Az „A” betűs évjáratra emlékezve szombaton

Níyitó kép: Anikó Star (Ákos Péter) Derby győzelme 1997-ben

A szombati napon az elmúlt század végén született „A” betűs évjárat legjobbjaira emlékezünk.

Addicted vlpk. – Svéd import, 1993-ban született. Istók Ferencnél kezdte a pályafutását. Már kétévesen látszott, hogy remek versenyló lehet belőle, mivel öt futásából hármat megnyert, majd háromévesen 12-ből négyet abszolvált, melyekből kettő kiemelt volt, az Őszi Kanca Díjban másodikként végzett.  Négyévesen Huszár Lászlóhoz került, ahol csak egy kiemelt versenyben, a Hungária Díjban tudott nyerni, de ezüstérmet szerzett 1997-ben, a Bródy János Emlékversenyben és harmadik a Köztársasági Díjban. Pályafutása során 33 versenyéből 8-at nyert meg, melyekből 3 kiemelt volt, ezek sorrendben: 1996 Kanca Díj – Szűcs Attila, 1996 Hungária Díj – Istók Ferenc, 1997 Hungária Díj – Huszár László.

Anikó Star pk. – 1994-ben született, Gyimesi Lajos tenyésztette. Kétévesen háromszor állt starthoz, elsőre nyert, majd második lett a Szalay János Emlékversenyben, és negyedik a Kétévesek Nagydíjában. A legjobbkor, a Derby napján évjárata legjobbjának bizonyult, Árkos Péterrel nyerte a klasszikust, majd másodiként ért célba 1997-ben, a Kanca Díjban és a Szent István Díjban is. Rövid pályafutása alatt mindvégig Huszár László idomítottja volt, 18 futásából 3 győzelmet aratott, majd négyévesen tenyésztésbe vonult. Öt csikójából négy komoly versenyló lett. Hunter Star és Jackpot Star 15-töredékes rekorddal rendelkezett, míg Kudo Star 18.2-t, Inteligent Star 17.8-at tudott. Utóbbi adta a Derby nyerő Tonnyót.

Andy Yankee pk. – 1994-ben Orosházán született, a Nagy család tenyésztette és Nagy László is idomította kétévesen, akinek az irányítása alatt két futásából egyszer lett második. Hároméves korában Schütt József megvásárolta és Dénes Áron idomításába adta, ahol a sikereit elérte, többek között kétszer is legyőzte a pálya egyik legjobbját, Virágost. Rövid magyarországi pályafutás adatott meg számára, hiszen mindössze hároméves volt, amikor külföldre került eladásra, ahol kiválóan teljesített. Eredményes volt Ausztriában, ahol 1.15,9-es egyéni rekordot ért el, majd később tulajdonosa eladta Olszországba anyakancának. Idehaza 13 versenyéből 6-ot nyert meg, melyekből 3 kiemelt volt, ezek sorrendben: 1997 Kanca Díj – Dénes Áron, 1997 Őszi Kanca Díj – Dénes Áron, 1997 Ménesek Díja – Dénes Áron.

Ámokfutó pm. – Rádiházán született 1994-ben, anyai oldalon a rendkívül eredményes Siess! család és a klasszis mén City, apai oldalon pedig az akkori apamén champion, az amerikai Witsend’s Speedy található. Származása révén sejthető volt, hogy klasszis válhat belőle. Kétévesen Huszár Lászlónál kezdett, és mindjárt elsőre nyert is, majd háromévesen még kétszer győzött, ezután Büki Gáborhoz került, de volt Soós Imre II.-nél, ifj. Füredi Emilnél is. 2002-től 2005 augusztusáig Fazekas Imre idomításába került, végül Tóth Lászlónál fejezte be a versenyzést még ebben az évben. Pályafutása során 125 versenyéből 34-szer fordult vissza elsőként, melyekből 3 kiemelt volt, ötször volt második (Derby Kísérleti Verseny 1997 – Büki Gábor, Köztársasági Díj 1998 – Papp István, Bródy János Emlékverseny 2002 – ifj. Füredi Emil, dr. Vecseklőy József Emlékverseny 2003 – Fazekas Imre, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter Díja 2004 – Fazekas Imre), és egyszer harmadik 2005-ben, a Sennyey Géza Emlékversenyben, Kimmo Pekkalával.

Kiemelt verseny győzelmei: 2001 Bródy János Emlékverseny – ifj. Füredi Emil, 2003 Pulay Kornél Emlékverseny – Fazekas Imre, 2003 Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter Díja – Fazekas Imre

Aszkéta pm. – Szintén rádiházi tenyésztés. 1994-ben született és kétévesen Fazekas Imrénél kezdte a versenyzést, akivel két harmadik helyezés után győzni tudtak. Háromévesen megvásárolta Bisbac Dániel és Fábián Zsolthoz vitte a lovat, majd Necz István tulajdonában és Márffy Sándor idomár felügyelete alatt készült tovább. Négyévesen visszakerült Fazekas Imréhez, akivel megnyerték a Négyévesek Nagydíját, és harmadik helyen végeztek a Hungária Díjban, de tulajdonosa Necz István is szép sikert ért el vele a Tavaszi Hendikepben egy második helyezéssel, 1998-ban. Ötéves korának végén Budai Attila tréningjébe került, majd Jáder Lászlónál folytatta, végül Csordás Emilnél fejezte be a versenyzést kilencévesen. Pályafutása során 145 versenyben indult és 18-szor győzött.

Apanázs pk. – Ismét egy rádiházi, kitűnő származású ügető. 1994-ben született, anyja Jutalom, számos remek versenyzőt adott, köztük az extraklasszis Illetményt, de az anyakancaként is nagyot „alkotó” Utalványozó is komoly figyelmet érdemel, hiszen két Derby-nyerőt adott, Grál-lovagot és Hitelezőt. Apanázs Huszár Lászlónál indult ígéretes karrierje útján. Kétévesen már látszott, hogy komoly klasszis van benne, háromszor futott, mindhármat megnyerte idomárjával, köztük a Kétévesek Nagydíját és az Őszi Kísérleti Versenyt. Háromévesen, 1997-ben folytatta menetelését, megnyerte a Tavaszi Díjat Fazekas Sándorral, majd a Nemzeti Díjat Huszár Lászlóval. Ezután megvásárolta Necz István és Márffy Sándorhoz vitte a lovat, akinek irányítása alatt még ebben az évben második lett a Derbyben, a Szent István Díjat pedig megnyerte, mindkétszer Seppo Lyyra vendéghajtóval. A sors azonban közbeszólt, mert a téli pihenőjéről már nem tudott visszatérni a versenypályára, de az még megadatott számára, hogy az „Év Ügetőlova” legyen 1997-ben. Pályafutása alatt mindössze 12-szer tudott starthoz állni, melyekből 6-ot nyert meg.

-FL-

SHARE THIS