/ by /   E-Turf Magazin, Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Thunder Snow kétszeres World Cup bajnok

Heroikus küzdelem a célig kívül Thunder Snow (Christophe Soumillon) belül Gronkowski (Oisin Murphy)

Manapság mindannyian a tökéleteset keressük, az élet minden területén. Talán túlságosan is. Ez a tézis nem is lehetne igazabb a galoppsportra, ahol minden alkalommal egy lapra tesznek fel mindent a versenyzők. A nézők minden alkalommal győzelmet várnak kedvencüktől, és persze a tulajdonosok is hajlamosak túl nagy elvárásokat állítani lovaikkal szemben. Persze egy-egy hendikepben becsúszhatnak a hibák és egy-egy nagydíjat is meg lehet ismételni egy évvel később. Mégis vannak olyan, úgynevezett „egyszer az életben” versenyek, melyek elhódításához akkora erőtartalékok mozgósítása és olyan mentális állapot szükséges, amely csak nagyon ritkán áll egyszerre rendelkezésre egy versenyló karrierjében. Pláne kétszer.

A Közel-Kelet és a világ egyik legnagyobb rangú eseménye a Dubai World Cup Carneval csokorra gyűjti az ilyen típusú futamokat, de még ezek közül is magasan kiemelkedik a névadó, vagyis a Dubai World Cup. A homokpályás ütközet minden év márciusában kerül megrendezésre, 2000 méteres távon, az első díj megközelíti a 6 millió fontot. A verseny története 1996-ban történt alapításáig vezethető vissza, a futam és a sorozat megálmodója, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek uralkodója, a Godolphin istálló és a Darley Ménes tulajdonosa. Őfelsége minden évben félelmetes összegekkel támogatja a világ lóversenysportját, a legtöbb kontinensen több száz lovas istállót üzemeltet, emellett óriási mecénása a világ telivértenyésztésének, munkája nélkül a világ lóversenyzése talán nem érte volna el jelenlegi fényét. Víziója egy minden kontinensről a legjobbakat összegyűjtő karneválról olyan lovakat vonzott a dicsőség reményében, melyek a World Cup győzteseiként egytől-egyig legendává váltak, azóta pedig a tenyésztésben alkottak maradandót. A Godolphin istálló élenjáró a verseny győztesei között nyolc elsőséggel, most pedig a csapat színeiben versenyző Thunder Snow írta tovább a történelmet.

A fantasztikus ír tenyésztésű mén a világon az első ló, aki képes volt kétszer-, ráadásul egymás utáni években elhódítani a fantasztikus trófeát. Thunder Snow azon versenylovak egyike, aki többször is pórul járt már pályafutása nagy megmérettetésein, a szerencse-, vagy épp a mentális felkészültség hiánya miatt. Élete egyik nagy pillanatában , a 2017-es Kentucky Derby-ben konkrétan megtagadta a versenyzést, a Churchill Downs víztükrös homokpályáján. A kíméletlen amerikai sajtó persze ízekre szedte, mintegy nevetség tárgyává tette az európai vendéget, undok mémekkel tréfálkodtak, a pórul járt pároson. Ugyanebben az évben Thunder Snow Ascot-ban is csúfosan „leszerepelt” a Queen Elizabeth II. Stakes-ben messzi utolsóként végzett, természetesen ekkor is sokan „temették” a szakírók közül.

Állandó lovasa, Christophe Soumillon mindezek ellenére mindvégig bízott lovában, és a rossz futások után is kitartott társa mellett. Nyolc hónappal első World Cup győzelmük előtt a következő meglepő nyilatkozatot olvashattuk: „Thunder Snow erőssége a fantasztikus alkalmazkodóképessége a változatos távokhoz. Ez a ló a Dubai World Cup-ra termett és én húztam a jokert azzal, hogy lovagolhatom.” Igaza lett, ráadásul homokpályás pályarekorddal (2:01.38) Jövendölése 2019. március 30-án másodjára is beigazolódott. Soumillon bravúros lovaglással másodjára is győzelemre vitte Thunder Snow-t aki egy lélegzetelállító finis után orrhosszal verte a szintén hatalmasat futó Gronkowski-t, annak ellenére, hogy a sheikh pár perccel a verseny előtt úgy nyilatkozott: “Ma valószínűleg más viszi haza a trófeát, Thunder Snow véleményem szerint nem 100 %-os ezen az estén.” Gondolják csak, mi lett volna, ha mégis az…

Thunder Snow ismét bebizonyította, hogy ott a helye a legjobbak arcképcsarnokában, hatalmas szíve és küzdőszelleme, egészen bámulatos!

A borzongató verseny videója az alábbi linkre kattintva érhető el.

Varga Áron

képek: https://cloud.lovindubai.com/
https://static.americasbestracing.net/
https://cloudfront.horsenetwork.com

SHARE THIS