/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Cheltenhami összefoglaló – 2. rész (csütörtök/péntek)

Írta: Kovács Botond.

Csütörtökön újabb remek futamokkal folytatódott a Cheltenham Fesztivál. Egymást érték a színvonalas versenyek, amelyekből hármat ajánlunk olvasóink figyelmébe. A britek nem félnek a járványtól, ha valamelyest kisebb nézőszám mellett is, de az érdeklődés töretlen. Írországban már kissé óvatosabbak, a zöld szigeten március végéig egészen biztosan zárt kapuk mögött folynak majd a versenyek.

Ruby Walsh

Rögtön a nap elején futották a Grade 1-es besorolású Golden Miller Novices’ Chase-t, amelyet ötéves és idősebb lovak számára rendeznek 3976 méteremn tizenhét akadály közbeiktatásával. A futamot a valaha élt legsikeresebb Gold Cup-nyerő lóról, Red Millerről nevezték el, aki 1932 és 1936 között öt alkalommal nyerte zsinórban nagydíjat. A Novices’s Chase viszonylag új eleme a programnak, 2011-ben írták ki először. Duplázó ló értelemszerűen nem volt, de Ruby Walsh háromszor is tudott nyerni (Vautour – 2015, Black Hercules – 2016, Yorkhill – 2017), és Willie Mullins sem panaszkodhat a maga négy győzelmével (Sir Des Champs – 2012, Vautour – 2015, Black Hercules – 2016, Yorkhill – 2017). Egyébként a nemrégiben visszavonult Walsh a Fesztivál valaha élt legsikeresebb lovasa ötvenkilenc győzelemmel, amelyet 1998 és 2019 között gyűjtött össze.

Faugheen

A Golden Millernek idén a fantasztikus Faugheen (2008 pher, Germany – Miss Pickering, Accordion) volt a favoritja, 3/1-en jegyezték a start előtt. A Rich és Susannah Ricci tulajdonában álló telivér Írország egyik legnépszerűbb lova, mindig számíthatnak rá a fogadók. Eddigi 26 startjából 17 alkalommal nyert, 3 második és 2 harmadik helyet gyűjtött be, miközben 1.1 millió font felett keresett befektetési bankár tulajdonosának és feleségének. Ez bizony kiugróan magas összeg, ha tudjuk, hogy választott csikóként csupán 4 ezer eurót kértek érte a Tattersall’s Irelandnél, és három évvel később a Goff’s aukcióján 12 ezerért cserélt gazdát. A Grade 1-es futamok nyerését 2014-ben kezdte meg Cheltenhamben a Baring Bigham Novices’ Hurdle-ben, azóta behúzott még tizet. Idén azonban nem termett neki babér a Prestbury Parkban, mert csak harmadik tudott lenni Samcro (2012 sher, Germany – Dun Dun, Saddler’s Hall) és Melon mögött.

Samcro, Melon és Faugheen

Nagy volt a küzdelem, az első három ló egy hosszon belül ért célba. Samcro győzelme láttán nagy kő eshetett le Michael O’Leary szívéről, mert addig nem igazán jól muzsikáltak lovai a mítingen. A telivér első hét futása után veretlen volt, nyolcadik indulásakor bukott. 2018-ban, Írországban szerezte első Grade 1-es győzelmét, azóta nyert már egy Baring Bighamet, de semmi egyéb komolyat, csupán egy 8 ezer eurós akadályversenyt hazájában. Ennek ellenére nem merték 4/1-nél jobban elengedni a könyvesek, és jól tették, mert ingük-gatyájuk ráment volna Gordon Elliot mester lovának sikerére, akinek a nyergében a háromszoros ír champion és kétszeres Grand National-nyerő Davy Russel ült. Melon indítása némi merészségre vall, hiszen egy Grade 2-t ugyan már nyert, de a legfelsőbb kategóriában eddig hiába próbálkozott, igaz két második helyet sikerült begyűjtenie. A totalizatőr hármasbefutóba ő hozta a pénzt, 1 fontra 258.70-t fizettek.

Min, Ricciék és Paul Townend

Ricciék a Ryanair Chase-ben (eredeti nevén: The Festival Trophy) vigasztalódhattak, ahol a francia tenyésztésű és Willie Mullins tréningjében álló Min (2011 pher, Walk In The Park – Phemyka, Saint Estephe) Paul Townend kezében erős küzdelem után nyakhosszal verte Saint Calvados-t, aki mögött másfél hosszal a Cheveley Park Stud lova, A Plus Tard ért célba harmadikként. A címvédő Frodon negyedik lett Bryony Frosttal, a tavalyi Arkle Trophy-győztes Duc Des Genievres csak ötödik, a szponzor reményei Shattered Love-val összetörtek. Az 1988-ban egy sérülés miatt visszavonuló Venetia Williams, aki trénerként keresi kenyerét, a hetedikként végző Asót nyergelte, az Ascot Chase-ben brillírozó Riders Onthe Stormot feltartotta Sam Twiston-Davies. Az ötéves és idősebb telivéreknek kiírt 4139 méteres futam, amelyben tizenhét akadályt kellett leküzdeni, szintén nem tekint vissza nagy múltra, 2005-ben futották először. Albertas Run kétszer nyert (2010, 2011) Sir Anthony McCoy-jal, a legsikeresebb lovas itt is Ruby Walsh, aki négy győzelmet tudhat magáénak (Thisthatanother – 2005, Taranis – 2007, Vautour – 2016, Un De Sceaux – 2017), az idomárok közül Paul Nicholls-hoz kerülnek e tekintetben a babérok, három elsőséggel rendelkezik (Thisthatenother – 2005, Taranis – 2007, Frodon – 2019). A győztes Min esetében is megjegyezzük a vételárát, amely ismét bizonyítja, hogy lehet olcsón is jó lovat vásárolni. Kétévesen az Arqana őszi vegyes árverésén 6 ezer euróért vásárolták.

Lisnagar Oscar és hódolói

A Stayers’ Hurdle volt a nap utolsó Grade 1-es futama, amelyben tizenöt telivér állt starthoz, ám a favoritgyőzelem itt is elmaradt. A 6/4-en jegyzett címvédő Paisley Park messzi hetedik lett, pedig előző hét futása alkalmával a közelébe sem értek, annak ellenére, hogy csak a legmagasabb kategóriákban indították. A totó 28.381,06 fontos hármasbefutó osztaléka elsősorban az 50/1-es outsider Lisnagar Oscarnak (2013 pher, Oscar – Asta Belle, Astarabad) köszönhető, akit Adam Wedge lovagolt Rebecca Curtis istállójából, és akit a Racing For Fun (Kedvtelésből Futtató istálló) 105 ezer euróért vásárolt a Goff’s Aintree-ben rendezett Horses-in-Training aukcióján 2018-ban. Ez elsőre elég merész döntésnek tűnik, főleg úgy, hogy már tudjuk a Stayer’s Hurdle-ig csupán 59 ezret keresett három győzelemmel és pár helyezéssel, és ha azt is hozzátesszük, hogy Lisnagar Oscarnak egyetlen testvére van, aki futamgyőzelemmel rendelkezik (Don’t Shout egy alacsony összdíjazású herefordi gátversenyben volt sikeres) kifejezetten vakmerőnek tűnnek a Kedvtelésből Futtatók. A mérleg azonban pozitívba fordult csütörtökön az első Grade 1-es győzelem és a 182.877 fontos első díj bezsebelése után. A másodikként célba érő, 20/1-en játszott Ronald Pump helyezése is meglepetés, akárcsak a 33/1-es kurzusú Bacardys tikettre kerülése. Mr. O’Leary jobb szereplést várt Apple’s Jade-től, aki 2017-ben Mares’ Hurdle-t nyert Cheltenhamben, és ezen kívül tíz (!) Grade 1-es elsőséget szerzett. (Az ír milliárdos a nap végén, a Fulke Walwyn Kim Muir Challenge Cupban, az 5230 méteres amatőr akadályversenyben Milan Native és Mr. Rob James elsőségének is örülhetett.) A 2018. évi nyerő Penhill nem ért célba, Paul Townend feltartotta a harmadik ugrást követően.

Paul Nicholls

Az első Stayers’ Hurdle-t 1912-ben futották, és bár többször levették a programról, ma ismét annak szerves része. Az első alkalommal 100 font jutott a győztes ló tulajdonosának, és 10 font a második helyezettnek. Tegyük hozzá, hogy egy takaros vidéki ház ára 235 font sterling volt, és 220 fontért már gépkocsit is lehetett vásárolni. A többieknek be kellett érniük a részvétel dicsőségével. Az első nyerő Aftermath volt, a legsikeresebb Big Buck’s (2009-2012). Nem meglepő, hogy itt is Ruby Walsh a legeredményesebb, Big Buck’s társaként négyszer nyert, és ehhez még hozzá jön egy győzelem Nichol’s Canyonon 2017-ben. Paul Nicholls szintén Big Buck’s-nak köszönheti, hogy ő a futam történetének legeredményesebb idomárja.

Lester otthon hagyta a kobakot

Péntekről két futamot említünk (a Gold Cupnak külön írást közlünk). A négyéves, vagyis kezdő telivéreknek kiírt Grade 1-es Triumph Hurdle-lel kezdődött a versenynap. A táv 3382 méter volt, és mindössze nyolc gát állta a mezőny útját. A futamot 1939-ben alapították, és 1965-ig a Surrey grófságbeli Hurst Parkban futották. A pálya azzal vonult be a kriminalisztika történetébe, hogy az Epsomban V. György lova elé ugró Emily Davison halálát úgy próbálták megbosszulni elvtársnői, Kitty Marion és Clara Elizabeth Giveen, hogy megpróbálták felgyújtani a lelátót. Csak halkan jegyezzük meg, hogy Epsom kb.14 kilométerre van az egykori Hurst Parktól. Nyilván eltévesztették a címet a lánglelkű szüfrazsettek. A merénylet egyébként sikertelen volt, a pálya 1962-ig működött. Itt érte el a Triumph Hurdle-ben húsz ugró sikere közül az egyiket Lester Piggott 1954-ben Prince Charlemagne nyergében. Érdekesség, hogy Sir Anthony McCoy egyszer sem tudta megnyerni a versenyt, és Ruby Walsh is csak egy alkalommal. Nem úgy, mint Barry Geraghty, akit ötször ünnepelhetett a közönség (Spectroscope – 2003, Zaynar – 2009, Soldatino – 2010, Peace And Co – 2015, Ivanovich Gorbatov – 2016), Nicky Hendersonnak hét idomári győzelem jutott (First Bout – 1985, Alone Success – 1987, Katarino – 1999, Zaynar – 2009. Soldatino – 2010, Peace And Co – 2015. Pentland Hills – 20019). A versenykiírás természetéből fakadóan csak egyszer lehet megnyerni a futamot, a nyerők általában a Champion Hurdle felé léphetnek tovább. A történelem során ez Clair Soleil, Persian War, Kribensis és Katchit négyesének sikerült csupán.

Burning Victory

A Triumph Hurdle sem zárult favorit győzelemmel, és hátborzongató izgalmakat hozott az utolsó métereken. A 5/2-n adott legesélyesebb Goshen a célegyenesben tíz hosszal vezetett az utolsó gát előtt, de Jamie Moore a diadal küszöbén leesett lováról. A végig jól helyezkedő Burning Victory (2016 pk, Nathaniel – M’Oubliez Pas, El Corredor) zavartalanul nyerte élete első Grade 1-es futamát Willie Mullins mesternek Paul Townenddel Aspire Tower és Rachael Blackmore előtt, a harmadik helyet Allmankind szerezte meg. A francia tenyésztésű Burning Victory nem az olcsó lovak közül került ki, yearlingként 80 ezer euróért vásárolta tulajdonosa az Arqana októberi aukcióján.

Alapítva: 1893

Ismét juttatunk helyet az úrlovasoknak, amikor a Foxhunter Chase történetéről és eredményéről tudósítunk. Az 5294 méteres, huszonkét akadályt magába foglaló futam a Gold Cup mása, a táv és az erőkifejtések száma megegyezik. Sőt, a pálya is, ami csak akkor válik teljesen érthetővé, ha tudjuk, hogy Cheltenhamben két pályán futják a versenyeket, amelyeket egyszerűen Old Course (Régi pálya) és New Course (Új pálya) néven ismernek. Ez esetben az Új pályáról beszélünk. Mivel a két futamot teljesen azonos körülmények között futják, a Fox Huntert gyakran nevezik „Amatőr Gold Cupnak”. Általában nem szoktunk a szponzorokról beszélni, itt azonban megemlítünk egyet, mert egy időben a Country Gentleman’s Association (Vidéki Úriemberek Egyesülete) támogatta az eseményt. Ők nyilván nem hasznot reméltek a lóversenyzésből, úgy tűnik inkább csak költöttek rá. Még ilyet!

Sir Harry és Foyhunter éppen aranyat nyer

Térjünk vissza azonban a futamra. Számos remek úriember állt helyt az ugrások felett, mi mégis csak egyet emelünk ki közülük. Az 1948. évi viadalt Sir Harry Llewellyn nyerte saját idomításában álló, State Control nevű lován. A walesi származású lovas Olaszországban és Normandiában harcolt a II. világháborúban, Montgomery tábornagy szárnysegédje is volt egy időben. A béke beköszöntével a lovassport felé fordult, és 1948-ban bronzérmet szerzett az angol díjugrató válogatott tagjaként a londoni olimpián. Helsinkiben, 1952-ben ezen is túltett, amikor Foxhunter nevű lován megszerezte a britek egyetlen aranyérmét (a teljes brit olimpiai csapat egyetlen finn aranyérmét). Két fia volt, akik nem a lovas teljesítményükről váltak emlékezetessé. David notórius bohém volt, híres mondásainak egyike: Lehet, hogy sokan mihasznának gondolják a plyaboy-okat, de én nem így látom. Életem során nemcsak én éreztem jól magam, hanem általam mások is. Mentségére legyen mondva, hogy 1992-ben humanitárius segélyeket szállított közúton a háború sújtotta Jugoszláviába.

Margit hercegnő

Öccse Roddy, aki kertészmérnökként és szakíróként vált ismertté arról is nevezetes, hogy nyolc éven át viszonya volt a boldogtalan házasságban élő Margit hercegnővel, II. Erzsébet húgával.

Az idei Cheltenham Fesztivál is Willie Mullins sikereitől volt hangos, ebben a futamban mégis be kellett érnie 11/4-en jegyzett favoritjának, Billaway-nek a második hellyel. A huszonegy lovas mezőnyben három hölgy lovas vállalta a kihívást a fiúk ellen, és nem kellett a szebbik nemnek szégyent vallania, hiszen Ms. Maxime O’Sullivan, édesapja, Eugene O’Sullivan idomítottját vitte sikerre. Családi dicsőségről beszélünk, hiszen a szélső esélyként, 66/1-en kínált It Came To Pass (2010 pher, Brian Boru – Satelite Dancer, Satco) tulajdonosa Mrs. Alurie O’Sullivan.

It Came To Pass, Maxime és a család

A hölgy alaposan elhúzta üldözői nótáját. Tíz hossz volt közte és a második helyezett között, tizenöt hosszal mögöttük Shantou Flyer ért célba. John P. McManus nagyágyúi, Staker Wallace és Minella Rocco negyedikként és ötödikként értek célba. A totalizatőr majdnem 14 ezer fontot fizetett a hármasra, befutóra 872 font volt az osztalék.

SHARE THIS