Lady nap az ügetőn

Kiemelt kép: Vas Lady (Huszár László), Marschall József Emlékverseny, 1998.

A szombati napon a versenyeiben és a tenyésztésben is maradandót alkotó kitűnő kancáról, Vas Lady-ről, és kanca utódairól neveztük el a futamokat. Mindannyian Rádiházán születtek, majd oda is vonultak vissza pályafutásuk végeztével.

Vas Lady pk. (Endless Sands-Lady Flame) 1992-ben született, anyai ágon a klasszis City-re, és a Török László révén 1978-ban Amerikából, hazánkba kerülő családalapító kancára, Trotting Flame-re vezethető vissza. Az apját szintén Török László hozta hazánkba és kitűnő apaménnek bizonyult. Kezdetben Büki Gábor kezei alatt bontogatta „szárnyait”, majd 1997 október végétől Huszár Lászlóhoz került, akinél karrierje végéig versenyzett. Ennek a kitűnő kancának a nevét a magyar lótenyésztés nagy tudora, Laky Ferenc adta, aki sajnos nem élhette meg a sikereit, mivel még abban az évben elhunyt. Vas Lady hétéves koráig futott, ezalatt 82 futásából 22-szer győzött, melyekből 3 volt kiemelt. 1995 Kanca Díj (Büki Gábor), 1997 Földművelésügyi Miniszter Díja (Manfred Zwiener), 1998. Marschall József Emlékverseny, ahol 1.17.0 egyéni rekordban (Huszár László) nem talált legyőzőre. Második helyezései, 1995 Tavaszi Díj és 1996 Ménesek Díja. Egyszer volt III., 1998-ban a Sennyey Géza Emlékversenyben. Utolsó versenyében, 1999 februárjában, karrierjéhez méltó módon, győzelemmel búcsúzott a versenypályától. Ezután tenyésztésbe került, ahol 12 csikójából igazi klasszisokat adott a hazai lóversenyzésnek, 21 évesen is ellette Urán Lady-t, akiből szintén kiváló ügető lett. A természet is kegyesen bánt ezzel a kitűnő kancával, 29 évet adott számára.

Urán Lady pk. Apja a már többször is említett kitűnő amerikai fedező mén, Maximus Lindy, akinek eddigi legjobb ivadéka a 10 nagyversenyt nyerő Time To Say Goodbye. Urán Lady 2013-ban, anyja utolsó csikójaként látta meg a napvilágot. Pályafutása során mindvégig a Hico istálló tulajdonából és Veljko Mazsity idomításából versenyzett. A statisztikája több, mint figyelemreméltó, 32 futásából 20-at nyert meg (kétszer is ötös nyerő szériával), hétszer volt második, kétszer negyedik és egyszer ötödik. Mindössze két kiemelt versenyben állt starthoz, 2017-ben ötödik volt a 103. Magyar Ügetőderbyben (Joze Sagaj) 17.9-ben, ami a legjobbja lett hosszútávon, majd 2018-ban második lett a Pannónia Díjban, a már fentebb említett apai testvére mögött, idomárhajtójával. Egyéni legjobbját, ami 14.8 volt, 2018 májusában futotta 1900 méteren, trénerével. 2019-ben befejezte a versenyzést és a tenyésztést szolgálja tovább. Első csikója várhatóan az idén bemutatkozó Chelsea Boko apaságú Gang Boss lesz.

Night Lady pk. A Tony Oaks apaságú klasszis kanca 2007-ben született. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy anyjának legjobb csikója lett. Már a származása is arra predesztinálta, hogy kiváló ló váljon belőle. Az amerikai apától is klasszisok sora származott, így Nemesúr, Masterpiece, Naná és Nobody is maradandót alkottak pályafutásuk alatt. Night Lady 82 versenyéből 21-szer nyert és ugyanennyiszer volt második. Csikókorától kezdve Hajnal Tibor tulajdona volt, pályafutása végéig, ő idomította. Nem volt korai, hároméves kora végén veszítette el a nyeretlenségét, 23.3-as idővel. Négyévesen viszont már klasszis erényeket mutatva hét győzelmet szerzett, köztük két kiemeltet, a Nemzeti Díjat (Tóth László) és a Pannónia Díjat (Hajnal Tibor), immáron 16.6-ban. További négy nagyversenyben nem talált legyőzőre, melyek az alábbiak: 2012. Vecseklőy József Emlékverseny (Hajnal Tibor), Ötévesek Nagydíja (Hajnal Tibor) és Pannónia Díj (Hajnal Tibor), 2014. Pulay Kornél Emlékverseny (szenzációs, 14.3-as pályarekorddal, Váradi Sándorral). További 9 nagyversenyben végzett a második helyen, ezek a következők: 2010. Kanca Díj (Dénes Áron), 2011. Hungária Díj (Hajnal Tibor), Őszi Kanca Díj (Hajnal Tibor), 2012. és 2013. Ménesek Díja (Hajnal Tibor), 2014. Lovasélet Sprinter Kupa (Hajnal Tibor), 2015. Sennyey Géza Emlékverseny (Hajnal Tibor), dr. Vecseklőy József Emlékverseny (Hajnal Tibor) és az Őszi Kanca Díj (Váradi Sándor), ami egyben a búcsúfutása is volt. Idomárhajtójával még négyszer végzett a dobogó harmadik fokán. Nyolcévesen fejezte be a versenyzést, ezután a tenyésztésbe vonult, ahonnan eddig három kitűnő lovat adott, a Derby-nyerő Borutka (15.1), Charming Boy (14.8) és Éjjeli Hölgy (15.4) jelenleg is aktívak.

Rubin Lady pk. 2010-ben született, amerikai apja Wall Street Banker 12-es rekorddal rendelkezett és a harmadik évjáratából született, amikor még nem volt tudható, hogy milyen képességű csikókat fog nemzeni. A 2008-as születésű Oguz 2011-ben nyerte meg a Derby-t, Paperboy pedig 2012-ben, de Rubin Lady évjárattársa Radium Boy is behúzta ezt a legnagyobb versenyt, majd később Szerelmes R. is. Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy az apai oldal komoly vérfrissítést hozott a magyar tenyésztésbe. Rubin Lady nem volt szerencsés, mert rövid pályafutás adatott meg számára, így nem tudhattuk meg valós képességét, mivel egy sérülés kettészakította nagyreményű karrierjét. Mindössze hároméves koráig versenyzett, mely idő alatt 8 futásából kettőt nyert meg trénerével, Fazekas Imrével. 18.4-es legjobbja az akkori háromévesek között figyelemreméltó volt. Származása miatt a rádiházi ménes vezetése kipróbálta a tenyésztésben is, ahol eddig négy csikót adott, melyek közül a nemrég 15-ös rekordot futó, Derby-aspiráns Eternal Flame emelhető ki, de a 2022-es születésű, Chelsea Boko apaságú Gyémánt Lady akár felül is múlhatja majd őt.

Light Lady pk. Ismét egy kitűnő amerikai fedezőmén, Baltic Bet az apa, aki 10.7-es rekorddal rendelkezett és London révén egy Derby-nyerőt is adott, ezen kívül számos nagyverseny nyerőt nemzett a hazai ügetősportnak. A teljesség igénye nélkül megemlítünk néhányat: Lézer, Lali Király, Landlord, Láss Csodát!, Menedzser, Magna Charta és Montgomery. Light Lady 2005-ben született és hatéves koráig versenyzett, mely idő alatt 37 futásából 14-et nyert meg. Nagyversenyben ugyan nem alkotott maradandót, mindössze két negyedik helyezést tud felmutatni (52. Négyévesek Nagydíja Veljko Mazsity-val és Őszi Kanca Díj Dénes Áronnal), viszont napi főfutamok rendszeres és sikeres résztvevője volt. 17.0-es rekorddal vonult ménesi szolgálatára, ahol többek között az Őszi Kanca Díj-második Unreal Boss-t (Veljko Mazsity) adta, aki 16.4-es rekorddal rendelkezett és több napi főfutamot nyert meg, de a négyéves Easy Bet (16.4) is bontogatja már szárnyait.

Titán Lady vlpk. Apja a svéd tenyésztésű Ata Star L (14.4), hazájában rendkívül eredményes pályafutást mondhat magáénak, a tenyésztésben nálunk viszont eddig nem tudott klasszist adni. Legjobb ivadéka talán a mai napig is futó, több nagyverseny helyezettje, Trencsén, de a Kanca Díj nyerő Topáz Lady (Varga Sándor) és a szintén Kanca Díj második Tartozó (Juhász Balázs) is letette a névjegyét. Titán Lady 2012-ben született, de versenyben nem tudott starthoz állni, viszont származása révén a ménesvezetés bizalmat adott számára, és eddigi hat szezonjából, a Maximus Lindy apaságú, Dolomit Boy emelhető ki, aki a múlt héten lefutott dr. Vecseklőy József Emlékversenyben (Fazekas Imre) új rekorddal, 14.6-ban lett harmadik, de előtte megnyerte már a Ferge László Emlékversenyt és a 113. Nemzeti Díjat is Lakatos Csabával. A kissé későn, négyéves korában kezdő, teljes testvére, Endless Love pedig már öt futására minden dobogós helyezésből begyűjtött egyet, és 19,9-es rekorddal rendelkezik. Titán Lady további két reményteljes csikója, a már kvalifikált, Calypso Capar apaságú Fitt Lady, és a Chelsea Boko-tól származó Gránit Boy is bizonyíthatja majd, hogy érdemes volt őt kipróbálni a tenyésztésben.

-FL-

SHARE THIS