/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Hazai ügető hírek / 0 comments

Olyan bölcs volt, mint egy ember

Svédország minden idők legeredményesebb svéd tenyésztésű ügetője, Victory Tilly (Quick Pay – Icora Tilly, Fakir du Vivier) 29 éves korában itt hagyott minket és már az égi legelőkön üget tovább.

Pályafutása nagy része alatt Stig H. Johansson idomításában állt.

 

– A 29 év idős kornak számít, így ilyenkor már folyamatos, állandó odafigyelésre van szükségük a lovaknak. Természetesen nagyon nehéz ezt felfogni és az istálló üres lesz nélküle, hiszen sok embernek adott felejthetetlen emlékeket. 18 éve már boldog nyugdíjasként élt a farmon. – magyarázza Stig H felesége, az istálló szóvivője, Karin Johansson a Trav365-nek.

Karin Johanssonnak rengeteg emléke van, amire boldogsággal és szeretettel emlékezik vissza, de a nagy győzelmek mellett Victory Tilly egyedülálló személyiségét emelte ki:

-Fantasztikusan bölcs ló volt, remekül tanította a fiatal lovakat. Biztos voltam benne, hogy soha semmi hülyeséget nem fog kitalálni. Bölcs volt, mint egy ember és Stignek is sokat jelentett. Külön hamvasztást fog kapni és a temetés után egy emlékművet állítunk neki, itt a Stora Albyban.”

 

2002 augusztusában Victory Tilly megdöntötte a világrekordot a New Jersey állambeli Meadowlands Racetrack-en. Akkoriban az 1609 méteres távon elért 1.08,9 perces kilométeridő volt a leggyorsabb ügető ló által és ez a rekord két évig nem sikerült senkinek sem megdöntenie. Victory Tilly két alkalommal is megkapta az “Év lova” díjat 2000-ben és 2002-ben. Pályafutása során 101 alkalommal állt rajthoz, amelyből 70 versenyt nyert meg és több mint 37 millió svéd koronát keresett ezzel.

 

 

A győzelmei közé tartozik az Elitloppet, az Åby Stora Pris és az Oslói Nagydíj is. Victory Tilly utoljára 2006-ban futott, amikor megnyerte a Jämtlandi Nagydíjat.

 

Forrás: Sportbladet

Fotó: Kanal75, Harnesslink, Sulkysport

 

SHARE THIS