Bábolna és a ceglédberceli tréningtelep

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

A Dióspusztai Ménest Jaross Sándor alapította 1912-ben. Jaross Sándor a lóversenyzés körében elsősorban arról volt híres, hogy nagy összegű fogadásaival félelmetes ellenfele volt a könyveseknek, a bukmékereknek, ám egy nagy adóssága miatt kénytelen volt eladni lesvári istállóját, amelyet tőle báró Springer Gusztáv vásárolt meg, és a magyar telivértenyésztés meghatározó ménesévé emelte.

Ennek alapján természetes, hogy Dióspuszta megalapítását, elsősorban jól átgondolt üzleti szempontok alakították. A cél egy gazdaságosan működtethető, panziós és árverésre tenyésztő ménes megalapítása volt. Ekkor még működött az Esterházy Miklós által életre hívott tatai idomítótelep. Dióspuszta Tata mellett, a Bécset Budapesttel összekötő út mellett feküdt, és a Kisbéri Állami Ménes is elérhető közelségben volt, ahol kiemelkedő angol telivér mének álltak a magántenyésztők rendelkezésére. Nem csak ezek a szempontok tették kiváló ménessé, hanem az is, hogy a Tata városától 4 km-re, a tengerszint felett 195 méterre fekvő enyhén lankás, erősen meszes, homokkal kevert lösztalaja, a lovak nevelésére kiváló kemény vize, a dombos felszínen történő mozgatás atletikus alkatú, versenyképes csikók felnevelését tette lehetővé.

Dióspuszta a hazai angol telivér tenyésztés utolsó bástyája, a kistenyésztők támogatásában és a hazai tenyésztési irányok kitűzésében meghatározó jelentőségű. A lóállomány tekintetében az állami ménes a legnagyobb hazai szereplő. Versenylovak tenyésztésével, versenyeztetésével és a magántulajdonban lévő kancák panziós kiszolgálásával egyaránt foglalkoznak.

A ménes évről évre 40-45 saját kancával tenyészt. A tenyészkancák jelentős része mostanra már import, amelyek nyugat-európai színvonalú pedigrével rendelkeznek. A saját csikólétszám általában évi 25-30. A ménesben yearling korig nevelkednek a lovak, majd innen kerülnek a tréningpályákra saját idomításban, illetve értékesítés vagy bérbeadás után. A tréningben lévő versenylovak száma a mai napig is jelentős.

Az elmúlt évtized tenyésztésének eredményességét bizonyítja többek között, hogy 2015-ben Megkapó Derby második helyezése és a Kancadíj megnyerése után a legeredményesebb magyar tenyésztésű ló lett. 2016-ban My Luck a Nemzeti Díjban, a Kovács Mihály Emlékversenyben és a Magyar St. Leger-ben elért győzelmei alapján az „Év Lova” címet érdemelte ki. Az év végi tenyésztő champion trónjáról, hosszú évek óta szinte letaszíthatatlan a Ménes.

2018-ban Esti Fény sikert sikerre halmozott, megnyerte többek között a Magyar Derbyt, a Kincsem Díjat és a Magyar St. Legert, megszerezte az „Év Lova” címet, valamint első lett a Nemzeti Galopp Liga sorozatban is, nemrég pedig némi meglepetésre, Ausztráliában Black-Type versenyben is győzött. 2021-ben Shy Boy megnyerte a 99. Magyar Derbyt, majd a Kisbér Díjat is, később a Dióspusztai Díj elsősége mellett több értékes helyezést szerzett. Tavaly Mesetár tűnt ki a háromévesek között, főleg őszi remeklésének köszönhetően, amikor a Magyar Kancadíjban és a Kovács Mihály Emlékversenyben is diadalmaskodott.

Fedezett Dióspusztán Overdose, illetve a klasszis Anabaa Blue, de az utóbbi években további, jelentős vérfrissítésre került sor. Jelenleg Cirfandli, Mokarris és Pigeon Catcher mellett Écrivain a ménes „ékköve”, akinek első utódai már szépen erősödnek és újabb csikók várhatóak tőle a közeljövőben. Versenyben már láthatjuk ivadékaikat, ők lehetnek a következő bábolnai championi címek letéteményesei, a Ménesnek az idei Nemzeti Díjban is van indulója.

A ceglédberceli tréningtelep

Székely Károly idomár több mint 25 éve alapította a tréningtelepet, mely az eltelt két évtized alatt számos klasszis sík- és ugrólovat adott a versenyüzemnek. A kitűnő Andrásfi többek között Millenniumi Díjat, Imperiál Díjat, Batthyány – Hunyady Díjat, Káposztásmegyeri Díjat és Köztársasági Djíat nyert, de számos nemzetközi sikert is elért Ausztriában és a volt Jugoszlávia területén. Az istálló komoly lova volt Aluna, a sárga kanca, aki 2003-ban az „Év Lova” címet is megszerezte, köszönhetően a Central European Breeders’ Cup Classic-ban szerzett előkelő, harmadik helyezésének. A ceglédberceli lovak legújabb sikerszériája 2015-től datálható, az újra fellendülő gátversenyeknek köszönhetően. A régiós klasszis, Diplomata minden idők legjobb magyar tréningből futó ugrólova, Magyarországon és Szlovákiában veretlen és verhetetlen volt, de komoly Group 1-es futamokban is bizonyított. Meránóban és Milánóban, valamint Pardubicében egyaránt kiemelkedő eredményeket ért el, szép helyezéseket szerzett. A már tizennégy éves és visszavonult Diplomatának köszönhetően az idomítótelep egyre nagyobb nemzetközi hírnevet szerzett, azonban szerencsére az utána következő generáció is szárnyalt a Pest vármegyei településen. Jack The Giant halmozta a győzelmeket a Kincsem Parkban és Ausztriában is rangos trófeát gyűjtött, de hasonlóan szép karriert futott be Dr. Ecsedi Letícia lova, Radio Ga Ga is. A szürke herélt síkon éveken keresztül igazolta remek formáit, majd ugrásokon is rendre a főszereplők közé tartozott. A Ceglédbercelen készülő lovaknak és Székely Károly idomárnak is célja volt, hogy a hazai győzelmek mellett, a nemzetközi színtéren is maradandót alkossanak, így öregbítve a magyar lóversenyzés hírét.

A Versenyszervező az idei Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show harmadik napjának első futamával, a ceglédberceli klasszisok előtt tiszteleg.

SHARE THIS