/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Törökország beerősít

Írta: Kovács Botond.

Ritkán érkeznek hírek Törökországból, de most alaposan kitettek magukért keleti barátaink. Hosszas titkolózás után a Türkiye Jokey Kulübü nemrégiben bejelentette, a tulajdonába került Authorized (2004 pm, Montjeu – Funzie, Saumarez), a 2007. évi Epsom Derby hőse.

Authorized és Frankie Dettori

Authorized Írországban látta meg a napvilágot, és választott csikóként először Tony Nerses lókereskedőnek tetszett meg, akinek szeme sem rebbent, amikor ki kellett fizetni a fiatal állatért a 94 ezer guinea vételárat (38 millió forint). Jó ötlenek bizonyult a befektetés, mert egy év alatt nem tudott annyi abrakot enni a csikó, hogy ne érje meg 400 guinea-ért (162 millió forint) tovább adni szintén a Tattersallnál. A vásárlóknak valószínűleg meg sem kottyant az ár, hiszen Saleh Al Homaizi és Imad Al Sagar Kuwait legsikeresebb vállalkozói közé tartoznak. Ráadásul bolondulnak a lóversenyzésért, és talán ekkor még ők sem sejthették, hogy 2010-ben már ménesük (Blue Dimaond Stud) is lesz Newmarket közelében. Nyilván azt sem, hogy az újonnan vásárolt pazar telivér nem túl hosszú pályafutása alatt azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy első futására közeli harmadik helyet szerez Newburyben, utána a kivételesen ugyanott, és nem Doncasterben megtartott Racing Post Trophyban veri a legjobb kétéveseket mérföldes távon, szügyig érő sárban. Pedig így történt. Peter Chapple-Hyam mester viszont már dörzsölhette a tenyerét, hiszen addigra már tudta, hogy egy klasszis került az istállójába, volt benne rutinja. Idomítottjai Epsom Derbyt (Dr Devious – 1992), Olasz Derbyt (White Muzzle – 1993, Single Empire – 1997), 2000 Guineas-t (Rodrigo De Triano – 1992), Ír 2000 Guineas-t (Rodrigo De Triano – 1992, Turtle Island – 1994, Spectrum, 1995), Poule d’Essai des Poulains-t (Victory Note – 1998) nyertek, hogy csak a klasszikus versenyeket említsük.

Juddmonte International Stakes

A hároméves kampány első állomása a Dante Stakes volt Yorkban, ahol Frankie Dettori alatt négy hosszal nyert a 10/11-es favoritként adott mén. Az Epsom Derby előtt is fogták a fejüket a bukik, 5/4-nél hosszabban csak az őrültek mertek rá kvótát adni. Jogos volt a félelem, Autorized és Frankie öt hosszat vert Eagle Mountainre és több mint nyolcat a későbbi Ír Derby nyerőjére, a csupán ötödikként célba érő Soldier Of Fortune-re. Az Eclipse-ben Notnowcato elhúzta ugyan az addig nyerő páros nótáját, de talán csak azért, mert a 2000 méter rövid volt Authorizednek. A Juddmonte International Stakes azonban már ismét az ő győzelmükkel zárult, ráadásul nem akármilyen skalpot gyűjtöttek be, Dylan Thomas-t és Johnny Murtagh-t verték egy hosszal. A mesés történet Longchamp-ban ért véget, ahol azt mondhatnánk, hogy Dylan Thomas revánsot vett, de nem volt kin, Authorized a vert mezőnyben, tizedikként ért célba. Dettori csak ennyit mondott, amikor leszállt a nyeregből: – Ez nem az a ló volt, akit megismertem.

Authorized ménesben

A sommás vélemény hallatán a telivér gazdát cserélt, és Mohammed Al Maktoum sejk tulajdonába került, aki 2008-ban először angol (Dalham Hall Stud) majd ír (Kildangan Stud), utána ismét angol, végül francia (Haras du Logis) ménesében állította fel. A fedezési díj az ambiciózus 25 ezer fontról (9.6 millió forint) 7 ezerre csökkent, viszont 2014 óta ismét emelkedőben van, idén már 12 ezer euróért (3.9 millió forint) is szóba álltak a tulajdonosokkal. Törökországban ugyanennyit kérnek majd.

Hartnell

Authorized régóta izgatta a tenyésztők fantáziáját, és ismert, hogy a Darley-birodalom eddig számos vételi ajánlatot visszautasított. Nem meglepő, hogy a vételárat továbbra is jótékony homály fedi, de nem lehetett olcsó, hiszen ivadékai közül kiemelkedik az Ausztráliában a Godolphin istálló színeiben futó, négyszeres Group 1-nyerő és elnyűhetetlen, kilenc éves Hartnell, aki 58 futásából 13 győzelem, 14 második és 9 harmadik hely megszerzése után idén vonult vissza. Ott van a Group 1-ben és Group 2-ben sikeres Ambivalent, és a Group 1 és Listed-nyerő Seal Of Approval is. Autorized sokoldalúságát jellemzi, hogy tőle van Tiger Roll, a Grand National kétszeres hőse (2018, 2019) és a chelthenhami Grade 1-es Stayers’ Hurdle nyerője, Nichol’s Canyon (2017).

Tiger Roll

Authorized ivadékai, nem meglepő módon, népes számban és jó áron kelnek el az árveréseken. Eddig 361 csikót vezettek fel, akik közül 244 (74%) talált új gazdára átlagosan 38 ezer guinea-ért (15.4 millió forint). Megjegyzendő, hogy a legdrágább 275 ezerért (159.2 millió forint) ment el, és az is, hogy a legolcsóbb mindössze 800 guinea-be (324 ezer forint) került, a medián ár (az összeg, amely felett ugyanannyi drágább és olcsóbb ló szerepel) 26 ezer guinea (10.5 millió forint). Az utódok eddig 136 győzelmet szereztek síkon, és 78 siker szerepel a nevük mellett gáton és akadályon.

Super Saver

Törökországban rengeteg pénz forog a magas színvonalú lóversenyzésben, amely teljes egészében állami irányítás alatt áll, és első sorban a fogadási forgalomból nyeri bevételeit. A szálak a Türkiye Jokey Kulübü kezében futnak össze, amely szervezet nemcsak a lóversenyzés minden aspektusát (versenyszervezés, versenyrendezés, fogadásszervezés, tréning, állat egészségügy), de a telivér tenyésztést is szilárdan a kezében tartja. Így már nem annyira meglepő, hogy komoly összegeket tudnak fejlesztésre fordítani. Ezért történhetett, hogy nemrégiben a 2010. évi Kentucky Derby-nyerő Super Saver került török tulajdonban, majd Bodemeister, aki ugyan csak második lett Churchill Downs-ban és a Preakness-ben is kikapott ugyanattól a klasszistól, I’ll Have Anothertől, de vigasztalhatja távoli rokonainkat, hogy Bodemeister ivadéka, Always Dreaming nyerte a Kentucky Derbyt 2017-ben. Ha lettek volna, mostanra elfogytak volna az ellenérveink.

SHARE THIS