/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Enable és kihívói

Írta: Matt Butler, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

A hétfő (szeptember 30.) óta egyre tisztább a kép azzal kapcsolatban, mely lovak indulnak a hétvégén az öreg kontinens legnagyobb presztízsű, 5 millió euró összdíjazású versenyében, a Katari állam által szponzorált Diadalív Nagydíjban, vagy ahogy jobban ismerjük, a Prix de l’Arc de Triomphe-ban.

Gosden és Enable

Egyelőre úgy tűnik, tizenöt telivér áll ki a kétszeres címvédő, Enable-lel szemben, a végleges mezőnyt szerdán ismerhetjük meg. A szupersztár kanca tulajdonosa Khalid Abdullah herceg történelmet szeretne írni, hiszem soha, egyetlen versenyló sem nyerte meg három alkalommal a nagydíjat. Az Irish Champion Stakes nyerője, Magical háromszor végzett már Enable mögött, legutóbb a Yorkshire Oaks-ban. O’Brien mester két másik lovat is indít, a Juddmonthe International Stakes hősét, Japant, és az Epsom Derby győztesét, Anthony Van Dyckot. Micsoda kontingens!

Legutoljára 2014-ben nyerte francia idomításban álló telivér a futamot (Treve), idén a Prix du Jockey Club nyerőjében, a remek Sottsass-ban bízhatnak a hazaiak a legjobban Jean-Claude Rouget lotjából, de ott lesz Waldgeist, Musis Amica, French King és Silverwave is. Waldgeist tavaly negyedik lett az Arc-ban.

A Grosser Preis von Badenben látványos győzelmet arató Ghaiyyath viszi a Godolphin színeit, Charlie Appleby izgulhat a jó szereplésért, John Gosden istállójából Mehdaayih, a goodwoodi Nassau Stakes második helyezettje, és a Cheshire Oaks győztese is a listán van még.

Japán telivér még sohasem nyerte a futamot, pedig az utóbbi években nagyon elszántan próbálkoznak a felkelő nap országából. Idén Kiseki, Blast Onepiece és Fierement tesznek kísérletet arra, hogy erőfeszítéseiket végre siker koronázza. Talán Firement a legesélyesebb, aki idén megnyerte a tavaszi Tenno Shót, vagyis a Császár Díját.

Nagano Gold második lett Ascotban

A Cseh Köztársaság színeit a Royal Ascot-i Hardwicke Stakes második helyezettje, Nagano Gold képviseli ifj. Vaclav Luka tréningjéből. Eddig két jó Listed győzelemmel, és az ascoti bravúrral és a Grand Prix de Deauville harmadik helyezésével büszkélkedhet a Syndicat V3J elnevezésű tulajdonosi kör. Németországban Matchwinnerért szorítanak majd a turfbarátok.

A bukmékerek 8/11-hez merik csak adni Enable győzelmét, ami nagyon rövid odds-nak tűnik a hét elején, és könnyen lehet, hogy az arány tovább süllyed. Japan és Sottsass áll a második helyen 6/1-el, Magical esélyeit 10/1-hez adják. A többi szám az alábbiak szerint alakul. Felhívjuk Olvasóink figyelmét, az akár pimasznak is mondható 33/1-es ajánlatra az Epsom Derby nyerője neve előtt.

12/1 Ghaiyyath, Waldgeist
25/1 Fierement
33/1 Anthony Van Dyck, Blast Onepiece
50/1 French King, Mehdaayih, Musis Amica, Nagano Gold
66/1 Kiseki
100/1 Silverwave
200/1 Matchwinner

SHARE THIS