A szombati névadó ügetők

Ezen az ünnepi versenynapon a dr. Borostyánkőy Tamás Emlékverseny három régebbi győzteséről (Timoteo, Conway Boko és Spartakus Ans), a Ferge László Emlékverseny egyik nyerőjéről (Landlord), illetve a kitűnő idomárhajtóra, Matucza Lajosra emlékezve, az egyik nagyversenyben elért győztes lováról (Dőre) neveztük el a futamokat,

Dőre pm. (Let Him Roll-Remény) – 1975-ben, Mezőhegyesen született, egy kitűnő amerikai mén és olasz felmenővel (Boccaccio pm.) rendelkező magyar tenyésztésű kanca csikójaként. Rendkívül kemény, minden távon remekül futó mén volt, hiszen 14 éves koráig versenyzett, ezalatt 365 versenyéből 38-at nyert meg. Könnyen kezelhető, jófejű, könnyű hajtású ló volt. Már a kezdetektől Gurbel Lipót volt a trénere, aki bátran bízta amatőrökre is lovát, Nagyváry Andrea vele nyerte első versenyét. A kiemelt versenyekben viszont nehéz volt helytállnia olyan klasszisok mellett, mint City, Api, Delmar, Dicső, és Detektor, mégis 9-szer tudott helyre érni, de őket sosem tudta legyőzni. 1980-ban nyerte meg egyetlen nagyversenyét, a Márciusi Díjat, Matucza Lajossal. Pályafutása csúcsa ötéves koráig tartott, ezen időszakon belül volt sikeres a kiemelt versenyekben, második lett 1979-ben, a Márciusi Díjban (Detektor mögött), a Négyévesek Nagydíjában (Delmar mögött), és az Őszi Nagy Hendikepben, majd 1980-ban az Őszi Kísérleti Versenyben. Harmadik helyezései: 1978 Őszi Nagy Hendikep, Ménesek Díja (Api és Delmar mögött) és a Baka Hendikep, 1979 Felszabadulás Emlékverseny és Nemzeti Díj (Delmar és Dicső mögött).

Timoteo pm. (Abano As-Ghirlanda Aas) – 2012-ben, Olaszországban született, már kétévesen megvásárolta a Csákány család, és trénerükre, Veljko Mazsity-ra bízták. Kétévesen, bemutatkozó versenyében második lett, majd két hét múlva szerezte meg első sikerét, Nem volt gyakori startoló, összesen 29-szer állt starthoz hatéves pályafutása során, melyekből 8-at nyert meg, ezek közül kettő volt kiemelt, mindkettőt 2018-ban abszolválta. Az egyik a dr. Borostyánkőy Tamás Emlékverseny, a másik a Köztársasági Díj volt. Kétszer volt helyezve a nagyversenyekben, 2016-ban másodikként végzett a Hungária Díjban, 2019-ben pedig harmadik volt a Bródy János Emlékversenyben. 14.9-es legjobb idejét 2018-ban, a Marschall József Emlékversenyben elért hatodik helyezésekor futotta.

Conway Boko stpm. (Castleton Bass-Waecon Boko) – 2009-ben, Hollandiában született. Hajnal Tibor már kétévesen megvásárolta és pályafutása végéig 2018-ig ő trenírozta és szinte minden versenyben hajtotta is egyben. 81 versenyéből 33-at nyert meg, ami igencsak figyelemre méltó. Bár „csak” egyetlen nagyverseny győzelem fűződik a nevéhez, de ez pont az első, amit dr. Borostyánkőy Tamás Emlékverseny néven futottak 2015-ben. Ezen kívül három kiemelt versenyben volt ezüstérmes, így mindjárt az első futására, 2011-ben a Szalay János Emlékversenyben, 2016-ban, a dr. Borostyánkőy Tamás Emlékversenyben és 2018-ban, a Sennyey Géza Emlékversenyben (Váradi Sándor). 2018-ban, a Lovasélet Sprinter Kupában futotta, 14.6-os rekordját, mellyel hatodikként ért célba.

Spartakus Ans pher. (Cantab Hall-Valganna Ok) – 2011-ben, Olaszországban született, és már ötéves volt, amikor hazánkba került. Bányai Péter sikeres futtató és Tóth László kitűnő idomárhajtó közösen vásárolta meg. Pályafutása során több idomárnál is megfordult, így volt Goran Zolnajinál, Varga Sándornál, Tóth Lászlónál, a végén pedig Kolozsi László trenírozta. Az a ritka bravúr fűződik a nevéhez, hogy a verseny történetében egyedülálló módon, neki sikerült két egymást követő évben, 2016-ban (Varga Sándor) és 2017-ben (Lakatos Csaba) dupláznia. Kincsem parki karrierje során 29 futásából 18-at nyert meg, melyekből a fentebb említett kettő volt nagyverseny. Szerzett még két ezüstérmet is a kiemeltekben, a 2016-os Bródy János Emlékversenyben (Varga Sándor) és a 2017-es Pulay Kornél Emlékversenyben (Kolozsi László). 14.1-es rekordját még Olaszországban futotta, hazánkban a legjobbját (15.1) 2017-ben, a Bisbac Dániel Emlékverseny (Lakatos Csaba) megnyerésekor érte el, 1900 méteren.

Landlord vlpm. (Baltic Bet-Golden Lady) – 2005-ben, Rádiházán látta meg a napvilágot, amerikai apa és a több hasznos ügetőt, köztük a Derby nyerő Radium Boyt adó, szintén rádiházi tenyésztésű anyától. Pályafutása mondhatni százszázalékosan indult, hiszen kétévesen kettőből kettőt nyert, amiből a második már a Kétévesek Nagydíja volt. Háromévesen, tavasszal a Ferge László Emlékverseny abszolválásával már zsinórban a harmadik elsőségénél tartott. Mind a három alkalommal akkori Idomárhajtójával, Tóth Lászlóval győzött. 2008 nyarától már Hajnal Tibor tulajdonába került, de hosszabb téli pihenője után ismét új gazdája lett, Szabó Lajos „Droszti” egykori sikeres amatőrhajtó vette meg, 2012 év végéig volt az ő lova. A következő szezontól már Turbucz Sándor tulajdonából futotta versenyeit, majd 2015 szeptemberétől, pályafutása végéig (2018 nyaráig) a sikeres futtató és tenyésztő, Kulik Ferencé lett. 13 éves koráig versenyzett, mely idő alatt 129 futásából 18-at nyert meg, ezekből három volt kiemelt. Kettőt már fentebb említettünk, a harmadik győzelmét 2013-ban aratta a dr. Vecseklőy József Emlékversenyben, 15.1-et ügetve Varga Sándorral, ami egyben a legjobb ideje is lett. Ezen kívül négy nagyversenyben ért dobogóra, háromszor volt ezüstérmes, 2009-ben, a Négyévesek Nagydíjában, 2011-ben, a Májusi Nagydíjban és a dr. Vecseklőy József Emlékversenyben, mindannyiszor Varga Sándorral. Egyszer ért fel a dobogó harmadik fokára, 2013-ban, a Májusi Nagydíjban, Turbucz Sándorral.

 

-FL-

SHARE THIS