/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

2000 Guineas Stakes – Newmarket (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Szombaton futották Newmarketben Nagy-Britannia, de mondhatjuk, a világ egyik legrangosabb klasszikus versenyét, a 2000 Guineas Stakes-t. Az 1809 óta minden esztendőben megrendezett versenyben, idén tizenöt telivér várta az indító felszólítását a Rowley Mile Racecourse híres gyepszőnyegén.

Sir Charles Bunbury

A versenyről annyit illik tudni, hogy 1809. április 18-án futották először, három éves méneknek és kancáknak lett kiírva egy mérföldes távra, és Sir Charles Bunbury lelkes szervezőmunkájának az eredménye. (Bunbury volt a legenda szerint az ellenfele Edward Smith-Stanley-nek, Derby 12. grófjának abban a fogadásban, amely a leendő Derby Stakes elnevezését volt hivatva eldönteni egy pénzérme feldobásával 1779-ben.) A 2000 Guineas sem Sir Charles-ról, hanem az első helyezettnek járó pénzösszegről kapta nevét, de pár év múlva vigasztalódhatott a derék nemes, hiszen 1813-ban Smolensko nevű telivérje révén felkerülhetett a győztes tulajdonosok listájára. Az első versenyt egyébként Christopher Wilson lova, Wizard nyerte Bill Clift-tel nyergében. Clift a kor kiemelkedő zsokéja volt, tizenhárom brit klasszikust nyert élete során, köztük két 2000 Guineas-t és öt Epsom Derbyt. Azt is feljegyezték a pásztorfiúból lett lovasról, hogy rendkívül modortalan volt, még a legelőkelőbb tulajdonosok előtt sem volt hajlandó viselkedni.

Lady Jersey

Minden idők egyik legsikeresebb 2000 Guineas tulajdonosa Grafton 4. hercege, George Henry Fitzroy volt, akinek lovai az 1820-as években öt ízben galoppoztak át elsőként a célon. Az 1830-as évek derekán George Child Viliers, Jersey 5. grófja számított a legszerencsésebb newmarketi futtatónak. 1834 és 1837 között, tehát négy egymást követő esztendőben nem találtak lovai legyőzőre a városszéli pályán. Ezen kívül két Epsom Derbyt is nyert: Mameluke (1827) és Bay Middleton (1836). A grófról azt is feljegyezték, hogy felesége, Lady Jersey rendkívül könnyűvérű asszony volt. Amikor megkérdezték a lordot, miért nem vesz a szeretőkön fegyveres elégtételt, nevetve így válaszolt: Aligha hívhatnék párbajra minden férfit Londonban. Négyet nyertek Hugh Lupus Grosvenor, Westminster 1. hercegének lovai a XIX. század végén, és a családi 2000 Guineas trófea gyűjteményt unokája, Hugh Richard Arthur, a 2. herceg is gazdagította egy újabbal 1941-ben.

III. Aga Khannak, Sultan Mohamad Shah-nak, unokájával, a jelenlegi, IV. Aga Khannal, Karimmal együtt szintén négy győzelem jutott a XX. században.

Sir Gordon Richards

Valószínűleg a Buckingham Palota pompáját emelheti az a négy értékes tiszteletdíj, amelyet az uralkodó család tagjainak nyújtottak át a winners’ circle-ben. VII. Edward kettőt (Diamond Jubilee – 1900, Minoru – 1909), VI. György egy díjat vehetett át (Big Game – 1942), és az öreg király mellett ott mosolygott a győztes Sir Gordon Richards, akit a világ valaha élt legjobb zsokéjának szokás nevezni. Őfelsége, II. Erzsébet királynő Pall Mall (1958) nevű lovának köszönheti a dicsőséget.

Ha már fejedelmeknél tartunk, elmondjuk, Maktoum családnak is van mire büszkének lennie. A sort Maktoum bin Rashid Al Maktoum emír nyitotta 1985-ben Shadeeddal. Vajon milyen mesés ajándékot kaphatott Lester Piggott ezért az úttörő győzelemért? Azután jöttek a további sikerek, és míg mi magyarok közelgő szabadságunkat vártuk 1989 tavaszán, a Hamdan Al Maktoum sejk nevén futó Nashwan, nyergében Willie Carsonnal pompás győzelmet aratott Newmarketben.

Nashwan és Willie Carson

Szintén Hamdan sejk nyerte Haafhddal a 2004. évi versenyt. Hogy a testvérek közül Mohamed sejknek se kelljen szégyenkeznie, francia idomításban álló lovát, Pennekamp-t küldte nyerni Angliába 1995-ben. Az 1996. illetve 1999. évi két sikert nyilván azért intézték úgy, hogy Godolphin néven legyen elkönyvelve, hogy fivérük, Ahmed sejk is osztozhasson bátyjai sikerében. E két évszám nemcsak Mark of Esteem, illetve Island Sands nevét ismertette meg a világgal, hanem egy feltörekvő olasz fiatalemberét is, akit Lanfranco Dettorinak hívnak. 2013-ban is a királykék dressz diadalmaskodott Dawn Approach jóvoltából.

Jem Robinson

Mindezek ellenére a legeredményesebb futtató Sue Magnier, aki tizenegy győzelemnek örülhetett idáig: Entrepreneur (1997), King of Kings (1998), Rock of Gibraltar (2002), Footstepsinthesand (2005), George Washington (2006), Henrythenavigator (2008), Camelot (2012), Gleneagles (2015), Churchill (2017), Saxon Warrior (2018), Magna Grecia (2019). Aligha meglepő ezután, hogy Aidan O’Brien a legtöbb 2000 Guineas-t nyert idomár. Tíz sikert ért el, és ha a fent nevezett lovakból levesszük Enterpreneurt, aki Sir Michael Stoute-nál készült, máris megkapjuk a névsort. Jem Robinson nevéhez fűződik a legtöbb lovas győzelem, összesen kilenc. A XIX. század eleje óta nem sikerült teljesítményén túl tenni: Enamel (1825), Cadland (1828), Riddlesworth (1831), Clearwell (1833), Glencoe (1834), Ibrahim (1835), Bay Middleton (1836), Conyngham (1847), Flatcatcher (1848).

Leopold de Rothschild

A 2000 Guineas eddigi leggyorsabb lefutása 1 perc 35.08 másodperc volt, amely Mister Baileys (1994) nevéhez fűződik. Sokan emlékeznek még Frankel 2011. évi csodálatos győzelmére, amely során hat hosszat vert Dubawi Goldra, Tudor Minstrel azonban jobban teljesített 1947-ben, nyolc hosszal volt előrébb Saravannál. A rekord máig tartja magát. A leghosszabb odds-szal nyerő ló a 66/1-en jegyzett Rockavon volt 1961-ben, aki jött, látott és győzött, sem előtte, sem utána nem nyert nagydíjat. A legnagyobb nyerési eséllyel starthoz álló és azt realizáló telivérre, St. Frusquinre, Leopold de Rothschild lovára, a pénteki írásunkban említett Persimmon nagy ellenfelére, csupán 12/100 (!) arányban mertek fogadást kötni a bukik 1896-ban, ma már tudjuk vesztükre. Érdekességként megjegyezzük még, hogy a legnagyobb, harminc lovas mezőny 1930-ban állt fel, és két alkalommal, 1829-ben és 1830-ban is csak match race-re futotta, mert Parton és Augustus ellen csupán egy-egy ló merte felvenni a versenyt.

Pinatubo

Nemcsak a start előtti pillanatokban, de már hetek óta szinte kész tényként kezelte mindenki, hogy 2019. nagy felfedezettje és reménysége, a Frankelnél is jobb formákat futó Pinatubo (5/6) verhetetlen a 2000 Guineas-ben. Nem csoda, hiszen a makulátlan rekorddal rendelkező, hat futásából hatot fantasztikus stílusban nyerő mén csak sétált a legkomolyabb brit csikófutamban, a Dewhurst Stakes-ben, továbbá kilenc hosszal nyerte a Vincent O’Brien National Stakes-t, és öt hosszal a goodwoodi Vintage Stakes-t. Az iménti két Group 1 és Group 2 előtt még behúzott egy Listedet is. Mindenki lélegzet visszafojtva várta a Godolhin istálló és Charlie Appleby lovának szereplését. A Fülöp-szigeteken található vulkánról elnevezett új kedvenc mellett négy másik veretlen ló állt starthoz, bár igaz, hogy Starcat (80/1) csak egy kemptoni all-weathert nyert tavaly, Cepheus (150/1) pedig egy newmarketi nyeretlent. Kenzai Warrior ennek a dupláját, ráadásul legutóbb Group 3-ban remekelt. Ennek ellenére 40/1-hez merték adni a könyvesek. Egész pontosan ugyanilyen teljesítménnyel állt starthoz Pinatubo istállótársa, Military March, bár az ő esetében már a jóval óvatosabb 20/1-t láttunk neve mögött az indítás előtti pillanatokban. A szintén godolphinos Al Suhail 14/1-en állt.

Wichita

O’Brien mester négy idomítottját nevezte a 2000 Guineas-be. Frankie Dettori Wichitára (15/2) szerződött, és az istállóból rá tették a legtöbb pénzt, ami nem meglepő, hiszen a talján fenegyerek kezében bármi megtörténhet a lovakkal. Főleg azzal, amely 2 ¾ hosszra volt Pinatubótól a Dewherstben, és előtte Group 3-at nyert, és éppen csak kikapott Listedben. Ryan Moore lehet, hogy bosszankodott ezen, de ha így is volt, pókerarcán semmi sem látszott ebből. A negyedik favorit Arizona (9/1) jutott Ryannek, aki Wichita előtt végzett a tavalyi newmarketi csikó rangadón. A 2019-ben hét alkalommal futó telivér Ascotban megnyerte a Group 2-es Coventry Stakes-t, és harmadik lett Pinatubo és a most hiányzó istállótárs, Armory mögött a Vincent O’Brien National Stakes-ben. Ősz végén még elutaztatták Santa Anitába, ahol a Breeders’ Cup Juvenile-ban ugyan csupán ötödik lett, de remek versenyt futott, és alig két hosszra volt az amerikai nyerőtől. A kétévesen szintén hétszer futó, és a Group 2-es Royal Lodge Stakes-t nyerő Royal Dornoch (40/1) folytatta a Ballydoyle-sort, akinek volt még egy Group 2-es harmadik helyezése is a goodwoodi Richmond Stakes-ben, viszont csak hetedik tudott lenni a Group 1-es Prix Mornyban. A futam előtt sejteni lehetett, hogy New World Tapestry (250/1) a vezetőló szerepét tölti majd be.

Kameko

A Qatar Racing üdvöskéjében, az amerikai tenyésztésű Kamekóban (10/1) bíztak még a játékosok, aki ugyan kikapott Royal Dornoch-tól, de all-weatheren megnyerte a Group 1-es Futurity Trophy Stakes-t és a Group 3-as sandowni Solario Stakes-ben is csak orrhosszal kapott ki. A Katari Állam kezében lévő istálló az elmúlt évek egyik legdinamikusabban fejlődő csapata a világ lóversenyzésében. Juan Elcano (66/1) nem képviselt volna rossz esélyt, de annak ellenére, hogy Group 2-ben második és harmadik helyezést is szerzett, ez a mezőny igen erősnek tűnt számára.

Kinross (20/1), Mums Tipple (22/1) és Persuasion (250/1) az esélytelenek nyugalmával indultak.

2000 Guineas

Az első brit klasszikust óriási meglepetésre nem a veretlen Pinatubo nyerte, hanem a katari Kameko. Persuasion, Juan Elcano, Wichita és Startcat kapott legjobban lábra az indítás után. Mögöttük Arizona, majd tőle kissé lemaradva Pinatubo és Military March galoppozott a táv első felében, és félúton sem változott a helyzet. Kameko a középmezőny végén helyezkedett.

Kameko és Oisin Murphy

A tempóra nem lehetett panasz. Hatszáz méterrel a cél előtt Frankie elkezdte agitálni Wichitát, aki erre egyből reagált, az addig vezető Persuasion kezdett visszafelé menni. Pinatubo csak Wichita indítására várt, William Buick is begyújtotta a rakétákat. Négyszáznál már Wichita volt elől, szorosan nyomában a favorit, Juan Elvano állta a sarat. A frontban egymással voltak elfoglalva a lovasok, ezért nem láthatták, hogy Kameko egyre közelebb kerül hozzájuk. Újabb száz méter megtétele után Military March befelé tört, kis lökdösődés alakult ki, amelynek az éppen támadást indító, és Wichita jobbján kibújni szándékozó Kameko itta meg a levét, de lendülete nem tört meg. Wichita és tőle balra Pinatubo tovább gyűrték egymást. Military March egy darabig még akadályozta Kamekót, aki Oisin Murphyvel nyergében a távoszlopnál végre utat talált magának, és lépésről lépésre az élre tört, majd ellenfeleitől folyamatosan szorongatva és óriási küzdőképességet bizonyítva, elsőként száguldott át a célvonalon. Pinatubo nem tudta megelőzni a végig előtte versenyző Wichitát, és csak a harmadik helyezést szerezte meg. Mögöttük Military March, Juan Elcano, Kinross, Starcat, New World Tapestry, Kenzai Warrior, Royal Dornoch, Arizona, Cepheus, Persuasion, Al Suhail és Mums Tipple volt a befutási sorrend.
Nemcsak Kateko (2017 stpm, Kitten’s Joy – Sweeter Still, Rock Of Gibraltar) győzelme, és Pinatubo harmadik helyezése volt nagy meglepetés, de Arizona rossz szereplése is. A szélső sanszok közül Juan Elcano és Kinross pénzes helyezés értek el.

Ahogy írtuk, a tempóra nem lehetett panasz, megdőlt az időrekord, ezután 1 perc 34.72 másodpercnél kell jobb időt futni a 2000 Guineas Stakes-ben.

(Kiemelt képünkön III. György király arany guinea-je.)

A futmot az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

SHARE THIS