/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Tiger Roll ismét az év lova

Írta: Tony Hehir, Racin Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Aligha meglepő, hogy a 2018/2019. évi ugrószezon év lovának ismét a Grand National nyerőjét, Tiger Rollt (2010 pher, Authorized – Swiss Roll, Enterpreneur) választották. Négy esélyes vette fel vele a versenyt (Praisley Park, Frodon, Altior, Cyrname) de a liverpooli duplázás után kétség sem férhetett hozzá, hogy az Ryanair tulajdonosa, Michael O’Leary lováé lesz a kitüntető cím.

Michael O’Leary

Red Rum után Tiger Roll az első telivér, akit két egymást követő évben ünnepelhetett a közönség az Aintree Racecours-on (és a Ryanair járatokon is, hiszen aznap minden utas ingyen rendelhetett italt a fedélzeten), és akinek jövőre lehetősége nyílik a harmadik cím megszerzésére is. A kőkemény paripa már Cheltenhamben is kirobbanó formában volt, 5/4-es favoritként huszonkét hosszal (!) nyerte a Cross Country Chase-t. A parányi, mindössze 154 cm (15.2 hand, 1 hand = 10.16 cm) marmagasságú lovat Gerry O’Brien tenyésztette Írországban, és a Godolphin istálló vásárolta meg választott csikó korában a Tattersall’s árverésén 70 ezer guinea-ért (27.7 millió forint). Mohamed sejk csapata azonban nem látott nagy fantáziát a csenevész csikóban, azért hamar túladtak rajta, azt sem bánva, hogy csak 10 ezer fontot (3.7 millió forint) kaptak érte, így került a Devon grófságban idomító Nigel Hawke-hoz 2013-ban. Tiger Roll a mester keze alatt megnyerte élete első versenyét, ezért ismét a piacra került, de hamar lecsapott rá O’Leary Giggingstown House Studja, és 80 ezer fontért megvásárolták, azóta Gordon Elliott istállójában áll. Mostani tulajdonosának győzelemmel hálálta meg a bizalmat, 2014 márciusában megnyerte a cheltenhami Triumph Hurdle-t, majd ezt még három másik siker követte a híres fesztiválon (National Hunt Challenge Cup, és két Cross Country Chase). Élete harmincnégy versenyében (amihez még egy dundalki síkversenyt is hozzá kell számítanunk) egyszer sem bukott, bár négy alkalommal fel kellett tartani, és egyszer Bryan Cooper leesett róla. Életnyereménye 1.36 millió font (513 millió forint). A 2018-as Grand Nationalben 10/1-es odds-szal állt starthoz Davy Russell-lel. Két ugrással a cél előtt a páros élre állt, és Plesant Companytól szorongatva fejhosszas győzelmet arattak. Idén három kilogrammal kellett többet vinnie Tiger Rollnak a versenyben, a népes mezőnyben 4/1-hez adták esélyeit a bukmékerek favoritként. A győzelem nem volt annyira szoros, mint tavaly, Magic Of Light két hosszal maradt el tőle a célban.

Tiger Roll

1974 óta Tiger Roll volt az első ló, aki két egymás utáni Grand Nationalt nyert, és ha jövőre nyerni tudna felérne a nagy előd mellé, sőt, a tekintetben meg is tudná előzni, hogy a történelemben senkinek sem sikerült háromszor egymás után nyernie Aintreeben.

SHARE THIS