/ by /   A nap híre, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Világ fogadói! Egyesüljetek!

Írta: Bill Barber. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Új fogalommal ismerkednek a fogadók a lóversenyzés izgalmakkal teli, színes világában: world pool. Pontos magyar fordítás még nem létezik, ezért a szokatlanul csengő világ-nyereményalappal próbálkozunk, először itt, az e-Turf hasábjain. A rutinos játékosoknak nem kell magyarázunk a kezdeményezést, amelynek lényege, hogy a totalizatőr rendszerű játékba a világ minden pontjáról be lehet lépni, és ezáltal sokszorosára, akár több ezerszeresére is nőhet a nyereményalap.

Nagy-Britanniában az ascoti Királyi Mítingen debütált az új rendszer, és a siker nem maradt el. A totalizatőr rendszerű fogadásszervező, a Tote az eddigi 17 millió font (6.1 milliárd forint) helyett 92 milliós (32.9 milliárd) forgalommal zárta az öt napot! Érdekesség és egyben brit sajátosság, hogy a pályán elhelyezett tétek csupán 3.2%-kal járultak hozzá a szép eredményhez. Csábító, hogy a bukmékerek fix nyereményt ígérő fogadási formáival ellentétben a totalizatőrben akár 5 pennyért (18 forint) is lehet játszani.

– Remek kezdés volt, mindenképpen folytatjuk – nyilatkozta Nick Smith, Ascot kommunikációs és versenyzési igazgatója. – Biztos vagyok benne, hogy a jövőben még több fogadó játszik majd nálunk a Csatornán túlról. Az Egyesült Királyságon kívül tizenkét állam, Ausztrália, a Dél-afrikai Köztársaság, az Egyesült Államok, Finnország, Hongkong, Hollandia, Kanada, Makaó, Németország, Norvégia, Szingapúr és Új-Zéland fogadói élvezhették az izgalmakat, és bátran ki merem jelenteni az eredmények ismeretében, a határ a csillagos ég. A world pool jelesre vizsgázott.

Nick Smith örül

A világ-nyereményalapot a harminc futamból egyelőre csupán huszonnégyre terjesztették ki a mítingen, mert a huszonnégy lónál többet felvonultató versenyekkel még nem tudott volna mit kezdeni a számítógépes rendszer. Van tehát tere a fejlődésnek. Ennek ellenére óriási mértékben nőtt a forgalom, és ami egyáltalán nem mindegy, emelkedtek az osztalékok is. Hab a tortán, hogy a huszonnégy futamból tizenkét esetben a tétfogadási odds-ok jobbak voltak a bukmékerek végső, fix árainál és tizenhét esetben jobb kezdőárakat ajánlottak, mint a könyvesek. A Bet With Ascot néven bevezetett termék sikerét mutatja, hogy nagyobb pénzt lehetett vele nyerni Franki Dettori első három győzelmére, mint a bukiknál. Elemzők szerint ez főleg a megszállott és nagy pénzeket kockáztató hongkongi kontra-játékosoknak volt köszönhető. Mondanunk sem kell, erre még nem volt precedens Ascotban.

Némi elégedetlenséget okozott, hogy az osztalékok kihirdetése hosszabb időt vett igénybe az eddig megszokottnál. Smith szerint ez nem meglepő, hiszem még kezdeti stádiumban van a világ-nyereményalap, és az eredményeket a biztonság kedvéért többször le kellett ellenőrizni. – A gyakorlattal ez meg fog szűnni, biztosra akartunk menni, és a rendszer hibátlanul működött. Dicséret illeti minden alkalmazottunkat. A sikeren felbuzdulva új távlatok jelentek meg előttünk. A Qipco British Champoins’ Day lesz a következő állomás, biztos forrásból tudom, hogy Hongkongra már számíthatunk.

A Totepool ügyvezetője, Phil Siers elmondta: – Nem állunk meg. A brit versenykalendárium más eseményeit is csatlakoztatni kívánjuk a világ-nyereményalaphoz, megkezdődtek a tárgyalások egy globális összefogásról. Rengeteg kiemelt esemény van a világban, amelyet össze lehet kötni a játékosokkal, és ez egyértelműen a lóversenyzés nemes ügyét szolgálja. Úgy érzem új korba léptünk, az eddig túlnyomó részben lokális totalizatőr rendszerű fogadás kilépett a nemzetközi piacra.

SHARE THIS