry által idomított Metierrel kiemelt hendikepet nyert Doncasterben, az évévégre pedig 95 győzelemmel kilovagolta az amatőr szintet. 2023-ban első profi szezonjában megnyerte a Chester Cup-ot Metier-en, míg Random Harvest az első brit Group diadalát szállította számára a Valiant Stakes-ben. Osborne tagja volt a győztes „Girls” csapatnak a Shergar Cup, amelyen első alkalommal vett részt.

Saffie 2020 óta több mint 165 győztest ült és Katarban is nyert már a Dukhan Sprintben, az apja által trenírozott Emaraaty Ana-val. Ezúttal pedig történelmet írt azzal, hogy ő lett az első női győztes zsoké Meydanban. Amikor erről kérdezték, a maga szerénységével válaszolt a riportereknek: „Nem igazán gondoltam a siker történelmi részére…mindig is szenvedélyesen szerettem a győzelmet. Úgy nőttem fel, hogy rengeteg jó lovat láttam apám istállójában, akik nyerni tudtak, és én is szerettem volna bizonyítani neki.”

Talán az örömkönnyek között szülei elégedettségét is érezhette, akik büszkén méltatták lányukat: „Hihetetlen napon vagyunk túl, csak úsztunk az árral. Elképesztően izgalmas verseny volt, felfoghatatlan. Saffie azt csinálja, amit szeret, boldogság őt nézni.”

A teljes verseny az alábbi videón nézhető vissza:

SHARE THIS