Bemutatjuk a 2024-ben fedeztetési engedélyt kapott ügető méneket

A Nyugat-dunántúli régió központjában, a Zala vármegyei Rádiházán, a Kabala Ménes Kft. által tenyésztett ügetők hosszú évtizedek óta meghatározzák a magyarországi ügetőversenyzést. Dr. Török László és Dr. Török Erzsébet ménesvezetők koordinálása alatt magasan a legtöbb anyakancát fedező mén, az amerikai származású, 2003-as születésű Maximus Lindy (Conway Hall – Athenas Lucky Girl, Tagliabue) -1.12.8. 2012 óta rendelkezik hazánkban engedéllyel, amelyből eddig 105 ügető csikója született. Az összes remek képességű versenylova közül, (a teljesség igénye nélkül) eddig a legjobb időeredményt elért utódai Urán Lady (Vas Lady) -1.14.8, Újrázz! (Gyorsulj!) -1.15.1, Time To Say Goodbye (Jungfrau) -1.15.3, Adamo Fling (Cicciolina Fling) -1.15.4, Dolomit Boy (Titán Lady) -1.15.4. A kancái közül többen is visszakerültek már a ménesbe, és anyakancaként folytatják karrierjüket, ilyen például Úrilány R., Urzulina, Uzsorásnő, Urán Lady, Amadora és Brilliance Lady.

Maximus Lindy

 

A Kabala Ménes Kft. fedezőménje még Underpaid Hanover (Revenue – Up Front Lisa, Lindy Lane) -1.10.4 is. Az amerikai Hanover Shoe Farms-on látta meg a napvilágot 2009-ben. 2021-ben született az első két utódja, 2022-ben pedig a további három. Az idén hároméves évjáratból a legkiemelkedőbb csikója, Fatique de je t’aime (Brilliance Lady), aki 1.20,7-es rekorddal rendelkezik.

Underpaid Hanover

 

A Dél-alföldi régióban több fedezőmén volt már, akik ma is rendkeleznek fedeztetési engedéllyel. Ilyen például Miguel Duhamel, Dundee és Broidi. Új, vérfrissítésre képes mén a 2021-ben Magyarországra került Habitat, a 2023-ban érkezett Beautiful Power és a közel 300 külföldi ivadékkal rendelkező, Yarrah Boko lehet.

Orosháza egyik nagy múltra visszatekintő tenyésztője Kunos Gyula, akinél évek óta fedez a szintén amerikai, 2005-ös születésű, 1.13.0-as egyéni rekorddal rendelkező, Miguel Duhamel (Angus Hall – Clarice Marie, Balanced Image). Mindösszesen 25 ivadéka született eddig, amelyek közül a legjobb időeredményt elérő ló, Bobby Fischer (Izzy Star) magaslik ki, hiszen több kategóriában is beállított új pályarekordot hazánkban, legjobb ideje pedig 1.13.3. Zlatan LIW (Jeanne Sun), a maga 1.14.5-ös rekordjával is kiemelkedik, aki az elmúlt években több nagyversenyben is remek teljesítményt nyújtott. Harmadik legjobb ivadéka Aslaug Princess (Kitti), aki 1.17.3-as időeredménnyel rendelkezik. Miguel Duhamel csikói, igen hasznos versenylovak, közülük sok bekerült a magyarországi ügetőversenyzésbe.

Miguel Duhamel

 

Az orosházi székhelyű Kulik Farm két fedezőménnel indul neki a 2024-es szezonnak. Várhatóan meghatározó ménje lehet a 2012-es születésű, amerikai mén, Habitat (Conway Hall – Habit’s Best, Muscle Yankee) -1.09.5. Eddig 30 regisztrált ivadéka van Svédországban. Közülük is a legeredményesebb, Lucifer Sam 1.12.7-es autóstartos rekordjával, aki a mai napig eredményesen versenyzik Svédországban. A mén 2021-ben került hazánkba, ahol a 2022-es év volt az első fedeztetési szezonja. A Kulik Farm tavalyi szerzeménye Beautiful Power (Muscle Hill – Lover Power, Supergill), aki egy 2017-es, olasz születésű pej mén. Tenyésztéssel még nem foglalkozott ez idáig a hétéves mén, azonban remek származása és külleme, valamint a 1.14,1-es rekordja pozitív irányba mozgathatja a magyar ügetőtenyésztés pillérét.

Habitat

 

 

Békés vármegyei fedezőmén továbbá, a finn származású, 2011-es születésű Broidi (Archduke Kemp – Ripley, Ride The Night) -1.13.3, aki Tóth Angélánál Magyardombegyházán fedez. 2019-ben kapott először engedélyt, és eddig összesen hét ivadéka született, akik közül Ezeregy éj (Seherezádé) bizonyult a legeredményesebbnek a maga 1.22,3-as teljesítményével.

Broidi

 

A Dél-alföldi régió következő engedéllyel rendelkező fedezőménje Dundee (Smooth Blend – Julie Nibs, Gus Lobell) -1.10.5. A finn származású 19 éves ménnek eddig 17 ivadéka van hazánkban, melyek közül Airline (Olympia) -1.18.1. és Angello (Mamma Roma) -1.18.6 eddig a legeredményesebb. A ló Szokodi Kálmánnál, Szentesen fedez.

Dundee

 

Az év nagy szenzációja a 2023-ban Magyarországra, a Kiskirálysági Ménesbirtok tulajdonába került Yarrah Boko (Coktail Jet – Big Blue Kitten, Pine Chip) – 1.09,7 lehet. A 2015-ös, svédországi születésű mén a 2014-es Prix d’Amérique-ben a harmadik helyen végzett olyan klasszisok között, mint Maharajah, Up and Quick, Roxane Griff és Timoko. Ekkor még norvég tulajdonban versenyzett, így ő lett az első norvég tulajdonú ló, aki értékes helyezést szerzett a világ egyik legelőkelőbb futamában. Fedezőménként eddig 241 ivadékot adott, közülük 55 utód rekordja 1.14,6 alatt van.  A 2024-es fedeztetési idényre az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete tagjai számára kedvezményes árat fog biztosítani a tulajdonos.

Yarrah Boko

 

A Közép-magyarországi régióban találjuk meg a 95. Magyar Ügetőderbyt nyerő, Merengőt (Belami – Derengő, Endless Sands) -1.13.6, Unique Vil-t (Conway Hall – Deborah Bi, Park Avenue Joe) -1.12.9, a 2022-ben Lovasélet Sprinter Kupát nyerő, Digital Races-t (Super Photo Kosmos – Paired, Scarlet Knight) -1.11.9., valamint a 2023-as szezonban hazánkba került és azóta két kiemelt versenyt is nyerő, Palace Bo-t (Muscle Hill – Jasmina, Abano As) – 1.13,9.

Merengő 2015-ben állt be a magyarországi fedezőmének sorába. Összesen 16 ivadéka született eddig, melyek közül a legkiemelkedőbb Casino Royale (Naomi), Ajándék (Jade), Etalon N (Turandot Matto), Éden Evo (Bonjour Evo) és Ezigen (Sonic Fly). Az előbb említett Naomi csikó 2021-ben megnyerte a Gróf Esterházy Miklós Móric Emlékversenyt, valamint közel 5 millió forintot keresett eddig, amely mellé 1.15.9-es egyéni rekord párosul, Ajándék pedig 1.17,2-es időeredményt futott 2021-ben. Fiatalabb ivadékai közül Etalon N már négy győzelemnél jár, míg Éden Evónak három elsősége, Ezigennek pedig két első helyezése van a jelenlegi állás szerint. A tavalyi évhez hasonlóan idén is Kunadacson, Németh Évánál fedez a remek küllemű mén.

Merengő

 

2024-ben a Prolongo Kft. két remek ménnel vág neki a fedeztetési szezonnak, Digital Races-zel és Palace Bo-val. Második fedeztetési engedéllyel rendelkező éve lesz az idei az előbb említett ügetőnek. Ő Svédországban született 2017-ben, hazánkban ugyan csak öt alkalommal futott, de akkor egy alkalommal abszolút pályarekord közeli időt ügetve, 1.12.4-ben villantotta meg a tehetségét a Matucza Lajos Emlékversenyben. Tavaly év közben került Magyarországra a német tenyésztésű Palace Bo, aki többek között a Dr. Borostyánkőy Tamás Emlékversenyt és a Lovasélet Sprinter Kupát is betudta húzni. Mindkét mén idén is Budapesten várja a kancatulajdonosok jelentkezését.

Digital Races

 

Palace Bo

 

A másik remek képességű és származású mén, Unique Vil. Ő egy olasz tenyésztésű, 2013-as születésű sötétpej mén, aki rendszeres résztvevője volt a napi főfutamoknak 2017-es Magyarországra kerülését követően. Több mint 10 millió forintos életnyeremény társul a neve mellé, aki a Horse-Technik Kft.-nél várja a fedeztetésre váró kancákat.

Unique Vil

 

SHARE THIS