/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Enable, a csoda nyugdíjba vonult

Szöveg: Varga Luca

John Gosden és Frankie Dettori öt sikeres szezon után búcsúzik a csodalovuktól, mivel az érintettek úgy döntöttek, hogy egy utolsó ascoti start helyett a kanca tenyésztésbe vonul.

John Gosden, Enable trénere úgy nyilatkozott, hogy a ló épen és boldogan vonul vissza egy kivételes karrier után. Mind nagyon szerencsésnek érzik magukat, hogy végigkísérhették az elmúlt öt évben ezt az intelligens és kiemelkedő képességű kancát, öröm volt vele a mindennapos munka. Az elért eredményei: négy Oaks, három King George, két Arc, egy Eclipse és egy Breeders’ Cup Turf siker, mindez példátlan csodának mondható. A kanca a 49 éves sztárzsokénak, Frankie Dettorinak is meghatározó élmény volt, a zsokélegenda azt mondta, soha nem alakult még ki ilyen szoros kötelék közte és az általa lovagolt ló között.
Enable az öt szezon alatt tizenkilencszer állt starthoz, tizenöt győzelmet szerzett, ebből 11 győzelem a legmagasabb Gr.1 besorolású verseny volt. Pénznyereménye: 10. 724.320 font, mely rekordnak számít az európai tréningben lévő lovak között. A világrekordot Enable tulajdonosának másik kiváló telivére, Arrogate vezeti 13,622,542 fonttal. A Nathaniel apaságú kanca idei szezonja az Arc köré volt felépítve, hogy esélye legyen a triplázásra. Ez a nehéz, mély talaj és a számára nem megfelelő tempó miatt nem jött össze és a hatodik helyen végzett Párizsban.
Enable a Juddmonte ménesbe kerül anyakancának, ahol 2021-ben Kingmannel tervezik fedeztetni. Boldog nyugdíjas éveket kívánunk! Kíváncsian várjuk az utódokat.

Cikk és képek forrása: Racing Post

SHARE THIS