A Star névadók

Nyitókép: a Négyévesek Nagydíját nyerő Coral Star (Szűcs Attila)

A szombati napon az elmúlt évek legeredményesebb, Gyimesi Lajos által tenyésztett „Star”-jaiból válogattunk, akik Jackpot Star kivételével, Huszár László idomárnál kezdték pályafutásukat.

Glamour Star pk. (Witsend’s Speedy-Sirena) – 2000-ben született. Hároméves korában vásárolta meg az akkor még amatőrhajtó, Horváth György, akinél pályafutása végéig nagy becsben volt tartva. 2005 augusztusától Fazekas Imréhez került, ahol másfél évig versenyzett még. 82 futásából 11-et nyert meg és 17.3-as rekorddal rendelkezett.

Izzy Star stpk. (Valley Guardian-Denise) – 2002-ben született. Hároméves korában megvásárolta a sikeres futtató Bisbac Dániel, aki Fazekas Imre kezeire bízta a kancát, ahol két évet versenyzett. 2007-ben Lakatos Csaba vette meg és Jáder László tréningjébe adta, később ifj. Döme Imre is idomította, azután Lakatos Csaba volt a trénere, akinél 10 évesen fejezte be a versenyzést, majd anyakanca lett. Négy csikójából kiemelkedik az 1800 méteren 13.3-as, 1900 méteren 13.7-es pályarekorder Bobby Fischer (apja: Miguel Duhamel). Izzy Star pályafutása során 139 futásából 19-et nyert meg, egyéni legjobbja 16.9 volt. Kiemelt versenyben elért legjobb eredménye egy III. helyezés a Szalay János Emlékversenyben, Huszár Lászlóval.

Coral Star pk. (Yankee Yankee-Sirena) – 1996-ban látta meg a napvilágot. Háromévesen Dénes Áronhoz került, ahol sikereit elérte. Kétévesen még csak 26-os rekorddal rendelkezett, ekkor még nem látszott, hogy évjárata legjobbjai közé fog érni. Háromévesen, Dénes Áronnál kis szerencsével ugyan (Csábos nyerőként átgaloppozta a célt), de megnyerte a Kanca Díjat Szűcs Attilával, majd még ebben az évben második lett a 85. Magyar Ügetőderbyben és az Őszi Kanca Díjban is, szintén Szűcs Attilával. Következett a 2000-es év és a Nemzeti Díj győzelme a már megszokott hajtójával. Még ebben az évben, de már idomárjával futva lett harmadik az Őszi Kanca Díjban és pályafutása utolsó versenyében a Ménesek Díjában. Összesen 17-szer futott, ebből 5-öt nyert meg, melyekből a fent említett kettő volt kiemelt, legjobbja 18.7 volt. Ezután tenyésztésbe került, ahol a kitűnő Just A Star-t adta, akiről alább is írunk.

Just A Star stpk. (Oaklea Bluejay-Coral Star) – Kitűnő, 10.7-es rekordú amerikai apától és a fent említett nagyszerű magyar tenyésztésű kancától született 2003-ban. 8 éves koráig versenyzett, mely időszak alatt 62 futásából 19-et nyert meg. Kétévesen remekül indult a karrierje, hiszen mindkét versenyét megnyerte, ezután háromévesen némi „törés” történt a pályafutásában, de az év vége felé ismét magára találva, három versenyt nyert zsinórban. Kelemen Tamás sikeres amatőrhajtó és futtató fantáziát látott benne, ezért ötéves korában megvásárolta, és Kovács Dórához adta idomításba. Kiemelt versenyt ugyan nem sikerült nyernie, de 15.4-es figyelemreméltó rekorddal rendelkezett.

Hunter Star pm. (Oaklea Blueyay-Anikó Star) – A már említett remek amerikai méntől és a Kanca Díj második helyezett, magyar tenyésztésű kancától született 2001-ben. Kétévesen 4 versenyéből egyet megnyert, kettőben pedig (a Kétévesek Nagydíjában és Bécsben egy nagyversenyben) remekül helytállva második lett, egyaránt Huszár Lászlóval. Ezt követően másfél éves kényszerpihenőre szorult, ahonnan 2005 tavaszán tért vissza, majd ez év augusztusában megfutotta élete legjobbját, ekkor már a Prolongo istálló színeiben lett harmadik, 15.6-ban. Ezután Csordás Emil tréningjébe került, ahol pályafutása végéig, 2008 februárjáig versenyzett. Összesen 64 versenyben állt starthoz, melyből 5-ször tudott nyerni.

Jackpot Star pm. (Allison Hollow-Anikó Star) – Egy újabb kitűnő amerikai mén (rek.:11.7) és a fentebb már említett hazai tenyésztésű Anikó Star csikójaként, 2003-ban született. Már kétéves korától Hajnal Tibor tulajdona volt, és nála is fejezte be a pályafutását 13 évesen. Ezalatt 123-szor állt starthoz, melyekből 25-öt nyert meg és 15.2-es rekorddal rendelkezett. Kiemelt versenyekben nem alkotott maradandót, de napi főfutamok rendszeres és eredményes résztvevője volt.

-FL-

SHARE THIS