Akikre még az ügetőn emlékezünk

Matucza Lajos
(1940-1999)

Szó szerint az ügetőn született, ugyanis az egyik istállószobában látta meg a napvilágot. Mint oly sok más hajtónak, a XX. század második felében, úgy neki is adott a közönség egy becenevet, ami végig kísérte egész pályafutását, így lett az övé a keresztnevére utalóan, „Lulu”, aki igen népszerű volt a versenyt látogatók között. Hajtói karrierjét 1957-ben, mindössze 17 évesen kezdte, és már első hajtására nyerni tudott. Több neves idomártól tanulta a szakmát, így Hóra Sándor, Varsányi Ottó, majd később hivatásos hajtóként Gurbel Lipót volt a mestere. Tréneri engedélyt 1983-ban kapott, és javarészt a Rádiházi Ménes lovait idomította 1992-ig. Ezután még két évig magánidomárként, Kelemen Tamás lovait trenírozta, egészen addig, amíg egy munkában elszenvedett baleset miatt be kellett fejeznie idomári tevékenységét, ezután portásként folytatta munkáját az ügetőn. A jelen egyik legjobb idomárhajtója, Fazekas Imre is nála tanulta a szakmát, de Farkas Tibor most is aktív segédhajtó is sokat köszönhet neki. Pályafutása során 592-szer fordult vissza győztesként a célbírói torony elé. Kiemelt versenyben ötször diadalmaskodott. 1970 Baka Hendikep (Irányelv), 1980 Márciusi Díj (Dőre), 1982 Tavasz Hendikep (Dingó), 1983 Béke Díj (City) és 1987 Ménesek Díja (Mágnás). Idomárként 250 győzelmet számlált.

 

Claës-L. Ljung kifutott az időből

Az amatőrök nagy barátja volt, hatalmas űrt hagy maga után Svédországban és külföldön egyaránt. Claës több, mint 30 évig volt a FEGAT (Nemzetközi Amatőr Ügetőhajtók Szövetsége) elnöke. Egy számára igazán testhez álló pozíció, hiszen hat nyelven beszélt folyékonyan. Ljung ugyanennyi éven át töltötte be a Halmstadtravet közös lótulajdonosok és amatőrök egyesületének elnöki tisztségét, míg több mint 40 éven át a Svéd Ügető Szövetség (STaR) alelnöke volt. Tíz különböző elnököt szolgált a STaR-ben, de saját nevében soha nem töltötte be a posztot. Soha nem félt a konfliktusoktól, és amikor a svéd Travsport megpróbálta eltörölni az “amatőrhajtó” kategóriát, határozottan fellépett. Erős támogatást kapott több neves profi trénertől, és néhány évnyi küzdelem után 2022 januárjában újra bevezették az amatőr státuszt.

Claës sok làbon állt – volt művész, önkormányzati képviselő, tengerész, juhtenyésztő és nem utolsósorban ügetőtenyésztő. Ő tenyésztette többek között Active Bowler-t – aki több kiemelt nagydíjat nyert, a Svéd Trav Kriterium és a Sprintermästaren-t és később fedezőmént is bizonyított. Egyetlen versenyt nyert hajtóként 1975-ben Kalmartraveten. A fegeni Alvhaga farmján született lovak közül a legjobbak: Alv Richcrop, Alv Peacepipe és Perfect Can.

Claës-L. Ljung 78 éves korában hunyt el, idén márciusban.

 

-FL-

SHARE THIS