Dr. Borostyánkőy Tamás és a verseny története

Dr. Borostyánkőy Tamás

(1931-2014)

Dr. Borostyánkőy Tamás 1953-ban, okleveles állattenyésztőként szerzett diplomát a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. Lovakkal való kapcsolata 1950-ben a Tattersallban kezdődött. Együtt lovagolt az 1954-es Öttusa Világbajnokságra készülő magyar csapattal, Benedekkel, Hegedűssel, Szondival és Tasnádival. Pályáját 1954-ben, a békáspusztai méntelepen kezdte, majd az 50-es évek közepén Somogy megye lótenyésztési felügyelője lett. 1957 tavaszán került a Lósport Vállalat ügetőversenyzési részlegéhez, melyet nyugdíjazásáig szolgált. Istállócsoport-vezetői beosztás után, versenytitkárként dolgozott 1971 és 1990 között. Szenvedélyesen imádta az ügetősportot, melynek elsőszámú szakembere lett a Dr. Fehér Dezső igazgató által meghatározott korszakban. Német nyelvtudásának köszönhetően kiváló nemzetközi kapcsolatot ápolt a régió versenyüzemeivel. Nyugdíjazása után sem tudott elszakadni a lóversenytől, külsős munkatársként 2007-ig a Lóversenyfogadást Szervező Kft. munkáját segítette, emellett a Magyar Huszár és Lovas Hagyományőrző Társaság titkárhelyetteseként dolgozott. Önzetlen, precíz munkájával 50 évig szolgálta a magyar ügetőversenyzést, melyre nagy hálával gondol az utókor.

A verseny története

A tavaszi meeting egyik legizgalmasabb futamát korábban több néven rendezték meg. A verseny története 1965-ig nyúlik vissza, ekkor alapította az akkori Versenytitkár, és egészen 1990-ig Munka Ünnepe Díj néven rendezték meg. Ebben a korszakban több legendás nyerőt adott a viadal, 1977-ben például Zápolya sokáig emlékezetes, 19,7-es idővel abszolválta a megmérettetést. Egy évvel később, az extraklasszis Api nem talált legyőzőre, aki egyébként korábban kétszer is kikapott ebben a futamban. A későbbiekben Föl-le, City és Fickó neve mellett Leckét érdemli még nagy dicséret, aki ugyan apja, Zápolya rekordját nem adta át a múltnak, de ’87-ben és ’90-ben is hazaért, ezzel az első duplázó lett. 1991-ben Hungaro-Video Díj volt a nagyverseny neve, amiben a svéd First Dust volt a legerősebb. 1992-ben a feltételek változtak, hiszen kétfutásos pontversenyre, és Májusi Nagydíj névre váltott a versenyszervező, ekkor Molly Ask (2140 méteren nyert) és Speedy Foster (1660 méteren győzött, 18.4-es versenyrekordban) holtversenyben lettek elsők. Nem lehet elmenni szó nélkül Nebuló mellett, aki 1999-ben, 14 évesen győzött az egyik felvonásban, ami egy összetett második helyet jelentett végül neki. 2001-ben, a Kerepesi úton, az első részben C’est la guerre 1600 méteren volt a leggyorsabb, 16,3-ra módosítva a verseny rekordját, amit 2008-ban a Kincsem Parkban pontosan ugyanilyen idővel állított be Simb Illusion, igaz, ő 2000 méterről fordulva kápráztatott el bennünket ezzel a kivételes eredménnyel.
A versenyszervező 2015-től nevezte el dr. Borostyánkőy Tamás Emlékversenyre ezt a kiemelt futamot, melyet ekkor Conway Boko nyert meg. 2016-ban és 2017-ben Spartakus Ans hódította el a serleget, amivel történelmet írt, ugyanis korábban senki nem volt képes zsinórban kétszer diadalmaskodni. A hajtók között Fazekas Imre és Marschall István egyaránt öt-öt sikerrel vezeti az erre vonatkozó ranglistát, őket négy diadallal Paulovicz János II. követi, míg három-három elsőséggel Ferge László, Lakatos Csaba, Varga Sándor, Veljko Mazsity és Vicen Pál rendelkezik.

2019-től megváltozott kiírással, izgalmasabban alakult a nagydíj, melyben két autóstartos előfutamot követően, a legjobb négy-négy ügető, egy fordulóstartos, döntő versenyben küzdött meg a győzelemért. 2022-ben megdőlt a versenyrekord is, Bugatti SS volt a főhős, aki 1.14.4-ben nyerte az egyik 1800 méteres előfutamot és a döntő, immáron fordulóstartos futamban sem talált legyőzőre. 2024-től ismét egyszer kell futni, 2560 méteres alaptávról, fordulóstarttal indulnak az ügetők, így a versenyrekordot nem lesz könnyű megdönteni.

 

-FL-

SHARE THIS