/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Új kortehertábla, módosított GVSZ

Az idei galopp szezonhoz kapcsolódó újdonság, hogy igazodva a nemzetközi trendekhez új és korszerűbb kortehertábla lett bevezetve. Ezt a lépést több éves előkészítő munka és hosszas szakmai egyeztetés előzte meg. E tekintetben nem lehetett kapkodni, hiszen a kortehertábla az alapja a versenytechnikának és a versenyrendszernek. A világ lóversenysportjában több kortehertáblát használnak napjainkban, így egy egységes, etalonnak számító rendszer ma már nincsen. Az első kortehertáblát még 1851-ben Rous admirális dolgozta ki az addigi évszázados megfigyelések és tapasztalatok alapján.
A most érvénybe lépő és a korábbi között nagy változ

ások nincsenek és nem is lehetnek, de finomhangolás révén igazodik a XXI.-századi normákhoz. Mit jelent ez a gyakorlatban? A szeptember eleji Kincsem Díjban eddig öt kiló, míg ezentúl négy kiló lesz a korteher.

A kortehertábla megújítása nem jöhetett volna létre a Galopp Verseny Szabályzat szakmai módosítása nélkül. A több hónapos előkészítő m

unkában a versenyszervező mellett a tenyész egyesület, a futtató egyesület, a Magyar Lovaregylet és a Lóversenyzést Felügyelő Bizottság vett részt. A több kisebb-nagyobb változás mellett az egyik legfontosabb az ostorhasználat módosítása. Kétéves lovakat csak a szár elengedése nélkül szabad ostorral lovagolni, az ostort mutogatni is tilos. A kísérleti versenyekben a mezőny idősebb lovaira is ez a szabály vonatkozik. A tavaszi gyeppályás versenyek kibővítése mellett fontos változás, hogy a telivéreknek mind a négy lábra kötelező a patkó használata, így már az első napon, március 31-én vasárnap,  a Húsvéti Díjban is.

SHARE THIS