Klasszis névadók

Ezúttal a Szenttamási Ménes egykori Derby-nyerő klasszisairól, Arénáról és Turbóról, valamint a közelmúlt „sprinterkirályáról”, a nemzetközi szinten is maradandót alkotó Tour To Paris-ról neveztük el a keretprogram futamait.

Aréna stpm. (Indikator – Ara) – A Szenttamási ménesben született 1977-ben, az NSZK-beli Gestüt Schlenderhanból származó és Ausztriából behozott Indikator, és az egykori Szovjetunió elsőszámú  tenyészetétől, a Voszhodi Állami Ménestől vásárolt kanca ivadékaként. Képességei már kétéves korában látszottak, igaz akkor még csak harmadik volt a Kétévesek Nagydíjában és a Kozma Ferenc Emlékversenyben, az 1980-as esztendő azonban igazi diadalmenet volt számára. Kedvesi József idomításában szinte megállíthatatlan volt, Fejes Lajossal kezdésnek megnyerte a Váci Díjat, majd uralta a korosztályát. Tóth István vezetésével nyakhosszal győzött a Nemzeti Díjban, az Alagi Díjban pedig új pályarekordot (2.03.05) felállítva szórta el riválisait, Kállai Pállal. Később Tóth István visszaült a nyergébe, akivel igazolta távbírását és csúcsra ért a 95. Magyar Derbyben, Vas József kezei között pedig a Kincsem Díjban aratatott sikerrel tette fel a koronát káprázatos teljesítményére.

Turbó pm. (Rustan – Tribunka)  – Egy évvel később, 1978-ban született a Szenttamási ménes új üdvöskéje, aki szó szerint a génjeiben hordozta a sikert, nagyapja ugyanis a század legnagyobb klasszisa, Imperiál. Apját a bécsi Stall Saxholf megbízásából Dióspusztán tenyésztették, majd az Országos Lótenyésztési Felügyelőség bérelte Ausztriából. Anyját a korábbi kanca importokkal együtt, a Voszhodi Állami Ménesből (Szovjetunió) hozták be, ez a párosítás pedig korszakos egyéniséget adott a lóversenyzésnek. Elődjéhez hasonlóan, Kedves Józsi idomításában pallérozódott és Bodnár Lajossal a Váci Díjban aratott győzelemmel kezdte az 1981-es szezont, majd Ferenci Pál vezetésével a Nemzeti Díjat is megnyerte. Bodnár visszakerült a nyergébe, Az Alagi Díj megnyerésével pedig bejelentkezett a Magyar Derby-re, amelyen fölényes győzelemmel szerezte meg a babérkoszorút. Idehaza még az Alkotmány Díjat is behúzta, majd a magyar mellett az Osztrák Derby-t is megnyerte, azóta magyar ló Bécsből nem hozott haza „kék szalagot”. Diadalmenetét az Osztrák St. Legerrel folytatta, ahol, istállótársa, Arszlán végzett mögötte. A futamot követően Arszlánt egy német futtató megvásárolta, Turbó pedig bérletként szintén a németekhez került. Turbó nyugat-német Group versenyekben – több mint 80.000 német márkát nyert- elért eredményei figyelemre méltóak. 1985-ben került vissza Szent­tamásra, ahol öt idényben fedezett. Ivadékai ugyan tudásban messze elmaradtak mögötte, ennek ellenére, mivel kemény és hasznos versenyzők voltak, 1989-ben apamén championátust szereztek neki.

Tour To Paris pher. (Fuisse – Theoricienne) – Franciaországban a E.A.R.L. Haras du Quesnay-ben tenyésztették a sprinter klasszist, akinek szinte mesébe illő a karrierje. Későbbi trénere, Ribárszki Sándor 3500 Euróért vásárolta a 2016-os őszi Arqana árverésen, majd első versenye előtt eladta Dr. Hammersberg Elemérnek. a Kincsem Parkban két és háromévesen nyolc futására maradt veretlen (Stanislav Georgiev, Alberto Sanna, Jaroslav Línek, Martin Laube és Suták Csenge lovagolták), a kiemelt versenyek közül a Szent László Díjat, a Nemzeti Díjat, a Kozma Ferenc Emlékversenyt és az Overdose Díjat nyerte, de legmagasabb formáját az 1200 méteres Flandorffer Tamás Emlékversenyben futotta, ahol 87,5-re értékelte 14 hosszas győzelmét a Hendikepper Bizottság. Négyévesen már francia tréningben, Pia Brandt idomításában azonnal győzelemmel kezdte a szezont Longchamp-ban 1400 méteren, amivel berobbant a kinti köztudatba. Ősszel egy könnyű Deuaville-ben aratott győzelem után már új tulajdonosainak, az Alain Jathiere – Gerard Augustin-Normand párosnak nyerte az 1100 méteres Listed besorolású Prix de Bonnevalt, majd megjárta Dubai-t, ahol szintén helyezést szerzett a számára ismeretlen, homok pályán. Ötévesen alighogy hazatért az arab tavaszból, már újra pályán volt és május végén legnagyobb sikerét aratva lelépte ellenfeleit az 1000 méteres Group 2-es Prix De Gros Chene-ben, a 4 hosszas győzelme 117-es számot ért a Racing Poston (ilyen magasságokban kizárólag Overdose(123RPR) járt a magyar lovak közül az elmúlt évtizedekben). Hatévesen már heréltként versenyzett, kicsit visszaesett a formája, de azért utoljára szeptemberben még nyert egy 1600 méteres Class 1-es futamot Longchamp-ban, 103-as számot produkálva, ezzel hatra növelte francia sikereinek számát, mindezt 1000 és 1600 méter között, négy különböző pályán és két felületen. 2021-ben tért haza a Hammersberg családhoz, az otthoni „nyugdíjas” versenyló csapathoz.

SHARE THIS