/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek / 0 comments

Érmekibocsátó ünnepség – Schmidt Gábor Sportigazgatásért és sportfejlesztésért felelős helyettes államtitkár

A Magyar Nemzeti Bank „Kincsem” megnevezéssel 15 000 Ft névértékű ezüst és 3 000 Ft-os címletű színesfém emlékérméket bocsát ki az örökös futamgyőztes magyar versenyló születésének 150. évfordulója alkalmából. Az ünnepélyes Emlékérme-kibocsátó tájékoztatón Schmidt Gábor Sportigazgatásért és sportfejlesztésért felelős helyettes államtitkár az alábbiakkal méltatta ezt a jubileumot:

„A magyar földnél jobb nemes ló tenyésztésére és felnevelésére nincs a világon” ez volt Gróf Széchenyi István gondolata 1827-ben, amikor a lóversenyzést megalapította, amely így már majdnem 200 éves hagyomány Hazánkban.

Kincsem 150 évvel ezelőtt 1874. március 17-én született és 54 versenyéből 54-ben legyőzhetetlennek bizonyult. A Csodaló számára nem jelentett problémát, különleges kihívást, hogy milyen távon kellett futnia. Első versenyét 1876. június 26-án Berlinben 1000 méteren, a leghosszabbat 4018 méteren Goodwoodban a világ legnehezebb vonalvezetésű és domborzatú gyepén futotta. Magyarországon 1876. október 2-án, Sopronban mutatta meg kivételes képességét a Monarchia lóverseny iránt érdeklődők számára 1200 méteren a Polgárok Díjában, ahol állva hagyta a mezőnyt.

A „Hungarian Wonder” (Magyar Csoda) megszólítást az angliai Goodwodban, a telivér tenyésztés és lóversenyzés hazájában történt hatalmas sikerének köszönhetően érdemelte ki.

 

Kincsem sporttörténelmet írt, örök győztes marad, amelyből egész nemzetünk profitál. Ha hazánk világhírű sportolóiról, sportteljesítményeiről beszélünk, akkor Puskás Ferenc neve mellett sokaknak a nagyszerű versenyló, Kincsem is azonnal eszükbe jut. A verhetetlen csodakanca az Osztrák – Magyar Monarchia időszakában testesítette meg a büszke magyar öntudatot. Kincsem ugyan 150 esztendeje született, de eredményeinek köszönhetően még mindig velünk él. Olyan sporteredményeket ért el, amelyre azóta sem volt példa a világ lóversenysportjában és nagy valószínűség szerint nem is lesz.

Kincsem és tenyésztő tulajdonosának, Blaskovich Ernő eredményeinek és a versenypályákon elért sikereinek a fénye 150 év távlatából sem koptak meg. Róla lett elnevezve a mai lóversenypálya, a Nemzeti Lovas Program és a Kincsem+ nevű játék is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A Magyar Nemzeti Bank a Kincsem Park közreműködésével díszes emlékérmet adott ki a magyar lóversenysport egyik legnagyobb alakjáról.

 Ez az éremkollekció rangot és elismerést jelent. Az emlékérmék a figyelemfelhívás és az ismeretterjesztés kiváló eszközei, melyek hozzájárulnak nemzeti értékeink méltó megőrzéséhez. Ez az érme a szimbóluma annak, hogy lovas ember a magyar, lovat szertő a magyar és hogy Kincsem a magyar nemzet hőse, aki 150 esztendeje meghatározza nemzeti identitásunkat.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

SHARE THIS