Klasszisok, akik nevét a szombati futamok őrzik

Krőzus stpm. (Zoagli-Kreola) – A Porvai ménesben, 1959-ben született a félvér Krőzus, anyai ágon annak az igazán szívós Caissot-nak a vérvonalát örökölve, aki 1926-ban a newmarketi és a liverpooli St. Legert is megnyerte, az „igaziban” pedig második lett. Horák János jó szemmel választotta ki a lovakat, lelkiismeretesen készítette fel a lotot, délutánonként terepre jártak. A kiszemelt jó ugrólovakat alagi edzőtáborba küldték hozzá, így került az idomításába Krőzus, akiből a korszak legjobb gát és akadály lovát faragta. Tehetségét nem csak idehaza, de Pardubice hírhedt akadályain is bizonyította. Nevéhez fűződik az utolsó ottani magyar eredmény is, amikor 1965-ben hetedikként ért célba Varga Miklóssal. Pályafutása során 35 sikerig jutott, ebből 27 ugró és 8 síkgyőzelem.

Rascal pm. (Raeburn-Kikelet) – 1907-ben született a későbbi klasszis, akit csikókorában a legpechesebb magyar játékos, gróf Dégenfeld Imre vett meg egy árverésen, de kimagasló győzelmei előtt eladta Teleki László grófnak. A korszak legjobbjává ért, négy évig tartó pályafutásának mérlege: 16 futás, 10 győzelem és 4 helyezés. Történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy háromszor is megnyerte a Király Díjat (ma Millenniumi Díj) – ez azóta csak Akabának sikerült a közelmúltban – , az elsőben Carslake, a továbbiakban Janek Géza lovagolta. Mellette Osztrák Derby, St. Leger, Ausztria Díj és Szent László Díj gazdagítja dicsőséglistáját. Ötévesen az előkészületi versenyében kiábrándítóan szerepelt és sokan leírták, de vakmerő játékosok olyan fogadásokat kötöttek rá, hogy a Király Díjban aratott harmadik győzelmének köszönhetően, évekig megéltek a nyereményből. Visszavonulása után az állam tulajdonába került és Dióspusztán fedezett.

Ostinato pm. (Ransom O’War-Oxotica) – Claudia és Alexander Rom saját tenyésztése a 2008-as születésű kiválóság, akit 2009-ben 4 ezer euróért vásároltak meg a BBAG októberi árverésén. Magyarországon 2010-ben mutatkozott be az A 36 istálló (később szindikátus) színeiben. Kovács Sándor idomításában dobogóval kezdett a kétéves nagyversenyekben, majd Pozsony és Ebreichsdorf pályáin értékes helyezésekkel nyitotta az új szezont. A 89. Magyar Derbyre tért haza, amit Nino Murruval meg is nyert, innentől pedig szárnyalt. Győzött a Kisbér Díjban és a Magyar St. Legerben, majd a Millenniumi Díj megnyerésével folytatta az új évben. Ezt követően győzött a Kincsem Díjban, amely címet később meg is védett és mégegyszer behúzta a Kisbér Díjat, ezeket a sikereket már Kerekes Károllyal érte el. Közben Róma, Berlin és Meydan hippodromjain is megmérette magát, majd 2014 szeptemberében német tréningbe, Andreas Löwe istállójába került.

SHARE THIS