A dióspusztai névadó fedezőmének

Ezúttal a napi főversennyel összhangban, egykori kiváló versenylovakról, a Dióspusztán jelenleg fedező ménekről neveztük el a keretprogram hendikep futamait

Cirfandli sm (Overdose-Chiaraluna) – 2015-ben a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok dióspusztai angol telivér ménesének saját tenyésztéseként született, a legendás Overdose egyedüli fiaként örökíti tovább a remek sprinter vérvonalát. Anyja a régió legjobb lovai közé tartozott (5 győzelem, 9 helyezés) és anyakancaként is adott már több nagyszerű lovat. Cirfandli a Bábolna-Tatai istálló színeiben, Csupor Ferenc idomításában kezdte karrierjét, de egy év múlva ősszel Fézer Róbert tréningjébe, az Ungaro Racing-hez került. Ötévesen már a Diós-Mikecs istállónál, Stanislav Georgiev idomítása alatt indította a szezont, 2021-ben pedig visszakerült Bábolnára és a ménes színeiben fejezte be pályafutását. Kétévestől hatéves koráig összesen 28 versenyben futott, melyből 10 győzelem mellett 12 alkalommal végzett a dobogón. A kitűnő és kemény mén hatalmas hajrájáról volt ismert. Többek közt nyert Káposztásmegyeri Díjat, Imperiál Díjat és kétszer Buccaneer Díjat. Legjobb helyezéseit Listed kategóriában érte el külföldön, ahol az 1400 méteres Premio Chiusura-ban második, valamint harmadik helyen is végzett, csakúgy, mint az 1600 méteres Premio Bereguardo-ban.

Mokarris pm (More Than Ready-Limonar) – 2014-ben született az NHL-ben szereplő Florida Panthers jégkorongcsapat tulajdonosához tartozó, egyesült államokbeli St Elias ménesben. 2016-ban a Tattersalls árverésén 220 ezer guineast tett le érte Hamdan Al Maktoum, aktív éveit Simon Crisford idomításában töltötte. Angliában főként rövidtávon versenyzett, két győzelme volt kétévesen, legmagasabb RPR száma 107. Főbb győzelmei, helyezései: TKP Surfacing Rose Bowl Stakes (L.), második volt a Godolphin sztárja, Blue Point mögött az Irish Thoroughbred Marketing Gimcrack Stakes-ben (Gr.2), valamint helyezett lett a Betway Cleves Stakes (L.). Apja karrierje kezdetén öt versenyt nyert zsinórban, amit később még kettő követett. A Group sikerek mellett számos helyezése volt, elsősorban sprinversenyekben. Anyja, a black type kanca három versenyt nyert, legmagasabb RPR száma 110 volt. Három csikójából Mokarris és Spanish Mission is black type ló, American World nevű csikója jelenleg Japánban áll tréningben.

Écrivain sm (Lope de Vega-Sapphire Pendant) – 2017-ben a híres Wertheimer & Frere istálló saját tenyésztéseként jött világra, és az istálló közismert kék-fehér színeit képviselte a pályán. Kétévesen augusztusban győzelemmel debütált a deauville-i meeting legrangosabb maiden-ében, ezt követően megnyerte a Group 3-as besorolású Prix des Chenes-t, Longchamp-ban. A következő megmérettetése a legnagyobb francia kétéves futamban volt, a Qatar Prix Jean-Luc Lagardere (Group 1), ahol a nyerő majd későbbi francia 2.000 Guineas nyerő Victor Ludorum mögött egy hosszal, a negyedik helyen végzett. Hároméves pályafutását a Prix de Fontainebleau-ban (Group 3) egy második hellyel, de trénerének, Carlos Laffon-Parias istállóján 2020 nyarán egy betegséghullám vonult át, mely Écrivain az évi karrierjét is negatívan befolyásolta. Négyévesen Group 1 es szinten szerzett több pénzes helyezés után megnyerte a Group 3-as Prix Bertrand du Breuilt Chantilly-ban. Érdekesség, hogy ebben a mérföldes futamban az Écrivain által elért legnagyobb sebesség, 70,06 Km/h, azóta is az egyik leggyorsabb teljesítmény Franciaországban. Ötévesen Amerikában futott, de az ottani versenystílus (mint a legtöbb európai lónak) nem vált be így lehetőség nyílt a kezdő mén megszerzésére. Apja francia 2.000 Guineas valamint Derby-győztes, jelenleg Európa első öt fedezőménje között van számon tartva. Anyja Írországban versenyzett és legmagasabb formáját az 1.000 Guineas Trial-ban (Group 3) szerzett második helyével érte el.

Különdíjak

A dióspusztai angol telivér ménes a ménjeikről elnevezett futamokban (Cirfandli Hendikep, Écrivain Hendikep, Mokarris Hendikep), a győztes lovak tulajdonosainak felajánl egy-egy kedvezményes árú fedeztetést, Écrivain nevű ménjükkel. A kedvezmény a következő két fedeztetési szezonban használható fel! További információkért keressék Földes Bence ménesvezetőt, az alábbi telefonszámon: +36 20 9455981

SHARE THIS