/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek / 0 comments

Explosive Matter elaludt

A 2006-os, amerikai születésű pej mén, Explosive Matter (Cantab Hall -Fireworks Hanover, Muscle Yankee) roppant tehetséges versenyló volt az Egyesült Államokban, aki több mint 1,5 millió dollárt keresett karrierje alatt. A tenyésztésben 2010-ben debütált, ahol szintén népszerűvé vált. Legeredményesebb ivadékai közé tartozik többek között a Hambletonian győztes, Pinkman (Margie Seelster), a norvég tenyésztésű Rebella Matters (Mystical News), a Svéd Kritériumot nyerő Policy of Truth (Champagne) valamint a fedezőménként is tevékenykedő Love Matters (Lotsa Love) is.

A lovat 2019 elején vásárolta meg Hans Nelén (Global Farm) és a svédországi Stuteri Broline istállójában helyezte el fedeztetés céljából. Ott közel 160 utódja született, tavaly pedig 24 svéd kancát fedeztettek vele.  2023 októberében bejelentették, hogy Explosive Matter lecseréli Svédországot Dániára, majd a dán tenyésztők egyesülete 2024-ben bérbe adta a Stuteri Shadow istállónak. Azonban itt 2023 decemberi szenteste történt egy komoly incidens, ahol a méntartó Niels Jörgen Jensen elszenvedett egy igen súlyos harapást Explosive Matter-től, amely vélhetőleg maradandó károsodást okozott az előbb említett személy karjában.

A ló ezután tovább ment a finnországi Oskari Mäenpää-be, de élete során ez volt utolsó állomása is egyben, ugyanis a napokban kapott hevosurheilu.fi-nek adott hírek alapján, Explosive Matter 18 éves korában elaltatták. Ennek az oka, hogy az őt kezelő személyzet biztonságát már  nem lehetett garantálni.

 

 

Forrás: Travronden

SHARE THIS