/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Örömteli névadás $8.2-ért

Írta: Kovács Botond.

Mandy Pope, neves amerikai tenyésztő, a Whisper Hill Farm tulajdonosa az év végéig gondolkodott míg végül nevet talált a 8.2 millió dollárért vásárolt yearling kancájának. Nem hiába, hamar munka ritkán jó. A szeptemberi Keenland Yearling Sale-en cserélt gazdát a szemrevaló csikó, akit a családi vállalkozásként működő Clarkland Farmon tenyésztetek Kentucky államban.

Nancy és Fred Mitchell

A farmot az 1700-as évek elején kanyarította ki magának a család a festői szépségű környezetből a Mitchell család Újvilágba szakadt őse, és azóta folyik ott a munka megszakítás nélkül. Megjegyezzük, még jóval az ún. francia és indián háború (1754-1763) előtt járunk, amikor cseppet sem volt életbiztosítás ezen a környéken letelepedni. Nancy és Fred Mitchell, valamint Marty Buckner 160 hektáron gazdálkodnak és panaszra semmi okuk, az elmúlt évtizedekben huszonegy Grade-besorolású versenyt nyert telivért tenyésztettek, akik közül kiemelkedik Beholder (Breeders’ Cup Juvenile Fillies, Breeders’ Cup Distaff) és Mendelssohn (Breeders’ Cup Juvenile Turf, UAE Derby). Mindketten a 2008-ban vásárolt Leslie’s Lady (1996 pk, Tricky Creek – Crystal Lady, Stop The Music) csikói. Akárcsak Into Mischief, az egyik legkeresettebb fedezőmén az Egyesült Államokban. Azért is várható volt a csillagászati ár, mert a yearling apja Hármas Korona nyerő American Pharoah, akinek fedezési díja már jó ideje nem publikus, ami a szakmában azt jelenti, hogy hét számjegyű összegről beszélünk. Ennek ellenére a 8.2 millió dollárra sokan felkapták a fejüket.

– Az anyukámat is így hívták.

– Nem valószínű, hogy hamar pályára küldöm, nem szeretek kapkodni az ilyesmivel. Nyár végén, ősz elején szeretnénk debütálni. Az sem baj, ha nem lesz jó versenyló, kifejezetten a genetikai értéke miatt vásároltam – nyilatkozta az új tulajdonos, akinek nem ez az első méregdrága tenyésztési céllal vásárolt kancája. Néhány évvel ezelőtt 10 millió dollárt fizetett Havre De Grace-ért.

– 8.1 millió!

Persze nem volt egyszerű megszereznie új kedvencét, mert már a licitálás legelején összeakadt Mohammed Al Maktoum sejkkel, akinél félelmetesebb ellenfelet el sem képzelhetne magának az ember a ring szélén. Hogy még rémisztőbb legyen a helyzet, Coolmore is beszállt egy idő után, de hamar belátták, hogy egy ilyen hármas csatának csak pénzügyi ámokfutás lehet a vége, ezért kiszálltak. Hat teljes percen át folyt a küzdelem, végül az emír kapitulált.

America’s Joy

A név kiválasztásában az apa nevét kombinálták Mandy Pope édesanyja nevével, és így America’s Joy (Amerika Öröme) néven emlegethetjük minden idők negyedik legdrágább keenlandi yearlingjét.

SHARE THIS